2.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Roglič brez težav obdržal rožnato majico

Slovenski kolesar Primož Roglič je tudi po današnji četrti etapi dirke po Italiji obdržal majico vodilnega na dirki po Italiji. V 235 km dolgi etapi s ciljem v Frascatiju je 29-letni slovenski zvezdnik Jumbo-Visme končal v vodilni skupini, tik za zmagovalcem Ekvadorcem Richardom Carapazom (Movistar).

 

Čeprav je bila etapa s startom v Orbetellu dolga 235 km, se je vse odločilo v zadnjem kilometru. Pred tem je sicer skupina ubežnikov imela že lepo prednost, a je ni obdržala do konca.

Ključno pa je bilo tudi dogajanje sedem kilometrov pred koncem, ko se je nekaj kolesarjev v glavnini zapletlo v padec. Najslabše jo je odnesel Nizozemec Tom Dumoulin (Sunweb), zmagovalec dirke leta 2017, ki se je precej potolkel in je nato s krvavečim kolenom na cilj prišel s štirimi minutami zaostanka.

V ospredju se je nato izoblikovala skupina šestih kolesarjev, ki je v rahlem vzponu v zadnjih kilometrih odločala o etapnem zmagovalcu. Ker je bil kot edini od vodilnih v skupnem seštevku med šesterico tudi Roglič, je bilo jasno, da bo prestižno majico ne le zadržal, ampak naskok še povečal.

Kazalo je, da se bosta pred ciljem za zmago udarila bodisi Avstralec Caleb Ewan ali pa domačin Diego Ulissi, toda oba je presenetil Carapaz. Pol kilometra pred koncem je potegnil in presenečenim tekmecem ušel ravno dovolj, da je imel na ciljni črti nekaj metrov naskoka. Kakšnih sto metrov je bil njegov najbližji zasledovalec tudi Roglič, a so se potem pred njim do cilja zvrstili Ewan, Ulissi, Nemec Pascal Ackermann in Francoz Florian Senechal.

Slovenski kolesar pa je zaostal le dve sekundi, tako da je še povečal naskok pred tekmeci v skupnem seštevku dirke, ki so ostali 18 sekund za njim.

“Danes nisem pričakoval zmage. Bila je dolga etapa z nekaj vzponi proti koncu. Naš prvi cilj je bil varovati Mikela Lando, toda padec je vse spremenil. Znašel sem se s sprinterji in čakal, kaj bodo naredili. Potem sem izbral trenutek za napad, ki je bil odličen,” je dogajanje strnil etapni zmagovalec Carapaz. Zanj je to druga etapna zmaga na italijanski dirki po lanskem uspehu, ko je dobil osmo etapo.

Slovenec ima zdaj skupno 35 sekund prednosti pred Britancem Simonom Yatesom (Mitchelton-Scott) in še štiri več pred domačinom Vincenzom Nibalijem (Bahrain-Merida). Kot so sporočili prireditelji dirke, takšne prednosti po le štirih etapah na Giru ni bilo vse od leta 1995, ko je imel takšen naskok Tony Rominger pred Mauriziem Fondriestom. Štirje etapni zmagovalci iz štirih različnih držav (Roglič, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria, Carapaz) v prvih štirih dneh pa so ponovitev takšnega dosežka iz leta 2017.

“Spet smo kot ekipa dobro opravili delo. Lepo je še pridobiti nekaj časa, toda morda je bilo to tudi zaradi padca. Vsi si prizadevamo, da bi ostali celi. Sam padca nisem videl, ker sem bil v ospredju in se boril za čim boljše izhodišče. Vsi se borimo, a tudi delamo napake, slabo pa je, če napaka koga drugega povzroči padec,” je po današnjem uspehu dejal Roglič.

Na današnji etapi je bil od preostale trojice Slovencev najbližje Rogliču Jan Polanc (UAE Emirates), ki je kot 23. zaostal 25 sekund, 65. je bil Kristijan Koren (Bahrain-Merida) z zaostankom 2:47, 160. pa njegov moštveni sotekmovalec Grega Bole (+ 12:52).

V skupnem seštevku je prav tako med Slovenci najbližje vodilnemu rojaku Polanc na 19. mestu z minuto in 39 sekundami zaostanka, 47. je Koren, 143. pa Bole.

V sredo kolesarje čaka peta etapa od Frascatija do Terracine, dolga 140 km.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine