5.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Roglič v 16. etapi izgubil proti Carapazu in Nibaliju, jutri na sporedu 17.

Slovenski kolesar Primož Roglič je v 16. etapi dirke po Italiji doživel še en udarec v boju za končno zmago. Brez prave pomoči kolegov iz ekipe Jumbo-Visma je 194 kilometrov dolgo etapo med Loverejem in Ponte de Legnom končal 1:23 minute za prvim tekmecem, Italijanom Vincenzom Nibalijem, in vodilnim Ekvadorcem Richardom Carapazom.

Roglič se je danes v težavah znašel na zahtevnem prelazu Mortirolo (1861 metrov nadmorske višine). Slabih 35 kilometrov pred ciljem je izgubil še zadnjega pomagača, nato pa na vzponu ni bil kos Nibaliju in Carapazu, ki sta dokončno napadla 33 km pred ciljem.

Sprva je Nibali kolesaril s Hughom Carthyjem, nato so se jima pridružili še Miguel Angel Lopez, Carapaz in Mikel Landa, zmagovalec Mortirola leta 2015. V močnem dežju in sivini je Roglič, ki je zaostajal tudi že več kot 1:45 minute za Nibalijevo skupino, na vrh Mortirola prilezel v družbi Domenica Pozzoviva, Simona Yatesa, Lucasa Hamiltona in Ilnurja Zakarina.

Roglič se je na spolzkih cestah izkazal na spustu, saj je prepolovil zaostanek za Carapazom in Nibalijem, toda do cilja sta omenjena znova pridobila nekaj dodatnih sekund.

“Če povem po resnici, je bila etapa zelo zapletena, posebej zaradi vremenskih razmer in vzponov. Toda kot ekipa smo dobro delovali v mojo in korist Mikela Lande. Tako da lahko ocenim dan kot dober v smislu časa, pridobljenega v skupni razvrstitvi,” je po etapi povedal Carapaz.

V kraljevski etapi, ki je bila nekoliko spremenjena (zaradi vremenskih razmer je odpadel vzpon na prelaz Gavia), je sicer zmagal Italijan Giulio Ciccone, ki je bil sprva del večje ubežne skupine, tik za njim je ciljno črto prečkal Čeh Jan Hirt. Italijan Fausto Masnada je bil tretji z 1:20 minute zamude.

“Na drugo etapno zmago sem čakal dve leti. Zato sem od veselja kričal na ciljni črti, posebej po tako težki etapi v dežju in mrazu. Bilo je malce napetosti med mano in Janom Hirtom, ker ni želel sodelovati, ampak na koncu sem zadovoljen,” je dejal današnji zmagovalec.

V skupni razvrstitvi še vedno vodi Carapaz (Movistar), ki je skupaj z Nibalijem (Bahrain Marida) ciljno črto prečkal 1:41 minute za zmagovalcem, Roglič, ki pa kljub vsem težavam, tokrat je na 15. mestu zaostal 3:03 minute za zmagovalcem, še ostaja v igri za končno slavje, pa je z drugega padel na tretje mesto.

Carapaz ima pred Nibalijem 1:47 minute prednosti, pred Rogličem pa 2:09 minute. Med peterico sta še Landa (+3:15) in Nizozemec Bauke Mollema (+5:00). Jan Polanc (UAE Emirates), ki je bil danes 25. s 5:35 minute zamude, je deseti z 8:06 minute zaostanka.

V sredo bo na sporedu 17. etapa, ki bo znova precej razgibana, začela se bo Val di Soleju, končala pa z vzponom v Anterselvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine