9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Roglič in Pogačar na 107. Touru tekmujeta v svoji ligi

O novem velikem uspehu slovenskega kolesarstva na Tour de Franceu po nedeljski 15. etapi z dvojno zmago Tadeja Pogačarja in vodilnega na Touru Primoža Rogliča mednarodni mediji pišejo v presežnikih. Slovenija je precej spredaj v dvoboju s Kolumbijo. Roglič in Pogačar namreč tekmujeta v svoji ligi, so zapisali tudi pri nemški agenciji dpa.

Na 107. francoski pentlji sta se Slovenca veselila dvojne zmage. Po 15 etapah Toura in 2648,5 kilometra prevoženih cest je v skupni razvrstitvi Roglič v rumeni majici s 40 sekundami naskoka pred rojakom Pogačarjem.

Kolumbijci oziroma hribolazci iz Andov, kot so jih poimenovali pri dpa, sicer računajo na protinapad v zadnjem tednu, ko se bo dirka povzpela nad 2000 metrov nadmorske višine, a je lanski zmagovalec dirke po Franciji Egan Bernal v 15. etapi odpadel, tudi drugi kolumbijski specialisti so že zaostali.

Po mnenju pisca so favoriti na dirki le še štirje, prvi je brez dvoma Roglič. Ali nekdanji smučarski skakalec res nima nobenih slabosti, se sprašujejo pri dpa.

Tudi v nedeljo je zmagovalec Vuelte ves čas povsem nadzoroval vzpon na Grand Colombier. Tekmeci mu niti na najstrmejših delih niso mogli priti do živega. Njegova končna zmaga postaja vse bolj in bolj verjetna. Gorskih etap je vse manj, na gorskem kronometru predzadnji dan po La Planche des Belles Filles pa bo bržčas pridobil še več časa.

Kot največjo prednost trenutno drugouvrščenega Pogačarja pri dpa izpostavljajo, da je mladec zelo nepredvidljiv. In prav zato je ta čas največja grožnja Rogliču. “Vse ali nič,” je njegov moto. In zato bi lahko povzročil težave tudi Rogličevi super ekipi Jumbo Visma.

Če bo želel Roglič v Parizu zmagati, bo moral pozornost nameniti in paziti tudi na mlajšega kolega iz reprezentance. Saj bo ta zagotovo še naprej napadal. “V tem trenutku se zdi neustavljiv. Ampak morda bo še prišel kakšen dan, ko bo pokazal slabosti,” je o Rogliču dejal Pogačar. A ena stvar je jasna: Pogačar bo moral vse storiti sam, saj mu njegova ekipa UAE Emirates ne bo mogla veliko pomagati.

Tretji v skupni razvrstitvi je izkušeni Kolumbijec Rigoberto Uran, ki za Rogličem zaostaja za 1:34 minute. Mož iz Urraa deluje v ozadju, njegova največja prednost so bogate izkušnje. Zelo dobro zna razporediti svoje moči. Triintridesetletnik nastopa že na svoji 19. veliki dirki v karieri, sedemkrat je dosegel uvrstitve v “top 10”.

Njegov največji uspeh je drugo mesto na Touru 2017. A da bi se lahko v rumenem pripeljal v Pariz, je le malo verjetno. Ne more se približati Slovencema. Toda mesto na zmagovalnem odru ima na dosegu roke.

Med favoriti je po mnenju dpa tudi še četrtouvrščeni Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki po 15 etapah zaostaja 1:45 minute. Kolesar iz Pesce velja za vročekrvneža. Ko je na Giru padel zaradi nespametne poteze enega od gledalcev, mu ni ostal dolžan, ampak se ga je lotil s pestmi. Ta temperament mu na kolesu služi, da lahko dirka na najvišji ravni. Do zdaj se je dirkač Astane zelo trudil slediti tempu, ki ga narekujeta Slovenca.

Njegovo največje upanje za napad leži v 17. etapi, ko se bodo kolesarji v sredo podali na 2304 metre visok vrh Col de la Loze. To je povsem njegov teren – točno takšen, kot ga ima doma v Kolumbiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine