5.6 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Pozabite na brexit! Angliji totalen izplen na evropski nogometni sceni: na vrhu lige prvakov štirje angleški klubi!

Angleška nogometna liga se je vrnila v vrh evropskega nogometa. Za dramo in trepet sta najprej v ligi prvakov poskrbela Liverpool in Tottenham, ki se bosta srečala v finalu, sinoči pa sta si finale evropske lige priigrala še Chelsea in Arsenal ter poskrbela, da so prvič v zgodovini vsi štirje finalisti angleški. In te klube vodijo tuji trenerji.

 

Popoln izplen angleških klubov na evropski sceni je prišel, ironično, v času, ko se Združeno kraljestvo ubada z Brexitom, bolečim in dolgotrajnim odcepom od Evropske unije.

Le dvakrat doslej v zgodovini evropskega nogometa – leta 1972 v takratnem pokalu Uefa in leta 2008 v ligi prvakov – sta se dva angleška kluba med seboj pomerila v finalu, a dva neverjetna “come-backa” Liverpoola proti Barceloni ter Tottenhama proti Ajaxu sta poskrbela za nov tovrsten obračun, ki bo 1. junija v Madridu.

Liverpool, ki je lani v finalu izgubil ligo prvakov proti madridskemu Realu, je končal petletno špansko vladavino v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju, potem ko je v polfinalu šokiral Barcelono na čelu z Lionelom Messijem in na povratni tekmi na domačem Anfieldu zmagal s 4:0. Velika vrnitev rdečih je navdihnila tudi igralce Tottenhama, ki so dan zatem v Amsterdamu uprizorili še en epski večer in si po zaslugi pravila o golu v gosteh v 95. minuti tekme proti Ajaxu priigrali finale.

“Videli smo, kako je v torek igral Liverpool. To le kaže, da ne smeš obupati do zadnje sekunde. In dobesedno v zadnji sekundi smo si odprli pot do raja,” je dejal branilec Tottenhama Danny Rose, potem ko je Brazilec Lucas Moura s hat-trickom potopil izvrstno, mlado ekipo Ajaxa, ki se je nogometnemu svetu prikupila s privlačno igro in pogumom.

“Uživali smo ob ogledu tekme Liverpoola in Barcelone. Tudi oni so junaki in seveda, izjemno bo v finalu med dvema angleškima ekipama, v katerem bomo nadvse uživali,” je dodal trener Tottenhama, Mauricio Pochettino.

Kljub ogromnim finančnim vložkom, ki so jih na Otoku vlagali v nogomet, pa so bili angleški klubi v zadnjem desetletju na evropski sceni lige prvakov vsakič znova nadigrani in poraženi.

Kar je bilo ključno za dolgo časa težko pričakovani evropski uspeh, poudarjajo nogometni strokovnjaki, je prihod tujih strokovnjakov in tujega znanja v angleško prvenstvo premier league. In ti trenerji so imeli čas, da zgradijo močne ekipe.

Katalonec Pep Guardiola je tretjo sezono na čelu vodilnega kluba v premier league, Manchester Cityja, Nemec Jürgen Klopp četrto sezono na klopi Liverpoola, Argentinec Pochettino pa se bliža koncu svoje pete sezone pri Tottenhamu.

“Mislim, da nikomur ni več treba dokazovati ravni angleškega prvenstva,” je dejal Italijan Maurizio Sarri, ki sedi na klopi Chelseaja, v finalu evropske lige, ki bo 29. maja v Bakuju, pa se bo pomeril z varovanci Baska Unaija Emryja.

Londonski Chelsea je sinoči potreboval enajstmetrovke, da si je proti nemškemu Eintrachtu priigral finale drugoligaškega evropskega tekmovanja, hat-trick, ki ga je dosegel Pierre-Emerick Aubayemang, pa je popeljal topničarje do zanesljive zmage nad Valencio. Finale bo prvi za Arsenal v Evropi vse od leta 2006, ko so topničarji v finalu lige prvakov izgubili proti Barceloni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine