13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Roglič do zmage na Dauphineju, etapo prepustil Vingegaardu

Piše: C. R., STA

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je skupni zmagovalec prestižnega kriterija Dauphine. Dvaintridesetletni Kisovčan je v zadnji, osmi etapi od Saint-Alban-Leysseja do Plateau de Salaisona (138,8 km) osvojil drugo mesto, zmago pa prepustil moštvenemu kolegu Dancu Jonasu Vingegaardu.

Trikratni zmagovalec dirke po Španiji je postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dauphineju, potem ko je pred 12 leti slavil Janez Brajkovič. Za slovenskega asa, trenutno tretjega kolesarja sveta na Ucijevi lestvici, je bila to 64. zmaga v karieri in četrta v sezoni.

Roglič je obenem postal šele četrti kolesar, ki je v istem letu dobil dve največji enotedenski dirki v Franciji, Pariz-Nico in Dauphine. To je doslej uspelo le Francozu Jacquesu Anquetilu (1963, 1965), Belgijcu Eddyju Merckxu (1971) in nazadnje Britancu Bradleyju Wigginsu (2012).

“Končno sem letos uspel dobiti nekaj dirk v Franciji, občutek je res lep,” je najprej z nasmeškom na obrazu organizatorjem dirke odgovarjal Roglič.

“Definitivno je bila to sijajna predstava celotne ekipe. Od samega začetka etape, ki je bila zelo zahtevna, smo imeli vse pod nadzorom. Jonas je bil na zadnjem vzponu zelo močan, za ekipo pa je to res nor, neverjeten zaključek dirke,” je še dodal zmagovalec Dauphineja.

“Bilo je neverjetno. Imeli smo načrt, da napadem, Primož pa bi mi sledil. Želeli smo videti, ali se lahko znebimo vseh tekmecev na zadnjem vzponu, kar nama je tudi uspelo. Lahko sva zadovoljna in ponosna na to, kar sva naredila,” pa je po sedmi zmagi v karieri dejal 25-letni Vingegaard.

V skupnem seštevku je Roglič po drugem mestu ohranil 40 sekund naskoka pred Vingegaardom. Na vrh Plateau de Solaisona (11,2 km/9,2 %) sta dirkača Jumbo-Visme prišla skupaj, z roko v roki, malenkost prej pa je ciljno črto prečkal Danec.

Tretje mesto je tako v etapi kot v skupnem seštevku osvojil Avstralec Ben O’Connor (AG2R Citroen).

Ekipa Jumbo-Visme je celotno etapo nadzorovala položaj, ubežnike pa držala na varni razdalji. Nihče od 15 kolesarjev v begu ni predstavljal nevarnosti za skupni seštevek, prednost pa nikoli ni narasla na več kot tri minute.

Belgijec Wout Van Aert je tokrat opravljal delo Rogličevega pomočnika in skupino favoritov pripeljal bližje ubežnikom pred zadnjim vzponom, nato pa so narekovanje ritma prevzeli drugi kolesarji nizozemske ekipe. Okoli 5,5 km pred vrhom je v zelo razredčeni skupini na plin stopil Vingegaard in se znebil vseh tekmecev, z Rogličem pa sta nato skupaj držala varno razliko do O’Connorja in ostalih do cilja.

“Kot vidimo, se stvari pomikajo v pravo smer, zato smo lahko samozavestni. Seveda je ostalo še nekaj časa in dela, da se ustrezno pripravimo na dirko po Franciji,” je še dejal Zasavec. Zdaj ga čaka nekaj dni dopusta, nato pa – kot se je v izjavi za organizatorje dirke pošalil – se bo “na Touru pripravljal na dirko po Španiji”.

To je bila zadnja preizkušnja za Rogliča pred dirko po Franciji, ki se bo v Koebenhavnu na Danskem začela 1. julija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine