5.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Po enoletnem premoru Dirka Po Sloveniji 10. junija spet prihaja v Celje. Odlično, mar ne?

Piše: Vane T. Costa

Na Starem gradu Celje je bil danes napovedan cilj 2. etape 27. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji. Spektakularnega dogodka so izjemno veseli in počaščeni, da so organizatorji Celje pred leti prepoznali kot odličnega gostitelja. Celje je v projektu sodelovalo v letih 2019, 2018, 2017, 2016, 2012, 2008, 1993.

27. mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji bo letos med 9. in 13. junijem. Celje bo v središču kolesarske javnosti v četrtek, 10. junija, ko bo cilj na Starem gradu Celje. Start bo v Žalcu, etapa pa bo potekala še čez Braslovče, Velenje, Šoštanj, Vransko, Šentjur in Štore. Po vzponu čez Svetino na Celjsko kočo bo sledil spust v Celje in nato zaključni vzpon na Stari grad Celje.

»Veseli smo, da smo tudi letos gostitelji dirke Po Sloveniji, Mestna občina Celje je že osmič partner tega dogodka. To ni samo športni dogodek, ampak tudi odlična promocija za naše kraje. Tudi sam sem navdušen nad čudovitimi posnetki dirke«, je dejal v uvodnem delu župan Celja, Bojan Šrot.

Kolesarska dirka povezuje Savinjsko regijo, pa ne samo zaradi kolesarske dirke,  kjer so pravzaprav  vsi trajnostno mobilnost že pred leti zastavili za cilj. Vsi bi radi ljudem omogočili varno kolesarjenje, pospešeno urejamo kolesarske poti. Vesel sem, da smo v osrednjem delu Savinjske regije uspeli vzpostaviti enoten sistem izposoje koles – KolesCE. Ljudje si lahko izposodijo kolo v Celju, ga vrnejo v Žalcu, Laškem itd.

Na našem koncu letos bomo  še posebej veseli, ker bo dirka izjemno odmevna, prvič se bo zgodilo, da bo sodeloval zmagovalec Tour de France. Vsi kolesarski navdušenci organizatorji  da v času dirke upoštevajo omejitve zaradi epidemije. Kljub temu je za verjeti , da bo na vsej trasi druge etape kljub temu zelo živahno, srčno in kulturno, aka rnam priznavajo vsi iz kolesarskega sveta.  Partnerji  v projektu so   Bogdan Fink iz  Adria Mobila,  kateremu vsi priznavajo    izjemno dobro skrb za organizacijo, Slovenski turistični organizaciji, Zavodu Celeia Celje in podjetju ZPO. Že na podlagi dosedanjega sodelovanja se da skleniti da bo to sodelovanje trajalo tudi v naslednjih   letih.«

Bogdan Fink direktor dirke po Sloveniji: »Hvala vsem partnerjem v projektu, ker ste pristopili. Na drugi etapi si želim takšnega ambienta, kakršen je danes, lepo sončno vreme. To bo prvi resnejši test za kolesarje za skupno zmago, pred dvema letoma smo to že videli, ko je bil tukaj cilj. Imamo favorita, zmagovalca Tour de France, na drugi strani pa kar nekaj tekmovalcev, ki nimajo kaj izgubiti in iščejo svojo priložnost. Etapa bo od starta do cilja zanimiva, brez taktiziranja.

Vsi gledalci se bodo morali držati trenutno veljavnih navodil NIJZ. Tekmovalce imamo v neke vrte mehurčku, pogosto jih testiramo. Predstavljati se moramo resno in odgovorno tudi pred ostalo svetovno javnostjo.«  To je za Slovenijo zelo veliko priznanje, hkrati tudi odgovornost. Dirka ki je nam zaupana, spada v zelo visok rang kolesarskih dirk. Za primerjavo, dirka po Nemčiji je istega ranga, kjer se Slovenija kot   2 milijonska  država spopada z enakimi organizacijskimi prijemi kot 80 milijonska Nemčija. Priznanje obenem odgovornost in seveda ogromno dozo zaupanja. Posebej če iz te Slovenije izhajata trenutno dva najboljša kolesarja na svetu. Kljub temu pa ne smemo priznati da kljub trenutno »potuhnjene« epidemije ta ni izpuhtela. Da je ta prisotna, pove tudi podatek da samo za raznovrstna testiranja bo postavka namenjena za to se gibala okoli 30 tisoč EUR. V vsem kar je povezano s tem  se mora Slovenija predstaviti kot resna in odgovorna država in destinacija. To nam je vedno uspelo. Ni dvoma da tudi tokrat ne bilo tako.

Mag. Maja Pak: »Na Slovenski turistični organizaciji po odličnih rezultatih v preteklih letih nadaljujemo sodelovanje pri kolesarski dirki Po Sloveniji tudi v letošnjem letu. Kolesarjenju kot enemu ključnih produktov aktivnih počitnic namenjamo posebno pozornost, prepoznavnost in ugled naše dežele kot destinacije za odlični kolesarski oddih pa bomo tudi s pomočjo dirke Po Sloveniji dodatno okrepili.

Neposredni prenos dirke v skupnem trajanju 10 ur na Eurosport 1 in Eurosport 2 ter na eurosport.com, vsebinski prispevki o dirki in Sloveniji na spletnih straneh tega medijskega velikana, oglaševanje s televizijskimi oglasi Slovenije in destinacij ter 3 milijoni prikaznih spletnih pasic bo turistično ponudbo, naravne in kulturne znamenitosti naše dežele približalo milijonom ljubiteljev aktivnih počitnic«.

Udeležba Tadeja Pogačarja kot najboljšega slovenskega kolesarja in ambasadorja slovenskega turizma bo še dodatno pripomogla pri ugledu in dvigu prepoznavnosti Slovenije kot destinacije za aktivni kolesarski oddih.

Gostiti tako kompleksen projekt, kot je dirka Po Sloveniji, predstavlja veliko truda in prilagajanja tudi v lokalnih skupnostih. Destinacije imajo pomembno vlogo in bodo tudi s kreativnimi formacijami in navijaškim vzdušjem obogatile dirko, povečale odmevnost dogodka ter opozorile na turistične znamenitosti destinacije.

Pomembno izpostavitev Slovenije kot zelene dežele bo dodatno nadgradilo tudi tekmovanje za »Naj gostitelja«, med kriterije letos so dodali tudi trajnostni vidik pri organizaciji in izvedbi dogodkov, za še bolj ozaveščen pristop na področju varovanja okolja.

Na današnji novinarski konferenci so dirko,  poleg Bojana Šrota, župana Celja, še  župan Občine Žalec Janko Kos, župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, župan Občine Štore Miran Jurkošek,  župan Občine Vransko Franc Sušnik ter župan Občine Braslovče Tomaž Žohar.

Župani sosednjih občin Žalec, Šentjur, Štore ter  Vransko in Braslovče so izrazili zadovoljstvo in ponos, da gre dirka skozi njihove kraje, in predstavili vsak svoje najbolj prepoznavne turistične bisere. Njihovi kraji in znamenitosti  bodo ovekovečeni in bodo v času dirke videni marsikje po svetu. Povezanost in dobro sodelovanje med vsemi prisotnimi občinami je bilo čutiti. Kot je na začetku dogodka izpostavil župan Mestne občine Celje, kolesarska dirka res povezuje. Tudi sorodna razmišljanja približujejo občine. V vsem tem so posebej poudarili tudi glede razvoja infrastrukture ter trajnostne naravnanosti, da imajo vse občine zelo dober odnos države na tem področju, kot pravijo nekateri izmed njih, da se je marsikaj premaknilo v zadnjem dobrem letu ne glede na prisotnost pandemije. V takšnem skupnem sodelovanju se goji tudi  optimizem za naprej. Ta optimizem je utemeljen in zdrav. Posebej če je pri sogovornikih tako. Tukaj kaže da se to ujema na več področjih. Vse to je in bo vidno tudi med potekom dirke, kar nas izredno veseli.

Na dan dirke bodo kolesarje ob trasi pozdravile skupine učencev celjskih osnovnih šol, ki se že pripravljajo in zelo veselijo. Mesto je že okrašeno z zastavicami, nameščeni bodo veliki plakati, označeni  bodo krožišča. Želimo si, da bi vsak Celjan vedel, da v Celje prihaja veliki Tour of Slovenia.

Celje in ostala mesta bodo poslali v svet sporočilo da poleg odličnih športnikov  kolesarjev in odličnih športnih ambasadorjev tudi odlične organizatorje odmevnih prireditev velikega formata. Ta format obogaten z izjemno požrtvovalnostjo in srčnostjo nas dela drugačne in boljše.

Pravzaprav odlične v mnogih pogledih!

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine