4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Pogačar po velikem preobratu in zmagi na kronometru do rumene majice na Touru

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je veliki zmagovalec dirke po Franciji, potem ko je na kronometru nadoknadil 57 sekund proti rojaku Primožu Rogliču. Enaindvajsetletni Pogačar je s prepričljivo etapno zmago, tretjo na letošnjem Touru, spisal tudi eno največjih športnih zgodb v Sloveniji.

Slovenija ima zmagovalca dirke po Franciji. A to je v nasprotju s pričakovanju pred zadnjim kronometrom postal Tadej Pogačar, ki je postal drugi najmlajši zmagovalec dirke po Franciji. Primož Roglič je po petem mestu na kronometru zdrsnil na skupno drugo mesto.

Po lanski Vuelti je bil Roglič (Jumbo-Visma) pred svojo še drugo veliko tritedensko preizkušnjo zapovrstjo, a je imel Pogačar drugačne načrte. Slednji je od samega začetka vrtel pedala na vso moč in skozi celotno traso pridobival proti starejšemu rojaku.

Slednji sicer ni odpeljal slabega kronometra, končal ga je na petem mestu, toda danes je bil Pogačar enostavno premočan. Na vzponu, dolgem 5,9 kilometra s povprečnim naklonom 8,5 odstotka, je Pogačar Rogliču vzel kar minuto in 19 sekund. Eno sekundo je zaostajal tudi za vodilnim na drugem vmesnem času Tomom Dumoulinom (Jumbo-Visma), a je tudi odličnega Nizozemca, svetovnega prvaka v kronometru, pustil za seboj. Kot vse ostale.

Na koncu etape je imel 21-letnik s Klanca pri Komendi minuto in 21 sekund prednosti pred drugouvrščenim Dumoulinom, z istim zaostankom je tretje mesto osvojil Avstralec Richie Porte, ki je v skupnem seštevku napredoval na tretje mesto. Roglič je za Pogačarjem v skupnem seštevku zaostal 59 sekund.

Roglič je kronometer od Lura do Planche des Belles Fillesa (36,2 km) začel natanko ob 17.14, v prvem delu trase pa je bil 13 sekund za Pogačarjem, ki je na stezi krenil na vse ali nič. Še pred drugim vmesnim časom je 21-letnik prehitel Miguela Angela Lopeza, ki je startal dve minuti pred njim in še povišal prednost pred rojakom, medtem ko je lovil tudi Dumoulina.

Vzpon je nato odločil zmagovalca tako v etapi kot na dirki po Franciji, poleg rumene majice pa je Pogačar s sijajnim vzponom vzel tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca, ki je bila v lasti lanskega zmagovalca Gira, Ekvadorca Richarda Carapaza. Ta je na ravnem delu kalkuliral, se pripravljal samo na vzpon, a tudi tam ga je Pogačar, ki je na valu adrenalina jezdil proti Planche des Belles Fillesu, zanesljivo prehitel z rekordnim časom vzpona 16:10, s čimer je bil hitrejši tudi od svojega moštvenega kolega Fabia Aruja (16:12).

Poleg rumene in pikčaste je pri starosti 21 let in 363 dni jasno vzel tudi belo za najboljšega mladega kolesarja. Najboljši na dirki po Franciji je na koncu vzel tri od štirih majic.

V nedeljo bo na sporedu le še formalnost in etapa po Parizu, kjer se bodo za etapo udarili sprinterji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine