1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Poulsen pokopal simpatične Perujce

Danska nogometna reprezentanca je v 1. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Saransku premagala Peru z 1:0 (0:0). Edini gol na tekmi je dosegel Yussuf Poulsen v 59. minuti. Na prvi tekmi skupine C je Francija v Kazanu premagala Avstralijo z 2:1 (0:0).

* Arena Mordovia, gledalcev 40.500, sodniki: Gassama (Gambija), Birumushahu (Burundi) in Etchiali (Alžirija).
* Strelec: 0:1 Poulsen (59.).
* Peru: Gallese, Advincula, Ramos, Rodriguez, Trauco, Yotun, Tapia (od 87. Aquino), Flores (pod 62. Guerrero), Cueva, Carrillo, Farfan (od 85. Ruidiaz).
* Danska: Schmeichel, Dalsgaard, Christensen (od 81. M. Jorgensen), Kjaer, Larsen, Kvist (od 35. Schöne), Delaney, Eriksen, N. Jorgensen, Poulsen, Sisto (od 67. Braithwaite).
* Rumeni kartoni: Tapia; Delaney, Poulsen.
* Rdeči karton: /.

Obračun Danske in Peruja je ponudil kar nekaj nogometnih užitkov, predvsem izbranci Ricarda Garece so poželi veliko simpatij za svojo igro. Kljub temu pa niso mogli preprečiti prvega poraza po 15 tekmah. Na voljo so sicer imeli tudi najstrožjo kazen, ki pa jo je zapravil Christian Cueva. Danci so bili v posesti žoge rahlo v zaostanku, še malce več pri številu strelov, toda Poulsen je znal izkoristiti enega od protinapadov za prvo Dansko slavje v Rusiji.

V prvem polčasu so Perujci, ki so prvič na SP po 36 letih, začeli precej odločno in v osmi minuti je poskusil Yoshimar Yotun od daleč, Kasper Schmeichel pa ni imel veliko težav. Pet minut pozneje se je moral bistveno bolj izkazati po poskusu Andreja Carrilla malce z desne strani. Perujci, katerih pobuda je sicer pojemala, so bili vseeno še nekajkrat nevarni v prvem polčasu.

V 29. minuti je Simon Kjaer v zadnjem trenutku blokiral strel Jeffersona Farfana, v 45. minuti pa so imeli Južnoameričani na voljo celo najstrožjo kazen. To so sodniki dosodili naknadno s pomočjo VAR. Danci so napravili prekršek nad Christianom Cuevo, prav nogometaš Sao Paula je tudi prevzel odgovornost, a žogo poslal visoko čez gol.

Danci, ki so sicer imeli več žogo v posesti in prišli tudi do nekaj obetavnih položajev za strel, pa so bili še najbolj nevarni v 39. minuti, ko je odbito žogo z 20 metrov proti golu poslal Lasse Schöne, Pedro Gallese v perujskih vratih pa je strel ukrotil.

V drugem polčasu so najprej zagrozili Perujci, v 57. minuti so kombinirali v kazenskem prostoru, na koncu pa se zapletli in ostalo je le pri slabem strelu mimo vrat. Zato pa so v 59. minuti povedli Danci. Pione Sisto je v protinapadu podal žogo do Christiana Eriksena, ta je potegnil naprej in jo oddal na levo do Yusuffa Poulsena, ki je nato rutinirano dokončal akcijo.

Le nekaj trenutkov zatem so imeli Perujci priložnost za izenačenje, vendar je Schmeichel obranil poskus Edisona Floresa, sicer igralca danskega Aalborga. Prav tega je v 63. minuti zamenjal Paolo Guerrero, nogometaš, ki so mu tik pred zdajci prižgali zeleno luč za SP zaradi dopinških nepravilnosti.

V 69. minuti je na drugi strani Alberto Rodriguez z glavo za malo zgrešil cilj, v 73. minuti je strel Luisa Advincule obranil danski vratar, v 79. minuti pa je Guerrero poskusil s peto presenetiti Schmeichla, a se je žoga le za malenkost odkotalila mimo gola.

Nicolai Jorgensen je v 82. minuti na drugi strani imel skoraj povsem odprt strel s približno 13, 14 metrov, a ni najbolje opravil naloge, saj ga je blokiral Advincula. Le dve minuti zatem je na drugi strani s podobnega položaja povsem sam sprožil Farfan, a meril preveč po sredini.

Dinamičen obračun je novo priložnost ponudil v 85. minuti, Eriksen je bil povsem sam pred Gallesejem, a ga zadel v ramo. Kljub temu so Danci zdržali pritisk Peruja in zadržali prednost ter se veselili treh točk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine