1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Prva medalja! Pogačar milimetre oddaljen od srebra!

Piše: L. S. (Nova24tv)

Kakšna fantastična zgodba o mladosti in neizmernem talentu! Tadej Pogačar je 20 dni nosil rumeno majico in drugič zapored pred dnevi osvojil Dirko po Franciji, samo nekaj dni kasneje pa je na peklenski cestni dirki priboril še prvo medaljo za Slovenijo na letošnjih igrah. Po fotofinišu z Woutom van Aertom je prvak Toura osvojil bron. V velikem slogu je olimpijski prvak v cestni vožnji za kolesarje sicer postal Ekvadorec Richard Carapaz.

“Vedno sem imel v mislih zlato medaljo. Ena najtežjih dirk, ki sem jih vozil v življenju, zlasti v tej visoki vlagi. Olimpijske igre sem prej začel spremljati kot kolesarstvo, zato mi olimpijska kolajna res veliko pomeni. Vprašajte me čez nekaj let,” se je v cilju na dirkališču Fudži smejalo veselemu in izmučenemu slovenskemu junaku prvega dne tekmovanj v Tokiu 2020, poroča Televizija Slovenija.

Po 185 kilometrih bega so bili polovljeni še zadnji prvotni ubežniki. Proti najtežjemu vzponu dneva – prelazu Mikuni so vsi najboljši kolesarji odšli tako v veliki skupini. 37,4 km do cilja je napadel Tadej Pogačar, ki sta mu sledila le Brandon McNulty in Michael Woods. A pred skupino s favoriziranim Woutom van Aertom si niso pripeljali dovolj velike prednosti.

Ob jezeru Jamanaka se je nabrala vodilna skupina 13 kolesarjev. Na zadnjem prelazu Kogasaka sta nepazljivost preostalih, ki so gledali le Slovenca in Belgijca, napadla Američan McNulty in Ekvadorec Richard Carapaz. Naveza McNulty – Carapaz si je ob odličnem sodelovanju na spustu privozila tudi odločilnih 45 sekund prednosti.

 

Uspeh Tadeja Pogačarja že odmeva tudi v domovini. Predsednik vlade Janez Janša, ki se sicer danes udeležuje tradicionalnega letnega tabora v Bovcu, je na Twitterju zapisal “bravo”. Oglasil se je tudi podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek: “V svetu uživamo ugled, da smo majhen narod z izjemnim številom vrhunskih športnikov. Prepričan sem, da bomo na Japonskem ta ugled le še bolj utrdili. Navijamo za vas! Prvi bron že imamo! Bravo!” Pogačarju je za uspeh čestitala tudi voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon in številni drugi.

Po dirki je bil nad razpletom navdušen tudi slovenski selektor Andrej Hauptman, ki je priznal, da je bila dirka izjemno težka zaradi hude vročine: “Vlaga. Od štarta pobeg, za katerega smo vedeli, da ne bo prišel do cilja. A smo Slovenci vseeno prevzeli pobudo. Težko se je bilo odločiti, ker smo vedeli, da izgubimo Tratnika. Danes je opravil neverjetno delo. Vsa čast!”

 

V drugem delu dirke je sicer sledil padec Jana Polanca, s katerim so imeli kar nekaj težav, da so ga spravili nazaj v dirko, nato mu je tik pred klancem padla še veriga. Primož Roglič ni imel svojega dneva, težave je imel s krči. Kot je dodal Hauptman, je za kolesarstvo zmaga na Dirki po Franciji največ. A v športu so medalje z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev vedno dobrodošle. “Sam jo imam z SP-ja, želel sem si še ene iz olimpijskih iger, ki pa sem jo dobil zdaj.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine