4.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Primož Roglič danes v “dirki po Italiji” na lovu za zgodovinske stopničke na tritedenskih dirkah

Pred kolesarji je le še današnjih 17 kilometrov vožnje na čas od 3546,8 kilometrov, kolikor je znašala celotna trasa 102. dirke po Italiji. Kronometer v Veroni, cilj bo pred tamkajšnjo areno, bo dal zadnje odgovore za končni vrstni red. Primož Roglič bo lovil 23 sekund zaostanka za tretjim mestom v skupnem seštevku Španca Mikela Lande.

Današnji kronometer bo tretji na letošnjem Giru, prvega v Bologni in drugega v San Marinu je dobil slovenski zvezdnik Roglič. Po prvem je oblekel rožnato majico vodilnega in jo nosil pet dni. Predal jo je Italijanu Valeriu Contiju, ta pa po šestih dneh drugemu slovenskemu junaku in klubskemu kolegu Janu Polancu.

V 14. etapi pa je v ospredje prišel Ekvadorec Richard Carapaz, ki je na vodilnem mestu v velikem slogu pripeljal do Verone.

Po sredini etapi s ciljem v Anterselvi je imel Ekvadorec že minuto in 54 sekund prednosti in zdelo se je, da mu jo bodo le stežka odvzeli. To je do danes dokazal, saj ni izgubil niti sekunde.

Bolj zanimiv je bil dvoboj med Rogličem in Italijanom Vincenzom Nibalijem. Za največja favorita za končno zmago sta veljala že pred startom v Bologni, ob njiju so strokovnjaki uvrščali še Nizozemca Toma Dumoulina, ki pa je zaradi poškodbe odnehal v peti etapi.

V uvodnih etapah je Nibali Rogliču očital, da mu le sledi in ne brani rožnate majice, Italijan pa se je pred Slovenca v skupnem seštevku prerinil v 16. etapi. Do zadnje etape je dvakratni zmagovalec Gira Nibali prikolesaril do dovolj velike prednosti, da mu drugo mesto lahko odvzame le kakšna tehnična okvara ali nadvse slab dan.

V sobotni zadnji gorski etapi je pred Rogliča v skupnem seštevku vrinil še Španec Mikel Landa, ki je proti Rogliču pridobil 13 sekund prednosti. Zaradi nešportnega potiskanja slovenskih navijačev Zasavca na predzadnjem vzponu pa je zvezdnik Jumbo-Visme dobil še 10 kazenskih sekund.

Tako ga do tretjega mesta in prvih slovenskih stopničk na tritedenskih dirkah loči še 17 kilometrov in 23 sekund.

Doslej je v prvi deseterici po 21 etapah Gira končal le Tadej Valjavec, ki je bil leta 2004 deveti. Ta dosežek bo 29-letni Slovenec, ki je v Sloveniji v zadnjih treh tednih v Sloveniji in tudi ob italijanskih cestah povzročil pravo Roglamanijo, skoraj zagotovo popravil.

Ne glede na razplet v Veroni je Roglič obrnil nov list v zgodovini slovenskega kolesarstva. Doslej še nihče ni nosil majice vodilnega na kateri od treh tritedenskih dirk, nikomur od njegovih rojakov še ni uspelo zmagati na dveh etapah na enem “grand touru”.

Zgodovinska dneva sta bila tudi 23. in 24. maj, ko sta Polanc in Roglič bila prvi in drugi v skupnem seštevku, kar se na največjih dirkah v slovenskem kolesarstvu prav tako še ni zgodilo.

Roglič bo sicer vsaj izenačil svojo in slovensko najboljšo uvrstitev v skupnem seštevku, saj je bil četrti že na lanski dirki po Franciji. Peti Nizozemec Bauke Molema namreč za njim zaostaja več kot dve minuti in pol.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine