3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Pokal Vitranc kljub visokim temperaturam ni ogrožen

Prihodnji konec tedna bosta v Kranjski Gori tekmi alpskih smučarjev za svetovni pokal. Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so organizatorji predstavili dogajanje 48. pokala Vitranc in potrdili, da tekmi v veleslalomu in slalomu kljub visokim temperaturam nista ogroženi.

 

“Priprava proge poteka že od januarja, ko je bilo v Kranjski Gori svetovnega prvenstva za smučarje invalide. Razmere so bile takrat dobre in tekmovanje odlično izpeljano. Tekmovalna proga se pripravlja od takrat naprej predvsem z vbrizgavanjem vode in preparacijo,” je o pripravi progi dejal generalni sekretar olimpijskega komiteja Srečko Medven.

Ekipa vodje tekmovanja Aleš Vidic je pred nekaj dnevi preveril snežno podlago čez celotno progo. Ta je na nekaterih delih popolnoma ledena, drugje zgornji del snežne podlage ni leden, a to organizacije tekme ne bo oviralo. Celotna proga, na kateri je okoli 70 cm snega, je dobro utrjena, tako da bo start možen z vrha proge. Končno zeleno luč organizatorji pričakujejo v nedeljo.

Organizatorji so na novinarski konferenci predstavili nekaj novosti, na startu slalomu, ki bo tudi letos od strani, postavili startno hišico. Ta bo čez leto služila shranjevanju dela opreme za tekmo. Razširili so tudi zgornji del veleslalomske proge, letos pa bodo v tem delu postavili še umetno zasneževanje ter s tem dobili primerljivo progo za trening.

Na progi so v preteklih dneh med drugimi trenirali Slovenci, Italijani, Hrvati, Avstrijci in Francozi, v soboto pa bodo organizatorji zaprli progo za rekreativne smučarje, da se bo podlaga čim bolje ohranila za prihajajoče tekme.

Denarni sklad ene tekme znaša 120.000 švicarskih frankov, predvideni stroški pa znašajo okoli 1,6 milijona evrov. Pokal, ki ga bo prejel zmagovalec obeh tekem, je izdelala Steklarna Rogaška, na njem pa so podpisi nekaterih slovenskih glasbenikov in estradnikov.

V petek, 8. marca, smučarje čaka prosti trening na tekmovalni progi, zvečer pa bo četrto leto zapored dobrodelni Grubin memorial, ki poteka v spomin na slovenskega alpskega smučarja Draga Grubelnika. Dogodka se bo udeležilo kar nekaj nekdanjih odličnih smučarjev.

V soboto bo veleslalom, tudi s slovenskim adutom Žanom Kranjcem, v nedeljo pa slalom s Štefonom Hadalin. S tem pa se tekmovanja v Podkornu še ne bodo končala, v ponedeljek in torek sledi še finale evropskega pokala.

Prodaja vstopnic za pokal Vitranc že poteka, organizatorji si prizadevajo, da bi bilo čim več vstopnic prodanih v predprodaji, saj jih to pomaga pri organizaciji. Tako kot lani bo tudi letos vstop na prizorišče brezplačen s slovensko zastavo. Navijači bodo brezplačno lahko parkirali v Kranjski Gori, od tam pa bo do Podkorna organiziran krožni brezplačni prevoz.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine