33.1 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Peter Prevc po dobrem letu spet na stopničkah

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se veseli odličnega rezultata na tekmi svetovnega pokala v Oslu. Nekdanji zmagovalec svetovnega pokala Peter Prevc je namreč zasedel tretje mesto, po številnih težavah je spet stopil na zmagovalni oder, zadnjič mu je to uspelo 28. januarja 2018 na tekmi v Wisli.

Njegov uspeh sta dopolnila njegov brat Domen, ki je bil šesti, in Timi Zajc, najboljši slovenski skakalec te zime je tokrat zasedel 14. mesto.

Brez finalne serije sta ostala Žiga Jelar na 33. in Anže Lanišek na 37. mestu.

Drugič v karieri (prvič se je veselil na poletih v Vikersundu) je zmagal Norvežan Robert Johansson, ki je v drugi seriji prehitel vodilnega Avstrijca Stefana Krafta, pred njim je imel 3,7 točke prednosti, Prevc na tretjem mestu je zaostal 9,2 točke.

Peter Prevc, nekoč serijski zmagovalec, se je pred letošnjo sezono boril s poškodbo, tako da vanjo ni vstopil najbolj pripravljen. Rezultati so bili pod njegovimi in pričakovanji javnosti, najboljšim se je nekajkrat približal, njegov najboljši dosežek je bilo 16. mesto, toda med deseterico, v kateri je bil zadnjič lani v Planici, se mu ni uspelo uvrstiti.

Tokrat pa je že v prvi seriji pokazal, da bi lahko prišel med najboljše. Dolgo časa je bil vodilni, čeprav ni imel najboljših pogojev na skakalnici. Prvi ga je prehitel šele Japonec Yukia Sato, nato pa so bili boljši od njega še brat Domen, ki je bil po prvi seriji peti, in pet drugih skakalcev.

Še boljši skok pa je dobitnik dveh olimpijskih kolajn pokazal v drugo. Spet mu pogoji niso šli najbolj na roko, a ga to ni motilo, že takoj je bilo jasno, da bo z osmega mesta napredoval. Na koncu se je izkazalo, da je bil njegov skok, za odtenek boljši od njega je bil v drugi seriji le Johansson, dovolj za 52. uvrstitev na zmagovalni oder.

“Po prvi seriji je bila pozicija že kar visoka. Videl sem, kakšna imena so bila za mano, torej, da bo v drugo znova potrebno dobro skočiti. Malo sem zavrtel spomin nazaj, kako sem se pripravil na prvo serijo. Tudi za drugo serijo sem si zastavil podoben ritual, uspel mi je dober skok. Zadovoljen sem tudi zato, ker sem danes zmago dosegel po psihološki plati.”

“Danes sta mi res uspela najboljša skoka te sezone v serijah, ki štejejo, torej na tekmi. Presrečen sem, da mi je to uspelo v pravem trenutku. Razmere so bile težke, a se na to nisem oziral. Ko sem v finalu pristal, sem bil zelo zadovoljen. Nato sem gledal tablo vodilnih, vsi so imeli 130 ali več metrov, tako da sem bil že kar malo na trnih, kam me bodo rezultati prinesli. Ko je bila ‘enka’, sem bil zelo zadovoljen, vesel in olajšan. Ko po dolgem času v zraku znova začneš pridobivati hitrost, ko čutiš, da vzgon deluje tebi v korist, je to zelo lep občutek,” veselja in olajšanja ni skrival najstarejši od bratov Prevc.

Njegov brat je v drugi seriji mesto izgubil, a po dolgem času, na začetku sezone je bil dvakrat četrti, spet zabeležil vrhunsko uvrstitev. “Rezultat mi prinaša predvsem umirjenost, ne pa samozavesti. Bo potrebno še na kakšni tekmi skočiti dobro, da se samozavest še dvigne,” ostaja na trdnih tleh najmlajši Prevc.

Če brata Prevc nista imela najboljših pogojev, pa je bil v tem pogledu še nesrečnejši Zajc, sicer tretji v petkovih kvalifikacijah. Obakrat je moral čakati na svoj nastop, obakrat so pred njim tudi znižali zaletišče, zato je lahko zadovoljen tudi s 14. mestom, čeprav je bil po prvi seriji deseti.

“Danes sem obakrat naredil napako, posledično tudi rezultat ni bil vrhunski. Zdaj gledam naprej, želim ostati med deseterico v svetovnem pokalu,” se na razmere ni hotel izgovarjati Zajc, enako velja za glavnega trenerja slovenske reprezentance Gorazda Bertonclja.

“Timi je bil v finalu malo neučakan, prezgoden in zmanjkalo mu je pet ali sedem metrov. A vseeno se je za nas izteklo odlično in smo lahko veseli. Peter je naredil dva odlična skoka v dokaj povprečnih pogojih oziroma v dokaj skromnih pogojih, zato je rezultat vreden še več. Tudi Domen je oba skoka naredil odlično. Zelo lep rezultat po dveh sušnih mesecih zanj,” je dejal Bertoncelj in v nadaljevanju opisal razmere na skakalnici: “Današnja tekma je bila izredno zahtevna, pihal je spreminjajoč veter. V prvem delu, za odskočno mizo, je pogosto pihal veter v hrbet, spodaj pa vzgonski veter. Izredno težke vetrovne razmere.”

V boj za zmago pa Peter Prevc vendarle ni mogel poseči. V prvi seriji je imel Kraft lepo prednost pred vsemi drugimi, a je v finalu ni uspel obdržati, Johansson je bil boljši, z zmago pa je tudi povečal vodstvo v seštevku norveške turneje, ki se bo nadaljevala že v ponedeljek s kvalifikacijami za torkovo tekmo v Lillehammerju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine