-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Primož Roglič dve etapi pred koncem Vuelte kljub padcu še naprej oblečen v rdečo majico vodilnega

Primož Roglič tudi po 19. etapi kolesarske dirke po Španiji ostaja oblečen v rdečo majico vodilnega v skupni razvrstitvi letošnje Vuelte. Na sporedu je bila na papirju dolgočasna ravninska etapa, dolga 165 km od Avile do Toleda. Večji del je peloton močil dež, spolzko cestišče pa je zakrivilo tudi množični padec, ki pa se je končal brez posledic.

Etapo, svojo prvo na največjih dirkah, je dobil Francoz Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), ki je eksplodiral na koncu etape in sam prečkal ciljno črto z naskokom pet sekund pred Ircem Samom Bennettom (Bora-Hansgrohe) in Čehom Zdenekom Štybarjem (Deceuninck-Quick-Step).

V prvi deseterici sta etapo končala tudi oba slovenska junaka. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil osmi, Roglič pa je etapo končal na desetem mestu. Za zmagovalcem boja za Toledo sta vpisala zaostanek osmih sekund.

Skorajda bi se etapa etapa končala tragično za prvega slovenskega zvezdnika Rogliča. Ta je bil med tistimi, ki so bili ujeti v zmešnjavi. Kolesarji Movistara z domačim izzivalcem za špansko kolesarsko krono Alejandrom Valverdejem so se izognili padcu. Sprva je celo kazalo, da so pospešili in tako želeli kovati dobiček na račun tuje nesreče.

A je vendarle v pokrajini La Mancha, kjer je bil doma sloviti literarni junak Don Kihot, prevladalo viteštvo. Skupina z Valverdejem je počakala preostalo skupino, ki je bila udeležena v padcu, ter nato skupaj nadaljevala pot po planoti proti eni od zgodovinskih prestolnic kastiljskega kraljestva.

Le še dve etapi ločita Rogliča od zgodovinskega zmagoslavja na dirki po Španiji. Devetindvajsetletni kapetan nizozemske ekipe Jumbo-Visma bo, če ne bo nikakršnih presenečenj, v nedeljo kot prvi Slovenec postal zmagovalec skupnega seštevka katere od največjih tritedenskih dirk, kamor ob Vuelti, ki je zadnja na sporedu v sezoni, sodita še dirki po Italiji Giro in po Franciji Tour.

Primož Roglič je bil tretji na dirki po Italiji, v nedeljo pa bo zelo verjetno postavil nov mejnik v zgodovini slovenskega kolesarstva. Španska pentlja se bo sklenila v nedeljo v prestolnici Madridu, do cilja pa kolesarje loči zgolj 297 kilometrov. V boju za belo majico najboljšega mladega kolesarja je vodstvu ubranil Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana).

V soboto je na sporedu še ena gorska etapa, s šestimi kategoriziranimi vzponi. Najtežji je 14 km dolg klanec prve kategorije na Peno Negro, ciljni vzpon na Plataformo de Gredos pa ima v zadnjih štirih kilometrih sedemodstoten naklon.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine