9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Rusija in Belorusija brez olimpijskega turnirja v košarki

Piše: C. R., STA

Rusija in Belorusija sta zaradi ruske agresije nad Ukrajino ostali brez olimpijskega turnirja v košarki na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024. Kot so sporočili iz Mednarodne košarkarske zveze (Fiba), so omenjenima reprezentancama prepovedali udeležbo v kvalifikacijah za OI.

Športniki iz Rusije in Belorusije so se morali soočiti s sankcijami v številnih športih, odkar je Rusija februarja lani napadla Ukrajino.

Medtem ko se napad Moskve na Ukrajino razteza že drugo leto, je Mednarodni olimpijski komite (Mok) sicer priporočil, da se športnikom iz Rusije in moskovske zaveznice Belorusije dovoli, da na prihajajočih mednarodnih tekmovanjih tekmujejo kot nevtralni športniki pod nevtralno zastavo.

“V skladu s priporočili Moka o udeležbi športnikov z ruskim ali beloruskim potnim listom na mednarodnih tekmovanjih se je izvršni odbor Fibe odločil, da ne dovoli registracije ruske moške reprezentance na olimpijskih kvalifikacijah,” piše v izjavi na spletni strani organizacije.

Rusije in Belorusije ne bo niti na svetovnem prvenstvu 32 držav, ki bo potekalo na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Tam bo konec avgusta nastopila tudi Slovenija, prvenstvo pa bo glavno sito za nastop na OI 2024.

Ekipam, ki se jim ni uspelo uvrstiti na SP, pri Fibi ponujajo še eno možnost na posebnih kvalifikacijskih turnirjih, ki se bodo začeli 12. avgusta.

V ženski konkurenci sta imela Rusija in Belorusija prepoved nastopa v kvalifikacijah za eurobasket s 16 ekipami, ki služi kot glavni olimpijski kvalifikacijski turnir celine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine