9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Razočaranje v NK Maribor po derbiju: Ne gre za Olimpijo, gre za sodniške napake

Nogometni klub Maribor je danes sklical novinarsko konferenco, na kateri sta direktor Bojan Ban in trener Darko Milanič govorila o sojenju v slovenskem prvenstvu. Pravita, da je napak preveč, nista pa dejala, da bi sodniki v ospredje tiščali Olimpijo, pa čeprav je bilo v nogometnih krogih po sobotnem derbiju moč slišati tudi takšna namigovanja.

 

Kot je dejal Ban, je cilj vsega tega opozoriti sodniško organizacijo na napake, zaradi česar so se pri Mariboru odločili, da bodo v tej sezoni sami delali analize sojenja in s tem pomagali k izboljšanju kakovosti tega dela igre. Pri tem je dejal, da ne misli, da je Olimpija favorizirana, ampak da so težave zgolj napake, ki se dogajajo.

“Izgubili smo upanje v človeške napake oziroma prosto sodniško presojo. Dogaja se prevečkrat, ne samo na naših tekmah, ampak povsod. Preveč imamo konkretnih dokazov, da sojenje ni dobro. Sodniki so bili znani kot dobri sodniki, ampak v letošnjem letu je napak preveč in se dogajajo v serijah. Sodniški kriteriji se po potrebi spreminjajo,” je na novinarski konferenci dejal Ban.

Dodal je, da je cilj tega zgolj želja po enakem kriteriju sojenja. “Želimo enakost za vse. Posebej nas boli tudi nespoštljiv odnos v komunikaciji sodnikov z igralci in s strokovnim vodstvom. Tega je več kot prejšnja leta, kar je nedopustno. Sodnike plačujejo vsi slovenski klubi, vsi jih plačujemo enako. Klubi si tako zaslužijo enaka merila, enako sojenje, nekateri sodniki pa slovensko ligo bolj uporabljajo kot poligon za mednarodno sceno, kjer so doslej korektno opravljali svoje delo. Toda mi tekmujemo v slovenski ligi in želimo, da so tudi tukaj stvari jasne,” je poudaril Ban.

Pravi tudi, da razume, da sodniki naredijo napako. “A ko se napake dogajajo v serijah, pri vedno istih zadevah, se vprašamo, kaj se s sojenjem dogaja. Isto mnenje deli večina slovenskih klubov, a se na žalost iz takih ali drugačnih razlogov o tem ne odločijo izpostaviti. Napake delamo vsi, ampak NK Maribor zaradi teh napak trpi. Mi jih skušamo popraviti. Na drugi strani se nam zdi, da sodniki za svoje napake ne odgovarjajo,” je še povedal Ban.

Milanič je dejal, da se mu zdi pomembno govoriti o sojenju in opozarjati na anomalije, ki se dogajajo v letošnjem koledarskem letu. “Sami dobro veste, v katerih delih sezone so se napake dogajale. Serije napak, ki so tekme v določenih delih te in prejšnje sezone peljale v določeno smer. Vprašali boste, kaj pa napake, ki se dogajajo v našo korist? Seveda, tudi te se dogajajo, ampak so prevečkrat posledice kompenzacij,” meni Milanič, ki je za kompenzacijo ocenil tudi dogajanje s sobotnega derbija, ko bi po mnenju mnogih v prvem polčasu morala najstrožjo kazen dobiti Olimpija, v drugem pa Maribor, a ni bilo ne ene ne druge.

“O tem sem govoril. Šlo je za kompenzacijo. Sodnik je naredil napako pri Denisu Klinarju, bil ob polčasu opozorjen in potem pri jasni enajstmetrovki (po domnevnem prekršku nad Luko Zahovićem v 79. minuti; op. STA) zadevo kompenziral. O tem govorim. Napak je preveč, teh pa ne sme biti, ker nam ne dopustijo, da enakopravno tekmujemo,” pravi Milanič, ki o konkretnih sodniških imenih sicer ni govoril, še enkrat več je dodal, da govori o sodniški organizaciji in napakah.

Dodal je tudi, da bi se s takšnim razmišljanjem ali opažanjem strinjalo več slovenskih klubov. No, ljubljanska Olimpija je ubrala drugačno pot in to, da so na novinarski konferenci kazali le napake s tekem Olimpije, na družbenem omrežju Twitter komentirala: “Ko skličeš novinarsko konferenco, da lahko gledaš tekme Olimpije.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine