8 C
Ljubljana
torek, 19 marca, 2024

Povsem zaslužena zmaga Reala

Piše: Samo Vidovič

V prvih četrtfinalnih tekmah Lige prvakov sta bili  včeraj na sporedu tekmi med Realom iz Madrida in Liverpoolom ter Manchester Cityjem in Borussio iz Dortmunda.

Bolj je bila v ospredju tekma v Madridu, saj gre za ekipi, ki sta do sedaj skupaj osvojili že devetnajst naslovov najboljše evropske klubske ekipe.

Tekme med Realom in Liverpoolom imajo sicer že “dolgo brado”. Te dve ekipi sta se dvakrat srečali tudi v finalu tega najelitnejšega tekmovanja. Leta 1981 je zmagal Liverpool z 1:0. Pred tremi leti pa Real s 3:1. Veliko igralcev iz tega finala je še vedno v kadru obeh ekip. Prav tako sta na klopi obeh ekip oba trenerja iz tega finala, Zinedine Zidane in Jürgen Klopp.

Tekma v Madridu se je začela odprto, z visokim presingom na nasprotno obrambo obeh ekip. Real je bil nevarnejši. Najprej je že v drugi minuti Benzema z razdalje streljal točno v vratarja gostov Alissona. V trinajsti minuti lep prodor Mendyja po levi strani, Vinicius Junior pa je po njegovem predložku z glavo streljal mimo leve vratnice.

Sledilo je nezanimivo obdobje, polno napak pri oddajanju žoge. Nobena ekipa ni bila nevarna za gol.

Potem pa je v 27. minuti Tony Kroos z dolgo diagonalno žogo našel Viniciusa Juniorja. Slednji je odlično sprejel žogo, pretekel srednja branilca gostov in s petnajstih metrov neobranljivo zadel za vodstvo Reala.

V 32. minuti podaja Benzemaja Viniciusu Juniorju, ta je streljal mimo desne vratnice.

V 36. minuti je Real povedel z 2:0. Asensio je izkoristil darilo bočnega branilca gostov Alexandra Arnolda in zvito premagal Alissona.

V 43. minuti je naredil napako srednji branilec Liverpoola Kabak, vendar Asensio tokrat ni bil zbran.

Skoraj neverjeten je podatek, da Liverpool v prvem polčasu ni niti enkrat streljal na gol Reala. Z drugimi besedami, njihovi ofenzivni igralci Diogo Jota, Salah in Mane so bili brez akcije, praktično neopazni na igrišču.

Drugi polčas se je Real pomaknil nazaj in prepustil iniciativo gostom. To se ni izkazalo za dobro. Liverpool je že v 51 minuti znižal. Po strelu Dioga Jote se je žoga odbila do Salaha, ta pa je z malo sreče ukanil vratarja domačih Curtoisa.

Že v naslednji minuti je Diogo Jota streljal z glavo, nenatančno.

Real se je moral spet odpreti, zdelo se je, da lahko obe ekipi dasta gol.

V 61. minuti strel Kroosa s šesnajstih metrov, čez Allisonova vrata.

V 65. minuti pa je Vinicius Junior povišal vodstvo domačih. Po podaji Modrića je z dvanajstih metrov presenetil pokritega Alissona.

Zadnje minute tekme so igralci Liverpoola spet pritisnili, vendar do priložnosti za gol niso več prišli.

Na koncu zmaga Reala s 3:1, povsem zaslužena. Liverpoolu se pozna odsotnost nekaterih igralcev, predvsem srednjega branilca van Dijka. Tudi Salah in Mane nista več v tisti formi kot v prejšnjih sezonah, ko sta z lahkoto prebijala nasprotnikove obrambe. Zdi se, da so popolnoma druga ekipa kot so bili še pred kratkim.

Real je igral dobro, Vinicius Junior je bil v dobri dnevni formi. Glede na lansko sezono je boljši v zaključkih, strelih na gol. Je odličen v preigravanju. Modrić je, ne glede na leta, še vedno med najboljšimi igralci Reala. Tudi ostali so bili na potrebnem nivoju.

V drugi današnji tekmi je Manchester City premagal Borussio Dortmund z 2:1. Gole za domače sta dala De Bruyne v 19. in Foden v 90. minuti, za goste pa Reus v 84. minuti.

Kljub zmagam domačih ekip nobeden od teh dveh četrtfinalov še ni odločen. Povratni tekmi bosta odigrani naslednjo sredo.

Jutri bosta na sporedu še preostali četrtfinalni tekmi, Bayern-Paris SG in Porto-Chelsea.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine