3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Po 17. krogu nogometnega državnega prvenstva še vedno vodi Maribor

Za nami je 17. krog slovenskega državnega nogometnega prvenstva. V soboto popoldne sta bili najprej na sporedu dve tekmi.

 

V Gorici se je domača ekipa pomerila s Celjem. Obe ekipi sta nujno potrebovali točke. Goričani za beg iz dna lestvice, gostje pa za priključek k sredini in odmik od nevarne zone. Tekma se je končala z zmago gostov z 2:0. Celjani so uspeli ponoviti dobro igro iz prejšnjega kroga, zmaga je lep obet za zadnji dve jesenski tekmi. Na drugi strani so Goričani po tem porazu še naprej v nezavidni situaciji. Poraz jih je prikoval na dno lestvice, čaka jih težka pomlad v boju za obstanek.

V Kidričevem je Aluminij gostil ljubljanski Bravo. Domačini so sredi tedna zamenjali trenerja. Lansko sezono zelo uspešnega Gruborja je zamenjal Oskar Drobne. Tekma se je končala 1:1, s točko so bolj zadovoljni gostje. Ta točka jih utrjuje na sredini lestvice, Aluminij pa ostaja deveti. 

Zvečer sta bili odigrani še tekmi v Ljubljani in Kopru. Ti dve tekmi smo tudi vzeli pod drobnogled. V Ljubljani je Olimpija gostila Tabor iz Sežane. Gledali smo odprto tekmo z obeh strani, obe ekipi sta igrali na zmago.

Že na začetku tekme sporna situacija, ko se je gostujoči napadalec Rovas znašel sam pred golom, Andrejašić ga je od zadaj oviral. Do kontakta je prišlo, sodnik Mertik pa se ni oglasil. Potem pa je sledila 21 minuta, ko je gostujoči napadalec Rovas z bližine zadel vratnico, v nasprotnem napadu pa je Olimpija povedla. Diagonalno žogo Caimacova je Ivanović s prsmi lepo spustil Kvesiću, ta pa je s pravo “bombo” z okrog 18m zadel dolgi kot Renerjevih vrat. Do konca polčasa smo videli še stoodstotni priložnosti Rovasa in Ivanovića, oba vratarja sta se izkazala in rešila svoji mreži.

V 51 minuti so gostje po kotu izenačili. Nemanič je preskočil domačo obrambo in z glavo podal Rovasu, ta je v stilu Gerda Müllerja izenačil s strelom pod prečko.

Sledila je izenačena igra predvsem na sredini igrišča, brez konkretnih priložnosti. Potem pa je v 74 minuti Babić po lepi akciji s kakšnih dvanajstih metrov neoviran streljal mimo leve vratnice domačih vrat.

V 80 minuti je domači trener z menjavo zveznega igralca Kvesića z napadalcem Vukušićem poskušal tvegati in priti do zmage. Sledila je zaključna ofenziva Olimpije, Tabor se je pomaknil nekoliko nazaj proti svojim vratom.

V 89 minuti pa je Olimpija v po kotu povedla. Milović je po veliki gneči žogo potisnil v mrežo. Pred tem ga je gostujoči branilec z rokama podrl na tla, takoj za tem pa spet neverjetna napaka glavnega sodnika Mertika. Branilec Olimpije  Perković je gostujočemu vratarju Renerju pri posredovanju stopil s podplatom na roko, sodnik pa, čeprav je bil v neposredni bližini, nobenega od teh dveh dogodkov ni ocenil kot prekršek.

Na koncu srečna zmaga Olimpije, ki je predvsem v drugem polčasu imela probleme v fazi ofenzive, težko je prihajala do priložnosti.  Gostje so igrali pogumno, uspeli nevtralizirati napadalca Olimpije Ivanovića in predvsem Vombergerja. Iz Ljubljane bi lahko odnesli vsaj točko, v končnici tekme so izgubili vse tri. Veliko bodo imeli povedati na račun glavnega sodnika Mertika. 

V Kopru se je tekma domače ekipe in Maribora končala z zmago gostov z 2:1. Vsaki ekipi je pripadel po en polčas. Gostje so bili boljši v prvem, kjer so v 21 minuti povedli s strelom Vrhovca z 20 metrov. Strel je bil vrhunski, redko viden v naši ligi. Po tem sta lepi priložnosti zapravila še Kronaveter in Matko, Cretu pa je z 18 metrov streljal mimo desne vratnice.

Koper se je prebudil v drugem polčasu. Zaigrali so bolj borbeno, kombinatorika jim je stekla bolje kot v prvem delu. Že v prvi minuti nadaljevanja je Vršič z močnim strelom z leve strani zadel bližnjo vratnico gostujočih vrat. Deset minut kasneje je Knežević po povratni žogi streljal čez gol. Potem pa je v 68 minuti Vršič velemojstrsko izenačil iz prostega strela z 18 metrov. Maribor v tem delu tekme z izjemo polpriložnosti Cretuja ni bil preveč nevaren za domača vrata.

Odločitev je padla v 86 minuti, ko je po odboju žoga od domače obrambe prišla do Repasa, ki je s kakšnih 14 metrov neobranljivo zadel dolgi kot domačih vrat. Do konca smo videli še priložnost Mešanovića, Koper pa ni več uspel ogroziti mariborskih vrat.

V nedeljo sta se pomerila še Mura in Domžale. Mura je preko Koutra hitro povedla, imela priložnosti za povišanje rezultata. Domžalam je v finišu tekme uspelo izenačiti z golom Kolobarića. S to točko so se utrdili na sredini lestvice. Mura pa je izgubila mesto na tabeli, sedaj je s 30 točkami točko za Olimpijo. Vodi še vedno Maribor, ki ima zdaj 34 točk. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine