12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Se bodo nogometaši Olimpije ostro uprli znižanju plač?

Čeprav so pri slovenskem nogometnem prvoligašu Olimpiji že pred časom napovedali znižanje plač zaradi prekinitve tekmovanja, ki ga je povzročila pandemija novega koronavirusa, pa vse očitno ne teče ravno gladko. V ljubljanskem klubu so pred dvema dnevoma zanikali, da gre za upor igralcev, a slovenski mediji spet pišejo o nestrinjanju igralcev.

 

 

V Delu so zapisali, da je predsednik Olimpije Milan Mandarić igralcem ob predstavitvi ključnega varčevalnega ukrepa postavil nekakšen ultimat “vzemi ali pusti”. Po novem ukrepu bodo po pisanju časnika igralci v obdobju pandemije ob 50 odstotkov plače.

“Odgovor najbolje plačanih nogometašev še ni znan, a vse kaže na upor,” pravijo pri Delu in dodajajo, da je Mandarić odločen, da kdor ne bo sprejel ponudbe, ne bo več član Olimpije. Po optimističnem scenariju bi se prvenstvo nadaljevalo in tako omililo finančni udarec, a kot piše Delo, naj Mandarić in njegovi najtesnejši sodelavci ne bi več verjeli v tak razplet.

Kot so za STA pojasnili v klubu, uradno s strani igralcev še niso prejeli odklonilnega odgovora na predlog. “Nestrinjanje so nekateri izkazali in z njimi opravljamo dodatne pogovore. Pomembno je, da igralci razumejo, od kod izhajajo odločitve kluba ter da so te nujne za varno prihodnost kluba,” so pojasnili pri ljubljanskem kolektivu in dodali, da je stališče kluba znano in nespremenjeno od samega začetka, pripravljen predlog pa pravičen.

“Odločitev predsednika o tem, da bo v naslednjih mesecih zagotovil približno polovico denarja, ki smo ga doslej izplačevali za plače, je dokončna in v tem smislu ni prostora za pogajanja. Še enkrat pa poudarjamo, da smo pri tem upoštevali interese posameznikov kot tudi kluba,” poudarjajo pri zeleno-belih.

Olimpija, ki ima skupaj z igralci mlajših selekcij pod pogodbo 55 nogometašev (po pisanju Dela je predsednikovo pobudo o znižanju plač za zdaj sprejelo le 20 igralcev, pretežno mlajših in zunaj prvega moštva), po 25 krogih vodi v Prvi ligi Telekom Slovenije in zato pri njej poudarjajo tudi to, da če ne bo možno izpeljati sezone do konca, naj se upošteva dejstvo, da je sama največ časa preživela na prvem mestu lestvice.

“Drži dejstvo, da je med tistimi, ki trenutno ne želijo podpisati našega predloga, nekaj bolje plačanih igralcev ter takšnih, ki za klub igrajo že kar nekaj časa. Vseeno pa je treba izpostaviti tudi tiste, ki razumejo težo, ki jo nosi pandemija, in so predlog o znižanju plače že podpisali. Med te spadajo zaposleni v pisarnah, glavni trener ter približno 50 odstotkov nogometašev. Zdaj so na vrsti še ostali. Stališče kluba je jasno, sami pa se bodo morali odločiti o tem, kaj je zanje trenutno najbolj pomembno in kako je to povezano s prihodnostjo Olimpije,” so še dodali pri Olimpiji.

Več medijev pa je poročalo, da je zeleno-bele že zapustil reprezentant Roman Bezjak. V ljubljanskem taboru po Delovem pisanju sicer pomirjajo in zagotavljajo, da je vse odvisno od tega, ali se bo prvenstvo nadaljevalo. Bezjak je namreč le izkoristil člen v pogodbi, po kateri bi mu morala Olimpija do določenega datuma izplačati večjo vsoto denarja (več kot 30.000 evrov), da bi tudi končal sezono v Olimpijinem dresu.

A ker je bila epidemija hitrejša in je konec sezone na igrišču vprašljiv, je Mandarić, piše časnik, razumljivo potegnil zavoro in ni izpolnil dogovora. Hitronogi napadalec, ki je februarja v zadnjem trenutku izbral Olimpijo, da je sploh lahko nadaljeval sezono po odhodu iz Apoela, je predsednikovo potezo razumel tako, kot da ga noče, in je lahko z zeleno-belimi prekinil sodelovanje. Enaintridesetletni Korošec s Prevalj je spomladi igral na petih tekmah in dosegel en gol.

Kot še pravijo pri Delu, se Olimpiji poleti obeta precejšnja menjava kadra, saj junija pogodba poteče 15 igralcem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine