10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Reprezentanti brez Dončića uspeli premagati trdo žive Nizozemce

Pise: Arian Sajovic
V celjski dvorani Zlatorog je naša košarkarska reprezentanca, v mlajši in oslabljeni zasedbi po dolgem lovljenju zaostanka uspela premagati nizozemsko ekipo, ki je na krilih kapetana De Jonga in njegovih 26 točkah vodila večino tekme.
Po začetni akciji, v kateri je Jaka Blažič z metom s pol razdalje popeljal Slovence v vodstvo, so naši košarkaši imeli ogromno težav, tako z organizacijo napada kot metom iz igre. Nizozemci so  v prvi četrtini z nizom trojk in agresivno obrambo, dobro izkoristili odsotnost našega super zvezdnika Luke Dončića in drugih nosilcev igre (manjkali sta tudi oba brata Dragić, Tobey, Murić in Čančar). V uvodni četrtini so vodili tudi za devet točk, a so naši košarkarji do konca četrtine zmanjšali zaostanek na štiri točke (21:25), tudi po zaslugi mladega centra Macure, ki je pod prekrškom zabil žogo v koš prek nizozemskega centra in nato še uspešno izvedel prosti met.
V drugi četrtini se je nadaljevala neučinkovitost slovenskih reprezentantov, medtem ko so bolj uigrani gostitelji nadaljevali svojo agresivno igro v obrambi in dobrim metom za tri točke ter tako našim fantom povzročali ogromno preglavic. Na trenutke je že izgledalo, da bodo pobegnili za dvomestno število točk, a so Slovence žive obdržali (včasih celo premehko dosojeni) prosti meti. Dve minuti pred polčasom je Blažič zadel prvo slovensko trojko, pred tem so jih zgrešili kar petnajst zapored, na odmor pa so naši košarkarji odšli s tremi točkami zaostanka (39:42).
V drugem polčasu so se počasi začeli prebujati tudi naši košarkarji in z nekaj trojkami Blažiča in Glasa uspeli končno dohiteti svoje tekmece. Glas je s svojo trojko sredi tretje četrtine rezultat izenačil(54:54). V nadaljevanju tekme razgreti De Jong ni bil dovolj, da bi najnižje rangirana ekipa na prihajajočem Eurobasketu uspela premagati branilce evropskega naslova. Povratnik po poškodbi in eden od glavnih nosilcev v slovenski reprezentanci Klemen Prepelić se je malce uspel znebiti “rje” in z nekaj lepimi akcijami pomagal naši ekipi mirno zaključiti tekmo in začeti svoje priprave na evropsko prvenstvo z zmago. Končni rezultat je bil 83 proti 76. Najbolj strelsko razpoložen posameznik pri Slovencih je bil Žiga Dimec z 12 točkami, medtem ko je kot že rečeno za Nizozemce 26 točk dosegel De Jong.Slovencem v soboto sledi še druga pripravljalna tekma v Celju proti Črni Gori, po kateri bo slovenski selektor Sekulić moral narediti tudi prve reze v igralski zasedbi, ki bo ena glavnih favoritov na prihajajočem Eurobasketu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine