9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Roglič in Pogačar obdržala prvi dve mesti, Mezgec ugnal sprinterje za drugo mesto, etapa Kraghu Andersenu

Danec Soeren Kragh Andersen (Sunweb) je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Franciji. V zaključku je presenetil sprinterje in si zagotovil zmago pred drugouvrščenim Slovencem Luko Mezgecem (Mitchelton-Scott). Tretje mesto je osvojil Italijan Simone Consonni (Cofidis). Primož Roglič in Tadej Pogačar sta brez težav zadržala prvi mesti v skupni razvrstitvi.

 

Kolesarja Jumbo-Visme in UAE Team Emirates tako tudi po 14. od 21 etap loči 44 sekund, tretje mesto pa zaseda Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki je celo poskušal napasti na krajšem vzponu v Lyonu ob koncu etape, a mu kolesarji Rogličevega nizozemskega moštva niso pustili uiti. Lanski zmagovalec tako še naprej zaostaja 59 sekund za 30-letnim nekdanjim smučarskim skakalcem.

“Zelo težka, hitra etapa. Bora je poskrbela za hud tempo, da so se znebili tekmecev sprinterjev. Zato je bilo za vse nas, ki smo bili tam, zelo težko. Ekipa je ponovno dobro delovala in bili smo v optimalnem položaju, spredaj in smo imeli vse pod nadzorom,” je v maternem jeziku zahtevno etapo za organizatorje Toura pokomentiral Roglič.

Favorizirani kolesarji, med njimi tudi Roglič, so pred etapo v izjavah pričakovali, da bo 14. etapo zaznamoval pobeg manjše skupine, ki jo bo glavnina lahko nadzorovala ali pa ji dopustila etapno zmago.

“Da, mislil sem, da bo danes lažja etapa, ampak smo šli na polno ves čas. No, vsaj ni trajalo tako dolgo, tudi naša ekipa v tem primeru ni toliko delala v ospredju. Ampak to je Tour de France in še en težek dan je za nami,” je dejal malce presenečeni Roglič.

Drugačne načrte v 14. etapi sta imeli predvsem dve moštvi, Bora-Hansgrohe si je želela zaplesti boj za zeleno majico najboljšega sprinterja, poljski CCC pa je z olimpijskim prvakom Belgijcem Gregom Van Avermaetom in Matteom Trentinom želel priti do etapne zmage.

Sprinterji, ki se bolje znajdejo navkreber, med njimi tudi Mezgec, so na prvem vzponu druge kategorije izkoristili težave nekaterih drugih sprinterjev, med njimi tudi nosilca zelene majice, Irca Sama Bennetta (Deceuninck-Quick-step), ter si nabrali minuto prednosti. Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal), ki je bil v etapi zadnji, je takrat zaostajal še nekaj minut več.

Nato je na razgibanem terenu potekal boj na daljavo med ekipama Bora-Hansgrohe in Deceuninck-Quick-step, slabih 80 kilometrov pred ciljem etape pa so se zasledovalci vdali, Slovak Peter Sagan, v etapi četrti, pa se je s tem približal Bennettu v razvrstitvi za zeleno majico, kjer zaostaja še 43 točk.

V sprintu pa je moral odlični Slovak priznati premoč Mezgecu in Consonniju, a kaj ko so vsi trije prepozno pokrili napad Kragha Andersena, ki je slavil še drugo etapno zmago za ekipo Sunweba na letošnjem Touru.

“Res je grenak priokus, saj je bila to super priložnost. Na vrhu smo se ustavili, ko je ušel kolesar Sunweba, ampak na žalost naših kolesarjev ni bilo zraven, da bi pokrili napad in narekovali tempo,” je za RTV Slovenija takoj po etapi dejal nekoliko razočarani Mezgec.

“Škoda. Ko si drugi, si prvi poraženec,” je razlagal 32-letnik, ki je bil v zahtevnem zaključku in nato v sprintu izjemno močan. “Tehnični in zahtevni zaključki so mi všeč, je malo več kaosa,” je dodal član Mitchelton-Scotta, ki je bil za razliko od nekaterih favoritov prepričan, kaj sledi v današnji etapi.

“Vsi smo vedeli, kaj bo ekipa Bora-Hansgrohe naredila na prvem klancu. Sam sem bil ves čas brez težav zraven. Moštveni kolegi so hranili moči za finale, tudi sam sem bil zraven, ko so napadali, ampak eden nam je na koncu ušel,” je lepo priložnost kljub izvrstnemu rezultatu objokoval Mezgec.

Uspeha svojega rojaka se je razveselil tudi Pogačar, ki je ob tem poudaril dejstvo, da so varno preživeli še eno zahtevno etapo. “To je bil kar težek dan, na koncu je bilo kar stresno, ampak počutil sem se v redu. Zadovoljen sem, da sem prišel varno do cilja. Vesel sem tudi za Luko, škoda ker je bil v ospredju Kragh Andersen. Ampak za nas je bil to dober dan,” je za RTV Slovenija dejal kolesar s Klanca pri Komendi, ki je v etapi osvojil 12. mesto.

Tako mladi slovenski zvezdnik kot njegov devet let starejši rojak, ki je bil 29., za nedeljo napovedujeta nov zanimiv dan v gorah, tokrat v Alpah.

“Za nami je težek dan, jutri pa bo ponovno akcija,” je bil hiter Roglič. Pogačar je bil za RTV Slovenija prav tako kratek in jedrnat. “Obeta se zelo težka etapa in končno pridemo v Alpe.”

Vodilni v skupnem seštevku je moral še odgovoriti, na koga bo pazil v nedeljski gorski etapi. “Pazil bom na vsakega, ampak v največji meri nase. To je edino, na kar lahko vplivam. Z ekipo se bomo skušali kar najbolje odrezati in se že veselimo naslednje etape,” je zaključil Roglič.

Naslednja, 15. etapa Toura od Lyona do vrha na Grand Colombierju (174,5 km) bo na las podobna tisti, ki jo je na dirki po departmaju Ain dobil prav 30-letni član Jumbo-Visme. Le da v prvi polovici avgusta na dirki ni bilo Pogačarja, ki bo skušal znova napasti favorite. Kot pravzaprav v vsaki letošnji zahtevni etapi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine