11.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Prevc v Lillehammerju dosegel 23. zmago v karieri

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je bil najboljši na tekmi svetovnega pokala v Lillehammerju na Norveškem. Na olimpijski napravi iz leta 1994 si je priboril 23. zmago v karieri. Na večni lestvici zmag se je na devetem mestu izenačil s Švicarjem Simonom Ammanom in Avstrijcem Thomasom Morgensternom.

Prevc je pristal pri 132 in 125,5 metra ter se s četrtega mesta, ki ga je po prvi seriji delil z “najbolj znanimi brki” skakalne karavane Robertom Johanssonom, napredoval na prvo mesto.

Drugo mesto je osvojil Nemec Markus Eisenbichler (138/120,5 m), ki je izgubil več kot deset točk prednosti iz prve serije in zaostal za štiri desetinke točke. Tretji je bil še en Nemec Stephan Lehye (130/133 m).

Za razplet je tokrat poskrbelo tudi vreme. V slabih razmerah je 27-letni skakalec kranjskega Triglava pokazal vse svoje mojstrstvo in prišel do prve zmage po Sapporu 2017 oziroma 1022 dneh. A uspeh je danes napovedal že na treningu, kjer je bil s 141 metri najboljši.

Da so razmere slabe, je bilo jasno najkasneje po skoku osmouvrščenega Michaela Hayböcka, ki je ob sunku vetra v hrbet pristal pri vsega 113 metrih in nazadoval celo na 29. mesto. Tudi ostali niso zmogli presežka in do nastopa najboljše četverice je vodil Leyhe, sedmi po prvem skoku. Tudi Johanssonu sta zmanjkali dve desetinki točke, da bi ga prehitel.

Prevčev skok s 125,5 metra ni bil nič posebnega, bil je celo 7,5 metra krajši od Leyheja, a je za vodstvo dobil kar 9,7 točke vetrovne izravnave. Veselje v slovenskem taboru je bilo veliko že po skoku Japonca Ryoyuja Kobayashija, ki je bil 5,5 metra krajši od Prevca in zaostal ter zasedel 9. mesto. Veliko prednost pa je imel drugouvrščeni Poljak Kamil Stoch, a ob 121 metrih tudi sedem točk naskoka iz prve serije ni bilo dovolj za prvo mesto. Stoch je bil na koncu sedmi.

Ob skromnih daljavah je vse kazalo, da bo Prevc še tretjič v karieri v Lillehammerju osvojil drugo mesto. A ob zadnjem skoku Eisenbichlerja se je zgodilo nepričakovano. Nemec je imel več kot deset točk prednosti, a s pet metrov krajšim skokom na koncu zaostal za Prevcem, ki je po dolgem času vnovič poslušal Zdravljico na najvišji stopnički zmagovalnega odra in Nemec se je moral zadovoljiti “le” z najboljšim dosežkom v sezoni.

Tudi ostali Slovenci so v drugi seriji pridobili. Anže Lanišek je s 17. napredoval na 11. mesto, Žiga Jelar s 27. na 20. in Timi Zajc s 23. na 22. V prvi seriji je na 50. mestu obtičal Domen Prevc.

V skupnem seštevku turneje Raw Air zdaj vodi Norvežan Marius Lindvik, danes četrti, Jelar je osmi in Prevc deveti. V skupnem seštevku svetovnega pokala pa tri tekme pred koncem sezone vse kaže na slavje Avstrijca Stefana Krafta. Ta je bil osmi in prednost pred danes 19. Nemcem Karlom Geigerjem povišal na 138 točk. Prevc je napredoval na osmo mesto.

Že v torek bo v Lillehammerju nova tekma, ki je danes gostil v nedeljo v Oslu odpovedano prireditev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine