13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Rožman nič več trener Maribora

Piše: Samo Vidovič

Samo dan po porazu proti Muri se je vodstvo Maribora razšlo z glavnim trenerjem Simonom Rožmanom. Tako so se potrdile sobotne govorice, da je Rožmanova doba v Mariboru končana.

Športni direktor kluba Marko Šuler je spremembo na klopi pojasnil z naslednjimi besedami: “Simon Rožman je ponudil odstop z razlogi, ki so legitimni in razumevajoči. Z utemeljitvijo, da ne more več pomagati ekipi. Odstop smo sprejeli, naše sodelovanje se končuje, pogodba pa se prekinja. Zahvaljujemo se mu za opravljeno delo.”

Razlog razhoda je torej odstop trenerja. Vodstvo kluba se je z njegovo odločitvijo strinjalo, ni bilo pregovarjanja, dodatnega časa, v katerem bi se rezultati popravili. Ali je to odločitev sprejel sam ali pa je bil pod pritiskom vodstva, da ponudi odstop, v kratki izjavi ob odstopu Rožman ni povedal. Na kratko se je zahvalil navijačem in omenil, da je potreboval še nekaj časa, da bi številne novince, ki so v zadnjem času prišli v Ljudski vrt, uigral v sistem igre oziroma smiselno enoto.

Rožman, ki je marca letos zamenjal Maura Camoranesija, v prejšnji sezoni ni uspel osvojiti lovorike. Pred letošnjo sezono so se pri Mariboru okrepili predvsem z mlajšimi igralci, ki naj bi dvignili dinamiko oziroma hitrost igre.

V nekaterih tekmah je kazalo, da jim lahko uspe. Vendar pa so v nekaterih,  kot na derbiju proti Olimpiji, popolnoma odpovedali. Glavni problem je bila predvsem slaba igra v obrambi, kjer so se dogajale nerazumljive in za ta nivo nesprejemljive napake. Tudi napadalci so velikokrat odpovedali, kljub ustvarjenim priložnostim niso zadevali. Zadnja okrepitev, srednji napadalec Mudrinski, v dveh tekmah ni uspel dati gola. Nekateri nosilci igre iz prejšnjih sezon so dobivali malo minutažo, bili so potisnjeni na stran.

Vprašanje je, kaj je vodstvo Maribora zahtevalo od trenerja Rožmana zahtevalo. Ali je bila prioriteta zamenjava generacije, ustvarjanje moštva za prihodnost in igre, s katero bi se Maribor vrnil na nekdanji nivo. Ali pa takojšen rezultat in osvojitev naslova državnega prvaka. Očitno je bilo v ospredju to drugo, saj bi v nasprotnem primeru njegov odstop zavrnili.

Maribor je v kratkem času po odhodu dolgoletnega trenerja Milaniča, ki je marca leta 2020 zapustil klop vijoličastih, v letu in pol zamenjal že tri trenerje. Jakirovića, Camoranesija in sedaj še Rožmana. Vmes je po odhodu Camoranesija do prihoda Rožmana moštvo kratek čas vodil dolgoletni član strokovnega vodstva Saša Gajser, ki ga tudi ni več v klubu.

Burno je bilo predvsem februarja, ko je ob Camoranesiju in njegovem strokovnem štabu moral oditi tudi športni direktor Oliver Bogatinov. Po tej zamenjavi je bil Rožman logična izbira. Gre za mladega trenerja, ki je imel v preteklosti že velike uspehe. Takrat pa je bil prost. Vseeno pa se sedaj poraja vprašanje,  ali sta bila odhoda Camoranesija in Bogatinova potrebna. Rezultati in igre Maribora zadnjih pol leta temu ne govorijo v prid.

Maribor je v zadnjih letih povprečna ekipa, ki v slovenskem nogometu ne prevladuje več. Od nekdanjih uspehov v evropskih tekmovanjih, ko je imel glavno besedo v klubu Zlatko Zahovič, pa so vijoličasti trenutno oddaljeni “svetlobna leta”.

Moštvo Maribora bo do nadaljnjega vodil Radovan Karanović, ki je pred kratkim kot pomočnik trenerja zamenjal Aleša Kačičnika.

Iz vodstva kluba so tudi sporočili, da so suspendirali Andreja Kotnika zaradi neprimerne geste proti navijačem po tekmi z Muro.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine