3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Rogliču kraljevska etapa in vodstvo na dirki Po Sloveniji

Slovenski kolesar Primož Roglič je zmagovalec današnje 4. kraljevske etape kolesarske dirke Po Sloveniji med Ljubljano in Kamnikom, dolge 155 km. Z zmago je Roglič prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Roglič je slovenskemu kolesarstvu danes priboril tudi jubilejno 50. etapno zmago na dirki Po Sloveniji.

Odločilen je bil napad na zadnjem vzponu na Volovljek, kjer je 28-letni Roglič ušel tekmecem, nato pa na spustu proti Kamniku prednost pred zasledovalci brez težav obdržal in si priboril prestižno zmago.

“Danes sem se počutil bolje kot včeraj. Po Pavličevem sedlu, ko smo se nabrali skupaj, sem povedal svojim iz ekipe, da mi je v interesu, da v čim boljšem ritmu pričnem zadnji klanec. Rekel sem jim, da bom sam dokončal vse,” je v cilju dejal Roglič, ki je od zadnjega vzpona na Volovljek sam drvel proti cilju v polnem centru Kamnika. “Neverjetno je bilo. Imaš kurjo kožo, ko vidiš vse to, vse te navijače. To je za njih, za navijače, najlepše je, če Slovenec na koncu zmaga,” je dodal.

Sprint prve zasledovalne skupine, ki je zaostala 32 sekund, je dobil Matej Mohorič, tretje mesto je osvojil lanski zmagovalec, Poljak Rafal Majka, takoj za njim pa sta končala mladi in nadarjeni Tadej Pogačar ter Kolumbijec Rigoberto Uran, ki je moral majico vodilnega na dirki po etapi predati Rogliču. Janez Brajkovič je osvojil deveto mesto.

Zanimiv in izenačen sprint je dal navijačem še en razlog za razburjenje, povsem blizu pa je bilo temu, da slovenski kolesarji vpišejo trojno zmago.

“Odločal je Primož. Bil je res močen. Kapo dol, bil je odličen, zaslužil si je zmago. Skušal sem izkoristiti svoje prednosti in priti čez vse tri vzpone s prvo skupino. To mi je uspelo. Na koncu sem dosegel drugo mesto, s čimer smo zelo zadovoljni,” je povedal Mohorič, ki je tako kot dan prej spet navduševal z vratolomnim spustom. “Izkoristil sem to svojo prednost in naredil razliko. To mi je dobro uspelo.”

“Težko je bilo že od začetka. Ko sem ujel ritem, ni bilo več težav. Na vrhu klanca je bila taka vzpodbuda, da sem dobil novih moči. Vse sem dal od sebe. Na vrhu Kranjskega raka sem držal Urana in Majko. Napadel sem ju, ampak na koncu ni bilo dovolj moči,” je povedal Pogačar, ki bo v nedeljski vožnji na čas med Trebnjim in Novim mestom, ki bo dolg 21,5 kilometra, lovil tri sekunde zaostanka za belo majico in najboljšim mladim kolesarjem po štirih etapah, Avstralcem Michaelom Storerjem.

Pred nedeljsko vožnjo na čas ima Roglič v skupnem seštevku 32 sekund prednosti pred Uranom na drugem mestu in 42 sekund pred Majko na tretjem mestu. Mohorič je peti, 51 sekund za Rogličem, Pogačar sedmi, 59 sekund za svetovnim podprvakom v kronometru, v prvi deseterici je še Brajkovič na osmem mestu, za Rogličem zaostaja eno minuto in šest sekund.

Po štirih dneh dirkanja si je rdečo majico najboljšega po točkah dokončno prikolesaril Italijan Simone Consonni, modro majico najboljšega gorskih ciljih pa je dokončno osvojil Italijan Fausto Masnada.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine