2.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Po evropskem dobili še slovenskega nogometnega prvaka – Olimpijo

Nogometaši ljubljanske Olimpije so slovenski državni prvaki. V zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije so v Domžalah igrali 1:1 (0:0) in tako zadržali prvo mesto na lestvici. To je šesti ljubljanski državni naslov od osamosvojitve dalje.

 

Ljubljančani so kljub neprepričljivi igri do tega prišli v napeti tekmi z Domžalami, ki so celo vodile, a je Rok Kronaveter z bele točke dosegel svoj šesti zadetek v sezoni in tako z remijem poskrbel za ljubljansko veselje.

Olimpija je prvenstvo končala z 80 točkami, toliko jih je ob zmagi več zbral tudi Maribor, a so bili izbranci Igorja Bišćana boljši na medsebojnih tekmah. Prvaka je tako osmič odločil zadnji krog, prvič pa sta dva kluba končala prvenstvo z enakim številom točk.

“Čestitam svojim fantom, ki so bili pravi borci, vsak dan so bili pripravljeni delati na polno in to je zdaj nagrada,” je na novinarski konferenci po tekmi povedal Bišćan, ki so ga – kot že tradicionalno – igralci nato prekinili z navijaškimi napevi in polili s pijačo.

Predsednik Olimpije Milan Mandarić, ki ga mnogi povezujejo z odhodom iz Olimpije, je v pogovoru za Kanal A o svoji in klubski prihodnosti povedal: “Ne morem odgovoriti na to, sem še pod vplivom te dramatične tekme in zadovoljstva z naslovom. Grem domov, torej v Ljubljano. Prihodnje leto moramo osvojiti naslov v Stožicah, da bomo doma proslavljali. Nismo pa še končali posla, čaka nas še izziv v Evropi, kjer moramo pokazati nekaj več.”

Štajercem je nekaj časa dobro kazalo, saj so sami vodili proti Gorici, Domžale pa proti Olimpiji. Približno deset minut pred koncem tekme pa so izvedeli zanje žalostno vest o izenačenju v domžalskem športnem parku.

“Težko je zdaj strniti in urediti misli. Smo razočarani in žalostni, da nismo prvaki. Osvojili smo sedem točk več kot lani, se vrnili, ko smo bili že odpisani, naredili preobrat, imeli fantastično jesen po poletju, ko smo prosili za potrpljenje. Vse smo si prigarali s kakovostjo,” je po tekmi povedal trener Maribora, ki je lovil 15. naslov prvaka, Darko Milanič.

V Evropi bodo poleg Olimpije in Maribora igrale tudi tretjeuvrščene Domžale, medtem ko četrtouvrščeni Rudar čaka še razplet sredinega pokalnega finala, v katerem bo Olimpija lovila še drugo lovoriko, njen tekmec pa bo Aluminij. Če bodo slavili Ljubljančani, potem bodo v Evropi Velenjčane, v nasprotnem primeru pa Kidričani.

Zadnji krog je odločal tudi o tem, kdo bo izpadel v drugo ligo in kdo bo igral v kvalifikacijah za obstanek. Triglav si je kvalifikacije proti ptujski Dravi priigral z zmago v Velenju, Ankarančanom pa niti zmaga proti Aluminiju ni pomagala z zadnjega mesta lestvice in preprečila selitve v nižji rang tekmovanja.

Na lestvici strelcev sta sezono na vrhu končala Mariborčana, najboljši strelec je z 18 zadetki, vse je dosegel spomladi, postal Luka Zahović, zadetek manj pa je dosegel Marcos Tavares. na tretjem mestu je bil Matej Poplatnik s 16 zadetki, na četrtem pa Domžalčan Lovro Bizjak s 13.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine