4.1 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Rogliča in Pogačarja od zgodovinske zmage realno loči le še kronometer

Slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar sta še korak oziroma dan bližje dvojni zmagi na dirki po Franciji. Na največji kolesarski dirki na svetu ju v skupnem seštevku še naprej loči 57 sekund. Petkova, 19. etapa bržčas tega razmerja ne bo spremenila, sobotni kronometer pa bo odločil vprašanje zmagovalca.

 

Roglič (Jumbo-Visma) in Pogačar (UAE Team Emirates) sta s četrtim in petim mestom v zahtevni 18. etapi storila morda celo odločilen korak k dvojni slovenski zmagi na Touru. Sama etapa je bila odločena nekaj minut pred skupino favoritov, saj sta iz skupine ubežnikov mirno, celo v objemu, proti zmagi kolesarila Poljak Michal Kwiatkowski in Ekvadorec Richard Carapaz (oba Ineos Grenadiers).

Carapaz si je s pomočjo moštvenega kolega zagotovil pikčasto majico vodilnega v seštevku za najboljšega hribolazca, v katerem je prehitel prav Pogačarja, ki je danes prvič kolesaril s to prestižno majico.

Nekaj manj kot dve minuti kasneje so v cilj pripeljali favoriti. Nizozemsko moštvo Jumbo-Visme ni ničesar prepustilo naključju in je v sprint za tretje mesto poslalo najboljšega sprinterja in odličnega vsestranskega kolesarja, Wouta Van Aerta, ki je pobral štiri preostale bonifikacijske sekunde.

S tem sta Slovenca, ki sta prečkala ciljno črto na četrtem in petem mestu, tokrat je bil starejši Roglič pred mlajšim rojakom, ohranila “status quo” pred zadnjimi tremi etapami. Na 12. mestu je v cilj pripeljal skupno tretji Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki pa je v sprintu zaostal toliko, da so mu sodniki pripisali sekundo zaostanka za slovenskim dvojcem. Zdaj v boju za rumeno majico zaostaja minuto in 27 sekund.

“Za nami je res težka etapa, že druga zaporedoma. Ampak še enkrat, ekipa je opravila odlično delo, sam sem bil ves čas zraven. Še en dan manj,” je v svojem slogu za organizatorja dirke po Franciji dejal Roglič, ki je po etapi še desetič oblekel rumeno majico.

Belo še naprej drži Pogačar, ki se je o zahtevnosti etape strinjal s 30-letnik Kisovčanom. “Po profilu trase je bila to ena najtežjih etap in tako se je tudi izkazalo. Na zadnjem vzponu smo nekaj poskušali z napadom, ampak nismo mogli česa storiti. Nisem imel boljših nog kot ostali. Potem smo bili vsi skupaj in skušal sem priti do tretjega mesta, a je Van Aert pokazal, da je ‘klasa zase'”.

Napade tekmecev je Roglič kljub zahtevni trasi pričakoval, a moštvo je bilo znova odlično, poudarja 30-letnik. “Vedno je veliko prostora, da bi kdo kaj storil, saj je bilo veliko vzponov, toda z ekipo smo dobro nadzorovali položaj in etapo pripeljali h koncu,” je za organizatorje Toura dejal nekdanji smučarski skakalec.

Na spustu po najtežjem vzponu na Glieres (6 km, 11,2-odstotni naklon) in 1,8 kilometra dolgim makadamskim odsekom je Roglič Pogačarja objel, izmenjala sta si nekaj besed, a ni šlo za kaj pomembnega, kot pravita oba.

“Ne spomnim se natančno, kaj sem mu povedal. Zagotovo kaj zabavnega, oba sva v redu preživela dan,” je dejal starejši Slovenec, mlajši pa je dodal: “Nič takega mi ni rekel. Bila sva le vesela, da se nama po makadamu ni kaj zgodilo, saj vedno obstaja možnost, da se predre zračnica.”

Slovenca sta jo odnesla bolje kot denimo Avstralec Richie Porte (Trek-Segafredo), ki je moral loviti zaostanek 40 sekund na spustu, kar mu je naposled uspelo.

Pogačar se je še enkrat izkazal za velikega športnika ravno zaradi Portove nesreče. “Nisem vedel, da je imel predrto zračnico. Vedeli smo le, da je zadaj. Zato sem vesel, da je prišel nazaj in da zaradi te smole ni izgubil časa,” je po etapi razlagal 21-letnik.

Na najstrmejšem delu je bilo pričakovati predvsem napad Lopeza, ki je za Pogačarjem pred začetkom etape zaostajal 29 sekund. Toda Belgijec Wout Van Aert je dolgo časa narekoval visok ritem, zaradi česar so številni odlični kolesarji odpadli iz manjše skupine favoritov, drugi pa niso uspeli napasti najboljših.

Na vrhu strmega vzpona pa je Pogačar vseeno skočil in pridobil šest točk v boju za pikčasto majico. V tem seštevku ima po 18. etapi 72 točk, kar je dve manj kot Carapaz (74 točk) in pet več od Rogliča (67 točk). O boju za pikčasto majico bo tako odločil sobotni kronometer, na katerem bo na voljo deset od skupno enajstih razpoložljivih točk do konca Toura.

Pogačar je po etapi za organizatorja dirke dejal, da bo na kronometru skušal znova obleči pikčasto majico, a pomembnejši je boj za rumeno majico, od katerega ne odstopa. “Morda je prednost prevelika v boju za rumeno majico. Če bo imel Roglič slabši dan, jaz pa dobre noge, se lahko marsikaj zgodi, a bolj upam, da bom sam dobro opravil s kronometrom,” je dodal Pogačar.

Kronometer za konec tekmovalnega dela dirke po Franciji bo zares zahteven. Najprej 30 kilometrov po relativno ravnem terenu, za konec pa sledi še šest kilometrov dolg in zelo strm vzpon na Planche des Belles Filles, ki bo odločil dobitnike treh od štirih majic. Zeleno bo bržčas do Pariza prvič v karieri pripeljal Sam Bennett (Deceuninck-Quick-step).

Še pred sobotno “uro resnice” bo na vrsti 19. etapa od Bourg-en-Bressa do Champagnola. Poglavitna naloga pa; izogniti se padcem, predrtim zračnicam in drugim težavam, ki pretijo najboljšim kolesarjem.

In v tem pogledu predvsem obema Slovencema na poti do zgodovinske dvojne zmage.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine