4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Senegal v finalu premagal Egipt

Piše: Samo Vidovič

Finalna tekma Afriškega pokala narodov med Senegalom in Egiptom je bila odigrana na štadionu Paul Biya v Olembeyu. V ne preveč kakovostnem finalu so po streljanju enajstmetrovk zmagali Senegalci s 4:2.

Senegal je bil pred tekmo iz več razlogov v vlogi favorita. Vseh njegovih devetindvajset reprezentantov igra v evropskih klubih, nekateri v zelo zvenečih. Pri Egiptu samo pet. V finale so se uvrstili lažje, Egipčani so morali od osmine finala naprej vedno igrati podaljške, kar pomeni, da so do finala odigrali 90 minut več. Ob tem pa so imeli Senegalci dan počitka več pred finalno tekmo.

Senegalci so takoj napadli in že v peti minuti prišli do enajstmetrovke. Abdelmonem je v svojem kazenskem prostoru podrl Cissa, sodnik Gomes je pokazal na belo točko. Mane je udaril na polno, a je egiptovski vratar Gabal njegov strel odbil v kot. Sledili so nadaljnji napadi Senegalcev, vendar do pravega zaključka niso prišli.

Egipčani so poskušali njihovo hitro igro upočasniti, povsem umiriti tempo igre. To jim je v drugi polovici prvega polčasa tudi uspelo. Še več, v 43.minuti je Salah po solo prodoru dobro ogrel dlani senegalskega vratarja Mendyja.

Tudi v drugem polčasu smo gledali podoben nogomet. Senegalci so poskušali priti v vodstvo, vedno pa jim je nekaj pred golom zmanjkalo, da bi prišli do čistega strela. Imeli so sicer nekaj prostih strelov z okrog dvajsetih metrov od gola, a niso bili natančni.

Na drugi strani so Egipčani prežali na napako nasprotnika, genijalnost Salaha in prekinitve. Po eni izmed njih je Abdelmonem v 69.minuti skoraj presenetil Mendyja.

Še lepšo priložnost so imeli pet minut kasneje, Marwan Hamdi je s petih metrov zgrešil gol.

V regularnem delu zadetkov ni bilo, tako da smo gledali podaljške.

Že v prvi minuti podaljška je imel lepo priložnost Dieng, Gabal je uspel obraniti. Deset minut znova dvoboj istih akterjev, tudi tokrat je bil Gabal uspešnejši.

V finišu tekme je bilo vroče pred obema goloma, izkazala sta se oba vratarja.

Tudi podaljški niso prinesli odločitve, ekipi sta morali izvajati enajstmetrovke. Tu so bili bolj zbrani Senegalci, ki so izkoristili štiri, Egipt le dve.

Senegal se je zasluženo veselil prvega naslova afriškega prvaka. Dvoboj soigralcev iz Liverpoola je dobil Mane, Salah je končal tekmo v solzah, kot tudi nekateri drugi njegovi soigralci.

V tekmi za tretje mesto je Kamerun prav tako po enajstmetrovkah premagal Burkino Faso z 8:6. V regularnem delu je bilo 3:3, potem ko je Burkina Faso dvajset minut pred koncem še vodila s 3:0.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine