9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju, turnem smučanju in lednem plezanju

Piše: PZS

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 16. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju, turnem smučanju in lednem plezanju za leto 2022. V športnem plezanju sta lovoriko osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Mojstranškim vevericam, najuspešnejša alpinistka je Anja Petek in alpinist Luka Stražar, naj turna smučarja sta Karmen Klančnik Pobežin in Luka Kovačič, najuspešnejša ledna plezalka je Maja Šuštar Habjan.

Zbrane je uvodoma pozdravil in nagrajencem ponosno čestital podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miha Habjan: »Na PZS smo iskreno veseli in zelo ponosni, da imamo pod svojim okriljem tako raznolike, športno bogate, odlične ter vrhunske športnice in športnike. Alpinisti že desetletja krojite svetovni vrh. Športne plezalke in športni plezalci nas razvajate z nenehnimi vrhunskimi uspehi in postavljate našo drago Slovenijo v višave svetovne športno plezalne velesile. Tekmovalni turni smučarji in tekmovalni ledni plezalci, tudi na vas smo ponosni, saj nas vztrajno razveseljujete z uspehi in nam predstavljate vaše dve atraktivni in zanimivi športni disciplini.«

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke, uspehe v turnem smučanju in lednem plezanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.

Najuspešnejši športni plezalci 2022

Najuspešnejša športna plezalka je že šestič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je tudi v letu 2022 prevladovala na svetovnem odru športnega plezanja. Z evropskega prvenstva se je vrnila z zmagami v težavnosti, balvanih in kombinaciji, že šestič pa je z velikim naskokom postala skupna zmagovalka svetovnega pokala.

Najuspešnejši športni plezalec je drugič Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je lani imel najuspešnejšo sezono doslej. Svojo prvo zmago na tekmi svetovnega pokala v težavnosti je dosegel prav na domači tekmi v Kopru. Skupaj z ostalimi odličnimi rezultati na tekmah svetovnega pokala mu je le-ta prinesla tudi skupno zmago, z evropskega prvenstva v Münchnu pa je prinesel srebrno kolajno v težavnosti.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Katja Debevec (PK Scena), ki je na svetovnih igrah v balvanih v ameriškem Birminghamu v finalu osvojila drugo mesto, Mia Krampl (AO PD Kranj) na evropskem prvenstvu je v kombinaciji osvojila srebrno kolajno. Na tekmah svetovnega pokala v težavnosti je bila še trikrat v finalu, od tega enkrat na zmagovalnih stopničkah, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica), ki je na evropskem prvenstvu v Münchnu v balvanih osvojil šesto mesto, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), dvakrat se je uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti, na zmagovalnih stopničkah pa je stala na tekmi evropskega pokala v težavnosti, Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Salt Lake Cityju osvojil drugo mesto, Lana Skušek (PK Scena), na svetovnih igrah v težavnosti v ameriškem Birminghamu je osvojila tretje mesto ter Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je na evropskem prvenstvu v težavnosti osvojil sedmo mesto.

Najuspešnejši alpinisti leta 2022

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anja Petek (AK Rinka), ki ni več novinka na sceni in je v tem času osrednja protagonistka ženske alpinistične scene. V letu 2022 je plezala veliko, dobro in na različnih koncih sveta. Sezono je kronala z odpravo v Peru, kjer je v kratkem času nanizala zavidljivo število vzponov, med katerimi izstopa kompleksna prvenstvena smer Fango Fiesta v vzhodni steni šesttisočaka Hualcana. Najuspešnejši alpinist leta 2022 je Luka Stražar (Akademski alpinistični odsek ), ki je komisijo prepričal z visoko ravnijo prostega plezanja v velikih alpskih stenah – tako pozimi kot poleti. Izstopa zimska prosta ponovitev No sieste v Grandes Jorasses, ki sta jo z Nejcem Marčičem opravila v treh dneh, med poletnimi pa predvsem triglavske smeri Korenina, Obraz Sfinge in Raz mojstranških veveric, k tem pa lahko dodamo še nekaj zahtevnih vzponov v slovenskih Alpah, Dolomitih in Paklenici.

Najperspektivnejša alpinistka je Lara Nikolič (AO PD Radovljica) in najperspektivnejši alpinist je Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica). Lara je komaj pri dvajsetih letih opravila že vrsto zavidljivih vzponov. V 2022 je bila aktivna skozi vse leto, čeravno izstopajo zahtevne poletne klasike – sedmice: od Kogla in Vežice pa vse do Triglava. Šegel je v začetku leta 2022 uspešno plezal v Patagoniji – v navezi z Blažem Karnerjem sta preplezala Italijansko smer v vzhodni steni Aguje Saint Exuperya in kombinacijo dveh smeri v stolpu Goretta (Fitz Roy).

Komisija za alpinizem PZS je priznanja za posebne dosežke v alpinizmu podelila Luki Lindiču (AO PD Celje-Matica) za najzahtevnejšo prosto preplezano smer v slovenskih gorah: Nevidna preobrazba, ki jo je začrtal skupaj z Ines Papert, Nejcu Marčiču (AO PD Radovljica) za preplezano zahtevno smer No siesta v Grandes Jorasses, ki sta jo z Luko Stražarjem zmogla v treh dneh konec januarja 2022, Boru Levičniku (AO PD Ljubljana-Matica), Žigi Oražmu (AO Kamnik) in Matiji Volontarju (AO PD Jesenice) za preplezano prvenstveno smer z imenom Screaming Barfies v zahodni steni 6180 metrov visoke Pomlace v nepalski Himalaji, Jerneju Kruderju (ŠPO PD Celje-Matica) za serijo odličnih alpskih skalnih vzponov na čelu z Bellavisto (8b+) v Cinah, kar je za Luko Krajncem drugi vzpon v tej kultni previsni smeri ter Andreju Ježu (AK Črna) za prvenstveni vzpon v vzhodni steni šesttisočaka Hualcan v perujski Cordilleri Blanci.

Letošnji prejemniki priznanja za življenjsko delo v alpinizmu so Mojstranške veverice (Janez Brojan, Klavdij Mlekuž, Janko Ažman in Janez Dovžan; posthumno Zvone Kofler in Miha Smolej), ki so šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja dodobra razburkali domačo alpinistično sceno, prav tako so s svojimi podvigi zbudili pozornost preko meja. V domačih stenah, Dolomitih in Centralnih Alpah so opravili vrsto zahtevnih vzponov. Bili so jedro Gorske reševalne službe Mojstrana, ki je v tistem času opravila največja in najtežja reševanja v gorah.

Najuspešnejši turnem smučanju 2022

Najuspešnejša turna smučarka 2022 je Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa), že vrsto let najboljša slovenska tekmovalka v turnem smučanju. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil že četrtič izbran Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), lani na evropskem prvenstvu 18. v vzponu in 25. posamezno. Priznanje perspektivnim je prejel Maj Pritržnik (TSK LiMa), osmi v vzponu na evropskem prvenstvu med kadeti, v šprintih pa 5. mesto.

Najuspešnejša v lednem plezanju 2022

Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale) je najuspešnejša slovenska športnica v tekmovalnem lednem plezanju zadnjih let. Tudi pretekla sezona je bila zelo uspešna. Poleg naslova državne prvakinje se je na tekmah evropskega pokala uvrščala v finale in med drugim na tekmi v Žilini stala na zmagovalnih stopničkah.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2022 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti neomajnost, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine