14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Roglič v kronometru zdrsnil s tretjega mesta, Thomas potrdil premoč

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je v zahtevnem, 31-kilometrskem gorskem kronometru med Saint-Pee-sur-Nivellejem in Espelettejem, izgubil tretje mesto v skupnem seštevku dirke po Franciji, ki si ga je priboril s petkovo etapno zmago. Pred nedeljsko 21. etapo, parado šampionov na Elizejskih poljanah, je četrti.

 

Etapne zmage se je veselil aktualni svetovni prvak v vožnji na čas Nizozemec Tom Dumoulin, ki je danes za vsega dve sekundi prehitel branilca zmage na Touru, Britanca Chrisa Frooma. Nizozemec je s tem ubranil drugo mesto v skupnem seštevku, Britanec pa si je prikolesaril tretje.

Skupno zmago je potrdil Britanec Geraint Thomas, ki je danes osvojil tretje mesto, zaostal je 14 sekund.

Roglič je danes končal na osmem mestu, z eno minuto in 12 sekundami zaostanka za Dumoulinom.

Froome je že do 13. kilometra in prvega merjenja časa Rogliča potisnil z odra za zmagovalce. Če je oba pred današnjim kronometrom ločilo 13 sekund, je Britanec na tej točki etape imel 30 sekund prednosti. Tudi v nadaljevanju Zasavec ni našel moči, na drugem merjenju časa je imel branilec zmage na francoski pentlji že 49 sekund prednosti.

Zvezdnik nizozemske ekipe LottoNL-Jumbo je v pogovoru takoj po koncu etape za RTV Slovenija pojasnil, da je morda razočaran z rezultatskega vidika, a je od sebe dal 110 odstotkov. “To je to, kar sem v tem trenutku zmožen. Nimamo si kaj očitati,” je povedal Roglič, ki je nekoliko potarnal nad kolesarskim materialom, ki ga imajo na voljo v LottoNL-Jumbu.

“Daleč od tega, da sem razočaran. Kdo bi rekel, da bom četrti, ko sem startal letošnji Tour. Bodimo realni. To je to. Ponosni in veseli smo,” je na vprašanje, ali je kaj razočaran, ker je izgubil mesto na končnem zmagovalnem odru, odgovoril Roglič.

Aktualni svetovni podprvak v vožnji na čas Roglič je pred začetkom Toura dejal, da gre v Francijo nabirat izkušnje za napad na najvišja mesta v skupnem seštevku v prihodnjih letih, vseeno pa je končal na za slovensko kolesarstvo rekordnem četrtem mestu in z etapno zmago, svojo drugo na največji etapni dirki na svetu. “Ogromno sem se naučil, pridobil izkušnje. Zelo uporabne stvari, ki mi bodo prav prišle v prihodnjih letih,” je razložil Roglič. Do letos sta najvišje mesto v skupnem seštevku držala Tadej Valjavec in Janez Brajkovič, oba sta bila deveta.

Poudaril je, da tudi v zadnjih letih najboljša ekipa Sky takoj ob ustanovitvi ni zmagala na Touru in da tudi on s celotno ekipo potrebuje čas. “Lahko se borim z najboljšimi. V veselje mi je dirkati z njimi,” je še dodal.

Pred nedeljskim zaključkom na Elizejskih poljanah, ko bodo novo priložnost za obračun dobili sprinterji, ima Thomas minuto in 51 sekund prednosti pred Dumoulinom. Froome na tretjem mestu zaostaja dve minuti in 24 sekund, Roglič na četrtem tri minute in 22 sekund.

Drugi Slovenec na Touru Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je današnji kronometer končal na 99. mestu, skupno je 102.

Zadnje novice

Sorodne vsebine