4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Peter Prevc: SP v poletih se ne veselim, ker pride na vrsto tako hitro

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc ima za seboj pestre tedne. S svojo dolgoletno izbranko Mino Lavtižar je skočil v zakonski stan, skakati pa je na lastno željo začel dva tedna pozneje kot drugi reprezentanti. V pogovoru z novinarji je dejal, da se svetovnega prvenstva v poletih v Planici ne veseli najbolj, saj decembra ponavadi ne blesti.

 

Tekem sicer ne pogreša, ker ne ve, ali je dovolj pripravljen zanje. “Dobro je, ko ti kdo reče, takrat in takrat je tekma, toliko imaš časa in je rešeno,” je problematiko prilagojene poletne in morebiti tudi zimske sezone zaradi koronavirusne pandemije izpostavil Prevc. Tudi njega to sezono čaka še en vrhunec več kot ponavadi.

“Na tri smo že navajeni, v bistvu zdaj štiri z norveško turnejo. Pred tem so bile tu novoletna turneja, svetovno prvenstvo in za konec Planica. Decembra je ponavadi bolj ogrevalni mesec,” je pripomnil zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16. Tudi zanj bo svetovno prvenstvo v poletih v Planici (11. – 13. december) nekaj novega, saj skakalci niso vajeni poletov ob koncu koledarskega leta.

Ravno zato se poletov pod Poncami decembra ne veseli tako, kot bi se jih ob koncu sezone. “Ne, ker ne vem, kako bo, ker prihajajo tako hitro. Ponavadi se na začetku sezone nisem nikoli prav zares izkazal,” je priznal lani osmi skakalec zimske sezone.

Če ga pogled v december malce bega, ga začetek priprav ne skrbi. “Vse poteka kar zelo dobro, treniram lahko, kar me boli, me ne toliko, da bi moral treninge spreminjati. Na skakalnici ni večjih težav, v bistvu je treba le skakati, skakati in skakati, da se težave počasi odpravijo,” je novinarjem razlagal 27-letnik iz Selške doline.

Poškodovani in operirani gleženj ga še vedno kdaj zmoti. “Ko so se začeli treningi z veliko poskoki, odboji, se kdaj pojavi zatrdelost gležnja, ampak zdaj ga že znamo ukrotiti,” je dejal Prevc, ki ga v petek čaka prva tekma na državni ravni v Mislinji, kjer po njegovih besedah ni skakal že deset let.

Na skakalnicah se je na pripravah letos pojavil 14 dni kasneje kot drugi in se posledično ob izkoriščenem času boljše volje vrnil na skakalnice, četudi so bili prvi skoki v Žireh slabi. “Tam je, čeprav se bo slišalo razvajeno, težka skakalnica. Razvajeno zato, ker tam skačejo otroci. Potreboval sem celoten trening, da sem se navadil na skakalnico. Za pristajati je zelo dobra, kar je za prve skoke primerno, da dobiš čim prej zaupanje v to, da lepo pristaneš,” je dejal Prevc.

V prevelikem zaostanku se, kar se tiče količine, vseeno ni znašel, čeprav po dolžini zaostaja za Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom. “Po dolžini sta spredaj spet Lanišek in Zajc. Morajo narediti nove zalete v Kranju, saj sta jih že prerasla. Ponavadi se to zgodi jeseni, letos se je spomladi oziroma poleti. Sam sem še dva zaleta višje,” je priznal Prevc, ki se drži začrtanega načrta in urnika.

V teh dneh to pomeni piljenje telesne pripravljenosti v Moravskih Toplicah. Med šesterico v A-reprezentanci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja, ki je ta teden v Prekmurju, manjka le Jernej Damjan, je Prevc najstarejši med vsemi. Spominja pa se časov, ko je bilo vse drugače.

“Leta 2010 smo samo štirje hodili po tekmah svetovnega pokala. Takrat je bil Mitja Mežnar kot drugi najmlajši štiri leta starejši od mene. Zdaj sem jaz štiri leta starejši od Laniška. Malce se je zasukalo,” je dejal Prevc. Malo za šalo, malo zares je dodal, da ga ostali kot izkušenejšega člana reprezentance poslušajo. Ko ga ne, pa kljub temu obvelja njegova, je pripomnil zmagovalec 23 posamičnih tekem za svetovni pokal.

Med drugim je minuli konec tedna izustil še zakonski da, ko je skočil v zakonski stan. V koronski krizi sta imela zakonca srečo, da sta že lani načrtovala datum poroke, ki v tej pozni pomladi ni sovpadal z ukrepi oblasti glede porok v Sloveniji. “Če bi jo načrtovala 14 dni prej, bi jo moral odpovedati. Tako pa se je izšlo in vprašanje, kako dolgo bi se še,” je na trenutni položaj glede covida-19 spomnil Prevc.

Poročno potovanje pa je bilo kratko. “Včeraj mi je dal trener prosto, šel sem na poročno potovanje v Moravske Toplice, naslednji teden gremo pa v Ramsau. To je vse od potovanj,” se je znova šalil Prevc, ki je od svatov dobil številne darilne bone za nekajdnevne oddihe z ženo, ki jih bo vsekakor skušal izkoristiti v prihodnosti.

Dotaknil se je tudi slovesa Jurija Tepeša. Pravi, da ga je odločitev presenetila, a ne zato, ker ne bi bila znana, ampak ker 31-letnik tega nikoli ni odločno izrekel. “Če bi, bi mu vsaj čokolado lahko prinesel,” je dejal Prevc, ki se z veseljem spominja časov, ko sta si z nekdanjim kolegom v reprezentanci izmenjala številna mnenja, pritožbe, velikokrat pa sta skupaj tudi kaj ušpičila, predvsem v zvezi z avtomobili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine