11.8 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Roglič upa na obračun s Pogačarjem, Mohorič stavi na ekipo

Primož Roglič in Tadej Pogačar bosta glavni zvezdi nedeljske preizkušnje državnega prvenstva v cestnem kolesarstvu. Toda na trasi med Cerkljami na Gorenjskem ter Ambrožem pod Krvavcem ne bosta imela tako močne ekipe kot Matej Mohorič. Vsi v en glas poudarjajo, da se lahko na prvi preizkušnji tega poletja zgodi marsikaj.

 

Vse oči bodo v nedeljo, 21. junija, uprte v prvega in desetega kolesarja svetovne lestvice Mednarodne kolesarske zveze, Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Oba se domače preizkušnje, s katero se bo za Rogliča začela tekmovalna sezona 2020, za Pogačarja pa po uvodnih dirkah v februarju in marcu nadaljevala, zelo veselita.

“To bo moja prva dirka v letošnji sezoni. Zame je to posebna, a neobičajna stvar. Lepo, da imamo kot ena prvih držav dirko in da začnem tekmovalno sezono ravno tukaj,” je dejal lanski zmagovalec Vuelte Roglič. Dodal je, da pozdravlja konec rutine treningov in začetek tekmovalnega dirkanja ter priprave na edini letošnji veliki cilj; dirko po Franciji.

Tam bo prvič v karieri nastopil tudi Pogačar. Še prej pa se bosta po vseh napovedih z Rogličem udarila na zaključnem vzponu na Ambrož pod Krvavcem. Enaindvajsetletnik, ki bo danes nastopil na kriteriju, ki v Komendi nosi njegovo ime, že komaj čaka na nedeljsko preizkušnjo in upa, da bosta lahko z moštvenim kolegom Janom Polancem izbrala pravo taktiko.

“Nobene posebne taktike nimam, ampak imam vsaj podporo v Janu Polancu, ki je v dobri formi. Računala bova eden na drugega. Seveda pa ne smeva dovoliti, da pride pobeg pod klanec z večjo prednostjo, saj se do Ambroža kolesarjev ne da več ujeti,” je svoje načrte razkril Pogačar. Zaveda se, da bodo morali kolesarji sodelovati med seboj, da bi preprečili večje razlike do odločilnega vzpona.

“Proti meni doslej še niso veliko dirkali, a se zna zgoditi, da se na koncu s kom sodeluje, ker ostali dirkajo proti tebi. Včasih rabiš pomoč koga, ki ni tvoj sotekmovalec,” je poudaril 21-letnik s Klanca pri Komendi. “Prva dirka bo precej prestižna, tudi v svetu. Nihče ne ve, kako bo s formo, saj je ne moreš testirati na dirkah. Obeta se zanimiva dirka,” je še dodal Pogačar.

Še posebej je rokavico obema favoritoma vrgel Matej Mohorič iz moštva Bahrain – McLaren, ki bo na DP nastopil z najmočnejšo ekipo. Poleg državnega prvaka iz leta 2018 bodo v dresu omenjenega kluba nastopili še Jan Tratnik, Luka Pibernik, Grega Bole in Domen Novak. Pravi, da je ekipa odlično pripravljena na začetek sezone.

“Dali bomo vse od sebe. Imeli bomo številčno premoč, na startu nas bo pet od skupno devetih profesionalcev, ki kolesarijo za ekipe svetovne serije, kar je več kot polovica. Naredili bomo vse, da si bomo na prvih 137 km pridobili čim več prednosti pred favoritoma, bo pa težko. Obstaja možnost, da se na takšni dirki lahko kaj zaplete od samega začetka,” je na tiskovni konferenci dejal vedno premišljeni in natančni Mohorič.

Roglič podpore ekipe ne bo imel. Priznava, da je pomanjkljivost zaradi manjše ekipe velika, saj se vsak kolesar še kako pozna, ko gre za pomoč kapetanu. “Na takšni dirki ne bomo nastopili prvič. Nekajkrat sem že bil na DP in večinoma kar sam, razen v časih kolesarjenja za Adrio Mobil. Treba se bo znajti v teh okoliščinah. Če si dovolj dober in močan, prej ali slej pride prava priložnost,” poudarja Roglič.

Vseeno se s pretiranimi kalkulacijami ne ukvarja. “Moram biti za vse sam in biti tam, kjer se bo dirka odločala. Ni kaj veliko skrivati. Če želiš zmagati, moraš priti prvi na hrib. Nisem ravno dober v preračunavanju, to počnejo drugi zame. Bomo videli, kako bo dirka potekala in koliko bo ostalo moči vsem pred zadnjim klancem, ki je zelo zahteven,” je dodal trenutno številka ena svetovnega kolesarstva.

Zaveda se, da vsi pričakujejo veliki spopad med njim in Tadejem Pogačarjem, a opozarja, da se v kolesarstvu takšne kalkulacije večkrat ne uresničijo. “Super bi bilo, če bi prišlo do spopada s Tadejem na koncu, kot vsi pričakujejo. Ampak vsi, ki se spoznajo na kolesarstvo, vedo, da je vpletenih ogromno dejavnikov, da se to sploh ne bi zgodilo,” je še priznal Roglič.

Tiskovna konferenca je sicer minila v šaljivem vzdušju, za kar je poskrbel predvsem Mohorič, ki je Rogliču in Pogačarju dejal, da potrebujeta predvsem daljši vzpon in večjo prednost v boju za državni naslov in prestižno majico v barvah slovenske trobojnice.

“Če smo vsi spočiti in kot je kazalo na treningu, bi bilo dovolj, da si naberemo tri minute prednosti, na dirki pa lahko tudi kaj drugega. Odvisno je, koliko je kdo potrošil energije in koliko imaš kolesarjev v pobegu in koliko jih sledi. Lahko so dovolj tri minute, lahko že 30 sekund. Če je Primož zadaj utrujen, je morda dovolj, da že skupaj prideva na vzpon in ga bom prehitel. Lahko pa se zgodi, da bom utrujen jaz, Primož pa ne. Škoda, ni pred vzponom 200 kilometrov, da bi se prej rešili favoritov,” je v smehu za konec dejal Mohorič.

Zadnje novice

Sorodne vsebine