9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Roglič skupni zmagovalec dirke svetovne serije po Združenih arabskih emiratih

Slovenski kolesar Primož Roglič je skupni zmagovalec dirke svetovne serije po Združenih arabskih emiratih. Današnjo zadnjo etapo v Dubaju je v sprintu po 145 kilometrih dobil Irec Sam Bennett, osmi je bil Luka Mezgec.

 

Drugi v sprintu je bil Kolumbijec Fernando Gaviria, tretji Avstralec Caleb Ewan. Roglič je končal v času zmagovalca na 26. mestu, Jan Tratnik pa je bil 128.

Roglič je vodil od prve do zadnje etape. V rdečo majico se je prebil pred tednom dni, ko je njegova ekipa Jumbo-Visma prikolesarila do premierne zmage v ekipnih kronometrih na dirkah svetovne serije. Devetindvajsetletni Zasavec je prvi prečkal ciljno črto in oblekel rdečo majico, v naslednjih etapah pa je prednost povečal, vmes pa dobil še dve etapi.

Roglič je prišel do sedme skupne zmage na etapnih dirkah, tretje na ravni svetovne serije. Prvo in drugo je vpisal lani na dirki po Baskiji in Romandiji. Ob tem je bil kot član nizozemske ekipe še najboljši na dirki po Sloveniji in po Algarveju, še kot kolesar Adrie Mobila pa prav tako po Sloveniji in Azerbajdžanu.

O današnji etapi je Roglič dejal: “Od starta je bilo kar vetrovno. Zaradi tega sem bil kar malo živčen. A končali smo tako, kot smo začeli. Bilo je kar zapleteno in nevarno. Ničesar nismo želeli tvegati. Ob meni so bili sami močni fantje. Končali smo perfektno. Že začetek dirke z zmago na moštvenem kronometru je bil nor, v takšnem ritmu smo nadaljevali.”

Razumljivo pa je bil vesel tudi končne zmage, ki jo je dosegel kar na prvi dirki sezone: “Zelo lepo je tako začeti. V teh dneh smo naredili kar nekaj zelo dobrega dela in natrenirali veliko zadev. Vesel sem tega rezultata.”

Tri skupne zmage v svetovni seriji ima od Slovencev le še Simon Špilak, dvakrat je bil najboljši na dirki po Švici, enkrat po Romandiji.

Kot je Roglič poudaril po vsaki etapi, so njegovi moštveni kolegi v vseh etapah dirke, ki prvič šteje za točke svetovne serije, opravili izjemno delo. Ščitili so ga od prvega metra vsakega dne, v hribih je bil njegov zadnji oproda Belgijec Laurens De Plus, sicer novinec v zasedbi Jumbo-Visme.

Nizozemci so v tem tednu dni vrgli rokavico vsem drugim ekipam in kolesarjem ter napovedali resen boj Rogliča za najvišja mesta na majski dirki po Italiji. Kot je napovedal Zasavec, bo na Giru ob sebi imel vsaj štiri moštvenih kolegov, s katerimi je dirkal po ZAE. Njihov naslednji cilj bo dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, ki se začne 13. marca.

Roglič je na koncu v skupnem seštevku za 31 sekund premagal svetovnega prvaka Španca Alejandra Valverdeja, za 44 sekund pa Francoza Davida Gauduja. Za slovenskim asom so zaostali še mnogi drugi zvezdniki kolesarstva, tudi nekateri, ki napovedujejo boj za najvišja mesta na Giru, Nizozemca Tom Dumoulin in Wilco Kelderman, Italijana Davideja Formola …

Tratnik je v skupnem seštevku končal na 64. mestu, Luka Mezgec na 72. mestu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine