4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Ponosni smo na naše košarkarje! Fantje, čestitke za igro in borbo na OI Tokio 2020

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Slovenija je morala v tekmi za tretje mesto priznati premoč Avstralci. Slovensko reprezentanco je uničil avstralski organizator igre Paty Mills s 45 točkami.

Slovenska košarkarska evforija je doživela zadnjo epizodo svoje pravljice. V tekmi za tretje mesto so se spopadli z izbrano vrsto Avstralije. Srečanje so za Slovenijo pričeli Luka Dončić, Aleksej Nikolić Zoran Dragić, Mike Tobey in Vlatko Čančar.

Uvodne minute niso pripadale slovenskim fantom. Bolje so v tekmo vstopili Avstralci in povedli 11 proti 5. Največ preglavic je slovenski obrambi delal organizator igre Patty Mills s petimi zadetimi točkami. Slovenci so po koših Tobeya in Dončiča znižali na 11 proti 13 dobre štiri minute pred koncem prve četrtine. Po trojki Prepeliča je Slovenija prvič povedla s 15 proti 13. Konec prve četrtine so bolje odigrali Avstralci in prvo četrtino dobili s 20 proti 19.

Slovenska klop. (Foto: Epa)

Slovenijo pokopal zimzeleni avstalski veteran in zvezdnik ekipe San Antonio Spurs Patty Mills

V začetnih minutah druge četrtine smo gledali izenačen dvoboj. Sloveniji je še naprej največ preglavic delal v obrambi spet Mills z dvema trojkama. Pri naših fantih sta blestela Zoran Dragić in Žiga Dimec. Sledila je serija šest proti nič Avstralije in slovenski selektor Aleksander Sekulić je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Pri Avstralcih pa je od 41 točk kar 23 točk dosegel Mills.

Klemen Prepelič in na tleh Paty Mills. (Foto: Epa)

Avstralci so hitro pobegnili na deset točk, a smo po trojki Dončića in košu Prepeliča znižali na pet točk zaostanka. Avstralska klop je zahtevala minuto odmora. Ob koncu prvega polčasa so Slovenci lovili Avstralce, saj so zaostajali pet točk. Avstralci so končnico odigrali pametno ter povišali vodstvo na osem točk prednosti. Dončić je želel v zadnji akciji izsiliti osebno napako ob metu za tri točke, a so sodniki menili drugače.

Luka Dončić. (Foto: Epa)

Tretja četrtina se ni pričela po slovenskih željah, saj so Avstralci še naprej nadzorovali svojo prednost. Kazalo je po kratki vrnitvi Slovenije po trojki Tobeya, a so Avstralci z delnim izidom pet proti nič pobegnili na dvanajst točk prednosti. Slovenski selektor Aleksander Sekulić je bil ponovno vzeti minuto odmora.

Paty Mills. (Foto: Epa)

Žarek upanja je posijal po štirih zadetkih točkah,  ko je zadel trojko in še dodatni prosti met Prepelič. Vendar je ponovno na sceno stopil Mills in z dvema zadetima košema za dve točki spet povišal prednost kengurujev na deset točk. Sekulić je ponovno vzel minuto odmora.

Foto: Jaka Blažič in Paty Mills. (Foto: Epa)

Konec tretje tretjine spet ni šlo po slovenskih načrtih. Izkazal se je avstralski veteran Joe Ingles z dvema zadetima trojkama ob koncu predzadnje četrtine. Avstralija je tako odšla pred zadnjimi desetimi minutami s prednostjo enajstih točk.

Paty Mills in junak končnice Joe Ingles. (Foto: Epa)

Četrta četrtina se je začela slabo za slovenske fante. Po izgubljeni žogi Dončiča so Avstralci povedli za štirinajst točk. A se je Slovenija vrnila nazaj s košema Čančarja in Blažiča. A so naši po koših Blažiča in Prepeliča znižali le na šest točk zaostanka. Sledila je minuta odmora Avstralcev.

Sloveniji je nadaljevala še naprej z dobro igro v obrambi in v napadu ter po košu Dončića znižale le na tri točke zaostanka. V obrambi pa je odlično nalogo opravil Jaka Blažič. Po trojki Exuma in njegovem zabijanju je Avstralija spet pobegnila na deset točk. Nič ni bolje šlo naprej, saj so Avstralci tri minute ter dvaindvajset sekund že po 42 točkah Millsa spet pobegnili na enajst točk.

A ko ne gre, žal ne gre. Avstralci so dve minuti do konca povedli za šestajst točk in tekmo rutinirano pripeljali do konca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine