19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Povsem oslabljena slovenska košarkarska reprezentanca danes gostuje v Turčiji – kvalifikacijska tekma, ki pa ne odloča o ničemer

Slovenske košarkarje danes ob 17. uri čaka predzadnja tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. V Ankari se bodo pomerili z izbrano vrsto Turčije, tako za gostitelje kot izbrance selektorja Rada Trifunovića pa je tekma brezpredmetna.

 

Turčija že ima zagotovljeno mesto na Kitajskem, Slovenija pa se tudi z dvema zmagama v zadnjih dveh krogih – v ponedeljek bo v Stožicah gostila Ukrajino – ne more izogniti zadnjemu mestu v skupini.

Slovenija je v dosedanjih desetih tekmah vknjižila le dve zmagi – jutri bo minilo točno eno leto od zadnjega uspeha nad Črno goro v Podgorici, tako da po trinajstih letih in treh zaporednih nastopih prvič ne bo udeleženka svetovnega prvenstva.

Slovenija bo pred polno dvorano v Ankari, ki sprejme 10.000 gledalcev, znova nastopila močno oslabljena. V Turčijo je sicer pripotovala s trinajstimi igralci, vendar dva najvišja, Žiga Dimec in Vlatko Čančar, zaradi poškodb gležnjev ne bosta zaigrala.

Za razliko od Slovenije, ki znova ne more računati na igralce iz evrolige, bo Turčija nastopila praktično z vsemi najboljšimi košarkarji, ki jih ima na voljo v Evropi. Kar šest je članov turških evroligaških klubov; štirje prihajajo iz Efes Pilsna, po en pa iz Darušafake in Fenerbahčeja.

“Pri nas praktično nič novega. Težave z izostanki in poškodbami se nadaljujejo, a ne glede na to, bom od razpoložljivih igralcev zahteval maksimalno zbranost in angažma. Čeprav nimamo več možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, moramo vsako tekmo oziroma akcijo vzeti kot pripravo na naslednje kvalifikacije, ki nas čakajo novembra letos,” pravi selektor Rado Trifunović.

Izbrani vrsti Slovenije in Turčije sta doslej odigrali sedemnajst dvobojev. Enajstkrat so zmagali slovenski, šestkrat pa so se uspeha veselili turški košarkarji. Nazadnje tudi lanskega 17. septembra, ko so ob Prazniku slovenske košarke v tretjem krogu drugega dela teh kvalifikacij zmagali s 86:77.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine