13.6 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Roglič z etapno zmago spet v rdeči majici na dirki po Španiji

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je pred zadnjimi petimi etapami znova prevzel vodstvo na dirki po Španiji. Na 33,7 kilometra dolgem kronometru je z etapno zmago nadoknadil zaostanek za Ekvadorcem Richardom Carapazom in se v zadnjih pet etap podaja s prednostjo 39 sekund.

Enaintridesetletni Kisovčan (Jumbo-Visma) je v primerjavi z najbližjimi tekmeci v boju za rdečo majico pridobil kar precej časa, a morda ne toliko, kot so mnogi strokovnjaki pričakovali. Vodilnega Carapaza (Ineos Grenadiers) je na kronometru ugnal za 49 sekund, Britanca Hugha Carthyja (EF Pro Cycling) za 25 ter Irca Dana Martina (Israel Start-Up Nation) za minuto in 17 sekund.

Od tistih, ki so še teoretično v boju za rdečo majico, se je slabše odrezal Španec Enric Mas (Movistar), ki je 33,7 kilometra dolgo preizkušnjo od Murosa do Mirador de Ezara zmogel minuto in 43 sekund počasneje od Rogliča in je tako bržčas že izpadel iz boja za skupno zmago z zaostankom treh minut in 23 sekund.

V boju za rdečo majico ima Roglič zdaj 39 sekund prednosti pred Carapazom, 47 sekund pred Carthyjem ter minuto in 42 sekund pred Martinom, kar obeta zanimiv obračun v zadnjem delu Vuelte in še posebej v soboto na zadnjem pravem preizkusu pred prihodom v Madrid.

“Lepo je. Dolgo že nisem dobil kronometra. To je bil za nas zelo dober dan. Bil sem zelo močan, morda malce presenetljivo. Mislil sem, da bom bolj trpel, ampak šlo mi je zelo dobro,” je sprva 31-letnik dejal organizatorjem Vuelte.

Vsa kolesarska karavana je pričakovala, da bo po današnjem dnevu znova v rdečem. “Vsi so mi dejali, da bom vzel nekaj časa v primerjavi z ostalimi, a tega ne moreš pričakovati. Na startu vsi začnemo z ničle, z istim časom in vsi vemo, da ni ravno zabavno, ko se moraš spopasti s kronometrom. Ampak na srečo imel sem močne noge in sem dobro opravil z vožnjo na čas,” je dodal Kisovčan.

Do konca ga čakajo še tri bolj kot ne ravninske in razgibane etape, ki ne bi smele prinesti premikov med najboljšimi. V soboto pa prihaja neposredna odločitev za zmago na Vuelti z vzponom na Covatillo. “Bolje je biti 39 sekund spredaj kot 39 zadaj. Moramo se osredotočiti, saj so tekmeci močni. Borili se bomo do zadnjega,” je še sklenil Roglič.

Slednji se je na kolo za kronometer podal prvič po obračunu z rojakom Tadejem Pogačarjem na dirki po Franciji, v katerem je izgubil rumeno majico in končal na skupno drugem mestu. Trasa današnje vožnje na čas je bila skoraj na las podobna z dobrimi 30 kilometri ravnega terena pred zadnjim vzponom.

Klanec na jez Mirador de Ezaro je bil v primerjavi s tistim v Franciji na La Planche des Belles Filles krajši, a precej strmejši. Slaba dva kilometra s povprečnim naklonom 14,8 odstotka sta botrovala menjavi kolesa na vznožju zaključnega dela trase, razlike pa so bile med kolesarji po menjavi kar velike.

Roglič je do prvega vmesnega časa kolesaril nekoliko rezervirano. Za hitrim Carthyjem je zaostajal dve sekundi, pred Carapazom pa je imel vsega štiri sekunde naskoka, medtem ko sta več kot 20 sekund zaostala Martin in Mas. Za vodilnim Američanom Willom Barto (CCC Team) je Roglič po prvi tretjini preizkušnje zaostajal 12 sekund, držal pa je peto mesto.

Kisovčan je nato stopnjeval ritem in začel pridobivati proti Carthyju. Pri drugem vmesnem času je bil sekundo pred Britancem ter 19 sekund pred Carapazom, za Barto pa je zaostajal 17 sekund. Martin in Mas sta z vsakim vrtljajem pedal izgubljala vse več časa.

Pred zadnjim vzponom so vsi zamenjali kolo, Roglič pa je po opravljeni menjavi imel 17 sekund prednosti pred Carthyjem in 21 pred Carapazom. Britanec je sijajno opravil z uro resnice in v cilj prišel s takrat tretjim časom, 47:04, Roglič pa je bil še 25 sekund hitrejši, s čimer je za eno sekundo pred Barto prevzel vodstvo v etapi, po Carapazovem prihodu v cilj pa še rdečo majico vodilnega na dirki po Španiji, potem ko je Ekvadorec zaostal 49 sekund in osvojil sicer odlično sedmo mesto.

Kot je za Eurosport po etapi dejal eden od športnih direktorjev Jumbo-Visme Frans Maassen, je Roglič v prvem delu etape res varčeval z močmi za zadnji vzpon, ki ga je nato opravil hitreje od vseh tekmecev.

Zgolj do jezu Ezaro je bil slovenski zvezdnik v zeleni majici najboljšega “sprinterja” osem sekund hitrejši od Britanca ter 28 od Carapaza, ki je več pozornosti posvetil ravnemu delu trase.

V sredo bo na sporedu 14. etapa od Luga do Ourenseja v dolžini 204,7 kilometra. Trasa favoritom ne bi smela predstavljati prevelikih preglavic, zato bo dan namenjen bodisi sprinterjem bodisi ubežnikom. A previdnost tudi v takšnih etapah nikoli ni odveč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine