14.9 C
Ljubljana
nedelja, 28 aprila, 2024

Prvi polfinalist Afriškega pokala narodov je Senegal

Piše: Samo Vidovič

V Kamerunu potekajo zaključne tekme 33. Afriškega pokala narodov.
Gre za tekmovanje, ki med ljubitelji nogometa v Evropi ni tako popularno kot svetovno in evropsko prvenstvo ali Copa America- prvenstvo Južne Amerike. Drugače je seveda v Afriki, saj gre za najbolj pomembno nogometno tekmovanje tega kontinenta. Razen tega igra na tem prvenstvu nekaj vrhunskih afriških igralcev, kot so Mohamed Salah, Sadio Mane, Naby Keita, Riyad Mahrez, Franck Kessie, Achram Hakimi in drugi, ki igrajo v najboljših evropskih klubih. V reprezentanci Gabona pa je nastopil Fahd Ndzengue, ki igra za CB24 Tabor.
Na to prvenstvo se je uvrstilo 24 reprezentanc, ki so bile razdeljene v šest skupin po štiri ekipe. V osmino finala sta se uvrstili dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine ter štiri najboljše tretje. Po sistemu na izpadanje so se v polfinale po pričakovanju uvrstili Kamerun, Egipt, Senegal ter presenetljivo Burkina Faso. Najbolj je razočarala Alžirija, ki je izpadla že po skupinskem delu tekmovanja.
Včeraj je bila odigrana prva polfinalna tekma. Senegal je upravičil vlogo favorita proti Burkini Faso. Z zadetki igralcev Paris SG-ja Dialloa v 70.minuti in Gueyea v 76.minuti je povedel z 2:0. Toure je v 82.minuti znižal, končni rezultat 3:1 za Senegal pa je v 87.minuti postavil igralec Liverpoola Sadio Mane.
Danes se bosta v drugem polfinalu pomerila Kamerun in Egipt. Težko je reči, kdo je favorit. Kamerun ima prednost domačega igrišča. Egipt pa Mohameda Salaha, ki lahko, če je v dnevni formi, sam odloči tekmo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine