3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Osmina finala: V Amsterdamu sta pomerili moči ekipi Danske in Walesa

Piše : Samo Vidovič

Prva tekma osmine finala je bila včeraj odigrana v Amsterdamu. Srečala sta se Danska in Wales. 

Valežani so začeli pogumno. Bale je v deseti minuti prvi zapretili, z osemnajstih metrov je streljal mimo desne vratnice danskih vrat.

Potem je iniciativo na igrišču vse bolj prevzemala Danska, ki je v 27 minuti povedla. Dolberg je s podobnega mesta kot Bale streljal bolj natančno, zadel je čisto ob levi vratnici gola vratarja Warda, ki je bil ob tem strelu nemočen.

Danska je imela v prvem polčasu še dve lepi priložnosti. V 32 minuti je Dolbergov strel z bližine Ward obranil, Maehle pa je bil v 45 minuti z leve strani nenatančen.

V 48 minuti je po prodoru Braithwaita Williams žogo izbil točno do Dolberga, ki je dal še svoj drugi gol.

Danska je potem kontrolirala tekmo, Wales do konca ni imel nobenih možnosti. Danci bi lahko dali v 86 minuti še tretji gol, Braithwaite je zadel vratnico. Bolj natančen je bil tri minute kasneje Maehle, ki je z močnim strelom v bližnji vratarjev kot dal tretji gol za Dance. Končni rezultat 4:0 pa je v četrti minuti sodnikovega podaljška postavil Braithwaite.

Danska je po uvodnih dveh porazih na tem prvenstvu sedaj drugič zapored zmagala. Včeraj je bila boljša od Walesa, ki ji ni bil dorasel tekmec.

Pri Walesu sta danes odpovedala Ramsay in Bale, tudi ostali igralci niso bili razpoloženi. Bili so enostavno preslabi za razpoložene Dance. Na koncu so popolnoma potonili.

Včeraj zvečer sta v Londonu igrali Italija in Avstrija. Že pred tekmo je bilo jasno, da je igralska kvaliteta na strani Italije, ki pa se je morala za zmago z izidom 2:1 zelo potruditi

Avstrijci so pogumno začeli, potem pa so imeli prvo priložnost na tekmi Italijani. Strel Barelle s šestnajstih metrov je vratar Bachmann obranil z nogo. Dve minuti kasneje, v 18 minuti, je Arnautović po dolgi globinski žogi ušel italijanskim branilcem, a je z dvajsetih metrov streljal čez gol.

V 32 minuti je Immobile z razdalje zadel desno vratnico. To je bilo tudi vse omembe vrednega v prvem polčasu.

Na začetku drugega polčasa je imel Alaba prosti strel na sedemnajstih metrih od gola, streljal je malo čez gol.

Avstrija je, presenetljivo, postajala nevarnejša za gol kot Italija. Arnautović je v 65 minuti zadel z glavo, a je VAR gol razveljavil. Tu so dejansko odločali centimetri.

Selektor Italije Mancini je reagiral z dvema menjavama.

V 83 minuti končno priložnost za Italijo, a je Berardi po predložku Insigneja streljal začetniško.

Gledali smo podaljške. V 94 minuti je rezervist Chiesa prvič zapretil. Naslednjo minuto pa je le zadel. Avstrijska obramba mu je pustila preveč prostora, ki ga je z odliko izkoristil.

V 104 minuti je Insigne odlično izvajal prosti strel, Bachmann je s parado odbil v kot. Naslednjo minuto pa je bil Pessina po gneči pred Bachmannom najspretnejši in zadel za 2:0.

V 106 minuti je Schaub močno sprožil,  izkazal se je vratar Donnarumma.

Pet minut kasneje velika priložnost za Sabitzerja,  ki pa je streljal slabo.

V 114 minuti je po kotu Schauba Kalajdžić le dal gol za priključek. Vendar Avstrija do izenačenja ni prišla.

Italija je težko zmagala. To ni bila tista razigrana, poletna ekipa iz skupinskega dela tekmovanja. Predvsem v drugem polčasu so jih Avstrijci z držanjem žoge v svojih nogah in ogromno tekanja ter discipline v igri popolnoma umirili. Bili so blizu senzacije.

V podaljških sta odločili rezervi, Mancini ima široko izbiro vrhunskih igralcev na klopi. Oba gola sta plod individualne kvalitete obeh posameznikov.

Italijani so zmagali zasluženo, Avstrijci pa so pogumno odigrali tekmo, lahko so ponosni na to, kar so pokazali v Londonu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine