3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Rekordno število nogometašev prosi za denarno pomoč

Mednarodna nogometna zveza Fifa je do 15. junija letos prejela 441 prošenj v skupni višini več milijonov dolarjev za finančno pomoč igralcev, potem ko klubi niso izpolnili svojih obveznosti, danes poroča britanska radiotelevizija BBC.

 

V 24 urah sta Fifa in nogometni sindikat poklicnih igralcev Fifpro prejela več kot 100 zahtevkov za finančno pomoč.

Zahtevki so bili vloženi za črpanje sredstev iz sklada Fife za nogometaše, ki je bil ustanovljen v začetku letošnjega leta. Zahtevki za pomoč niso neposredno povezani s krizo zaradi pandemije novega koronavirusa.

Igralci se lahko za pomoč prijavijo šele za tem, ko so izčrpana vsa druga pravna sredstva, vključno z zaslišanjem pred mednarodnim ali nacionalnim odborom za reševanje sporov; odvisno od tega, ali je igralec zaposlen v svoji državi, poroča BBC.

BBC Sport je objavil, da bo predvidoma 30. junija 2021 potekel rok naslednjega kroga, do katerega bo mogoče vložiti nove zahtevke. Takrat je pričakovati rekorden porast zahtevkov.

Fifa je sporočila, da je 89 odstotkov od 441 vlog prišlo iz Evrope. Največ prijav je prispelo iz Grčije, Turčije, Rusije in Azerbajdžana.

Večinoma gre za igralce, ki ne zmorejo pokriti 40.000 evrov, da bi svoje terjatve skušali dobiti prek športnega razsodišča Cas v Lozani.

Po lobiranju Fifproja je Fifa namenila približno 14 milijonov evrov za plačila iz svojega sklada do leta 2022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine