15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Roglič: To je za vse ljudi, ki so nas spremljali ob cesti

Na veselje slovenskih ljubiteljev športa je Primož Roglič poskrbel za zgodovinski konec tedna in zaključek jubilejne 25. kolesarske dirke Po Sloveniji. Najprej je v soboto zmagal kraljevsko etapo s ciljem v Kamniku in oblekel zeleno majico vodilnega, da je gospodar slovenske pentlje, pa je potrdil še z zmago v današnji vožnji na čas na Dolenjskem.

Roglič je že pred dirko veljal za velikega favorita za končno zmago, saj je v tej sezoni odličen. Na dirki svetovne serije po Baskiji in Romandiji je namreč ugnal vso konkurenco, se povzpel med najboljše kolesarje te sezone, nato pa je dobil priložnost, da tretjo skupno zmago napade pred domačimi navijači.

Trasa je šla tretji dan tudi čez njegov rodni Kisovec, ob cesti je bilo vsak dan ogromno navijačev, predvsem pa so blesteli njegovi največji privrženci z njegovo srčno izbranko Loro Klinc na čelu. Vrnil jim je z dvema etapnima zmagama po vrsti in s prvim mestom v skupnem seštevku, za seboj pa je pustil prav vse tekmece – med njimi Kolumbijca Rigoberta Urana in Poljaka Rafala Majko, najboljšega z lanske dirke.

“Počaščen sem, da mi je uspelo na dirki Po Sloveniji drugič zmagati. To je za vse ljudi, ko so nas spremljali ob cesti. Počaščen sem, da je na koncu zmaga ostala v Sloveniji,” je dejal 28-letnik, ki na zmagovalnem odru ni pozabil na svoje značilno proslavljanje – telemark še iz smučarskih skokov.

Vsak dan je poudarjal, da je ob množicah ljudi, ki so se zbrale ob celotni progi, dobil kurjo kožo. Poskrbel je za pravo “roglamanijo”, kar so opazili tudi tuji kolesarji in spremljevalci ekip. “Poglejte vse te ljudi, ki so nas vsak dan spremljali. Kot nekakšen mini Tour je. Počaščen sem, da sem lahko nastopal in osrečeval vse te ljudi,” je povedal v cilju zadnje etape, ko so mu ljudje vzklikali “Rogla, Rogla”, okoli nosili smuči iz smučarskih skokov, zastave in majice z njegovimi podobami …

Pred startom dirke v Prekmurju je bil nekoliko previden; ni sicer bežal od vloge favorita, je pa poudarjal, da bo slovenska pentlja zanj priprava na julijsko dirko po Franciji. “Vsak dan sem poskušal dirkati. Vedno poskušam iztisniti maksimum iz svojega telesa. Ta dirka je tudi priprava na Tour. Dobrodošlo je, da dirkam na polno. Danes sem naredil svoj maksimum. V tem trenutku je bilo to to. S tem sem zadovoljen,” je razmišljal pred slovenskimi mediji.

Z mislimi pa je tudi že pri Touru, kjer bo poskušal ponoviti lanski uspeh, ko je postal prvi Slovenec z etapno zmago na največji dirki na svetu. Kmalu ga čaka pot v Francijo, kjer si bo ogledal še nekaj alpskih etap, nato pa bo odšel na višinske priprave.

“Lani sem zmagal v Alpah. Všeč so mi. Tudi Pireneji so mi. Želel bi si kaj narediti tudi tam. Na Tour ne grem kot kolesar za skupno razvrstitev. Ne obremenjujem se z vsemi etapami, veselim pa se drugega in tretjega tedna. Ekipa v Francijo pošilja sprinterja Dylana Groenewegna, Steven Kruijswijk bo dirkal na skupno razvrstitev, jaz grem na etapne zmage. Poskušal bom pridobiti čim več izkušenj, se kaj naučiti, biti osredotočen,” je pojasnil Roglič, ki naj bi kmalu napadel tudi najvišja mesta v skupnem seštevku katere od največjih tritedenskih dirk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine