15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Šampionka Mikaela Shiffrin podira rekorde: s 40 slalomskimi zmagami izenačila Stenmarkove dosežke

Američanka Mikaela Shiffrin je zmagovalka zadnjega slaloma sezone svetovnega pokala alpskih smučark v Soldeuu v Andori. Vodilna po prvi vožnji Švicarka Wendy Holdener je za sedem stotink sekunde na drugem mestu izgubila boj za zmago. Tretja je bila tretja po prvi vožnji Slovakinja Petra Vlhova (+1,20).

 

Shiffrinova si je že pred Andoro zagotovila tako zmago v skupnem seštevku za še drugi veliki kristalni globus kot tudi zmago v slalomskem seštevku za že šesti mali slalomski globus. Na nedeljskem zadnjem veleslalomu pa mora potrditi še veleslalomski globus, ko ima kar 97 točk zaloge pred Vlhovo.

Shiffrinova je osvojila svojo 40. zmago na slalomskih tekmah v svetovnem pokalu, s čimer se je izenačila z absolutnim rekorderjem slovitim Švedom Ingemarjem Stenmarkom. Postala je komaj tretja smučarka v zgodovini svetovnega pokala s 40. zmagami v eni od disciplin. Stenmark ima poleg 40 slalomskih zmag, tudi 46 veleslalomskih zmag, rojakinja Shiffrinove od letos upokojena Lindsey Vonn pa je v svoji karieri dobila 43. smukov.

Štiriindvajsetletna Američanka je prišla do svoje že 59. zmage v svetovnem pokalu, rekordne šestnajste v tej sezoni.

Osvojenih mejnikov s tem še ni konec. Shiffrinova je postala druga smučarka v zgodovini z osmimi slalomskimi zmagami v eni sezoni svetovnega pokala. Pred njo je to uspelo le še Hrvatici Janici Kostelić v sezoni 2000/01.

Holdenerjeva tudi po tej sezoni ostaja lastnica neslavnega rekorda, v celotni karieri je zbrala že 22 uvrstitev na zmagovalni oder v slalomu, ne da bi vsaj enkrat zmagala.

Edina slovenska predstavnica na ženskem slalomskem finalu Meta Hrovat je odstopila na prvi progi. Hrovatova bo nastopila tudi v nedeljo v veleslalomu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine