9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Primož Roglič z zmago v prvi etapi Vuelte oblekel rdečo majico vodilnega

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je zmagovalec prve etape dirke po Španiji. Od Iruna do Arrateja nad Eibarjem (173 km) je bil 30-letnik hitrejši od Ekvadorca Richarda Carapaza ter Irca Dana Martina in že prvi dan oblekel rdečo majico vodilnega na Vuelti. Majico, ki jo brani po lanski zmagi.

Pred nekaj več kot letom dni je Roglič rdečo majico vodilnega na Vuelti prevzel v 10. etapi po zmagi na kronometru, zatem pa je ni spustil iz rok in v Madridu slavil pred Špancem Alejandrom Valverdejem in rojakom Tadejem Pogačarjem.

Tokrat kolesar iz Kisovca, ki bo 29. oktobra slavil 31. rojstni dan, ni mogel čakati, saj so organizatorji zaradi specifičnih razmer in odpadlega uvoda v Vuelto na Nizozemskem že prvi dan postregli s traso za favorite, ki jo je na koncu dobil prav slovenski as in slavil še osmo etapno zmago na tritedenskih dirkah.

V etapi je sicer na začetku pobegnilo pet ubežnikov, ki pa si večje prednosti v neznačilnem uvodu v tritedensko dirko niso nabrali. Glavnina, v kateri je ritem narekovalo tudi Rogličevo moštvo, je zadnjega kolesarja v ospredju ujela 25 kilometrov pred ciljem, sledil pa je zahteven zaključek z dvema klancema.

Že na prvem na Alto de Elgeto je moštvo Ineos Grenadiers napravilo selekcijo, ritma pa ni uspel držati prav član britanske ekipe Chris Froome. Sta pa bila v ospredju od Slovencev tako Roglič kot Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) pred zadnjimi petimi kilometri vzpona s povprečnim naklonom 8,5 odstotka.

Na Arrate nad Eibarjem v Baskiji, kjer je leta 2018 do skupne zmage na dirki po Baskiji prišel prav Roglič, se je nadaljevala simultanka Ineos Grenadiers, ki so povsem zredčili glavnino, odpadel pa je tudi Mohorič.

Okoli 20 kolesarjev je preživelo narekovanje tempa Ineos Grenadiers, ves čas pa je sveže deloval 30-letni Kisovčan, ki je hranil moči v ozadju skupine. Nato je napadel njegov moštveni kolega Sepp Kuss, ki je pogledoval nazaj, da bi uzrl Rogliča, ki se je počasi bližal maloštevilni vodilni skupini. Američan, ki ima tudi nekaj slovenske krvi, je skupino še dodatno razredčil, odpadel pa je tudi Tom Dumoulin, ki je Vuelto začel kot sokapetan ob Rogliču.

Prav tako ritmu ni mogel slediti Valverde, pa nekateri od ostalih favoritov, kot so David de la Cruz, Thibaut Pinot in Guillaume Martin. Dumoulin in Valverde sta do konca etape skušala omejiti škodo, izgubila sta 51 sekund, po podeljenih bonifikacijskih sekundah pa za Rogličem v skupnem seštevku zaostajata minuto in sekundo.

Napadi so si v ospredju etape še naprej sledili eden za drugim. Ves čas pa je poskušal Kuss, ki so mu tekmeci sledili, v ozadju manjše skupine pa je ves čas moči hranil Roglič.

Na vrh Arrateja je skupaj prišla osmerica, v ravninskem delu do cilja pa se je zdelo, da bo odločitev prišla v samem zaključku. Toda drugačne načrte je imel Roglič, ki je 900 metrov pred ciljem silovito pospešil, nihče pa ni mogel slediti tempu izjemnega Kisovčana na krajšem spustu do cilja.

“Lepo je zmagati. Zelo sem zadovoljen. Moštvo je znova pokazalo, da je zelo močno. Odlično je opravilo delo skozi celotno etapo, sam pa sem se jim lahko oddolžil z zmago. Gre za lep začetek Vuelte,” je po 43. zmagi v karieri dejal slovenski zvezdnik, ki ga je presenetil hiter začetek dirke po Španiji.

“Že pred zadnjim klancem je bilo težko, saj smo šli na polno. Imamo nore fante, kot je Sepp Kuss in zares sem vesel, da sem uspel na koncu zmagati. Gre za čudno sezono, zato bom od jutri naprej užival v majici vodilnega in v dejstvu, da lahko tu dirkamo. Upam, da bodo tudi gledalci pred televizijskimi sprejemniki uživali,” je še dodal Roglič.

Z etapno zmago je še dvanajstič v karieri oblekel rdečo majico vodilnega na Vuelti in poskrbel za dvojno slovensko slavje po zmagi Jana Tratnika v 16. etapi dirke po Italiji. S tem je Slovenija postala tretja država z etapno zmago na isti dan tritedenskih dirk. Nekoč sta se namreč Giro in Vuelta prekrivala, nazadnje pa je uspelo na obeh dirkah v istem popoldnevu slaviti Belgijcem leta 1978.

Slovenski as je z današnjim uspehom postal prvi kolesar po Italijanu Giuseppeju Saronniju leta 1983, ki je dobil etapo na prvih sedmih tritedenskih pentljah. Daljši niz imajo le štirje kolesarji, na vrhu pa je Francoz Bernard Hinault, ki mu je to uspelo na trinajstih največjih večtedenskih dirkah.

V sredo bo na sporedu etapa od Pamplone do Lekunberrija (151,6 km), ki bi znova lahko ponudila premike v skupnem seštevku. Kolesarje namreč v zadnjem delu etape čaka zahteven vzpon na San Miguel, dolg 9,4 kilometra s povprečnim naklonom 7,9 odstotka. Zatem pa sledi le še 17 kilometrov spusta do cilja.

Drugo etapo letošnje Vuelte si je sicer posebej označil tudi Mohorič, ki bi lahko izkoristil zaključni profil, ki mu je z zahtevnim spustom pisan na kožo. Danes je član Bahrain-McLarna zasedel 26. mesto z zaostankom minute in 51 sekund.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine