11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

»Osebno mi ni všeč nabijanje vratarjev«

Piše: Samo Vidovič

Z vratarjem Žanom Pelkom smo se pogovarjali o njegovi karieri, vlogi vratarja v sodobnem nogometu, in njegovem klubu, slovaškem prvoligašu Zlate Moravce, v katerega je prestopil februarja letos.

DEMOKRACIJA: Kako se spominjate začetkov svoje kariere?

PELKO: Začel sem v manjšem klubu Britof. Potem sem pristopil k Triglavu iz Kranja. Tam sem šel skozi vse mladinske selekcije. Prvič sem za člansko ekipo Triglava branil v prvi ligi na tekmi proti Celju, ko sem bil star osemnajst let. Pri Triglavu sem za prvo ekipo branil štiri leta, do leta 2014.

DEMOKRACIJA: Po izpadu Triglava iz prve lige je vaša kariera nekoliko zastala, naredili ste korak nazaj.

PELKO: Najprej sem šel za pol leta v kranjsko Zarico, ki je igrala v tretji ligi. Potem pa v Avstrijo v Ulrichsberg v peto ligo. Takrat sem potreboval denar in tega sem tam dobil. Nisem razmišljal, da bo to leto izgubljeno.

DEMOKRACIJA: Potem ste se preselili v Celovec, k Austrii, ki je takrat še igrala v tretji ligi. Z njo ste se uvrstili v drugo ligo.

PELKO: Prvo leto mojega prihoda smo bili še v tretji ligi, potem smo se uvrstili v drugo ligo. Bil sem bolj ali manj standardni vratar. Še posebej v lanski sezoni, ko sem branil na vseh tekmah.

DEMOKRACIJA: Lani je malo manjkalo, da se niste uvrstili v prvo ligo. V predzadnji tekmi ste potrebovali točko na gostovanju proti Amstettnu. Dobro vam je kazalo vse do zadnjih minut. Kaj se je takrat zgodilo?

PELKO: V osemdeseti minuti je bil rezultat 1:1. Naš tekmec Ried je na svoji tekmi izgubljal. Potem je naš najboljši igralec Aydin Okan zastreljal enajstmetrovko, s katero bi povedli. Čez pet minut pa je sodnik dosodil enajstmetrovko za domače. Izgubili smo z 2:1. Medtem pa je Ried iz dveh enajstmetrovk dal dva gola in zmagal.

DEMOKRACIJA: Zadnjo tekmo ste doma premagali Wacker Innsbruck, a zaradi slabše razlike v zadetkih niste napredovali. Na tej tekmi ste dobili posebno priznanje.

PELKO: Po oceni trenerjev in igralcev sem bil izbran za najboljšega vratarja druge lige. Dobil sem pokal, ki mi pomeni izredno veliko. Konec koncev sem bil v Avstriji tujec. Vsekakor gre za potrditev dobrega dela in obramb.

DEMOKRACIJA: Kljub temu Austria ni podaljšala pogodbe z vami, kar je med navijači in poznavalci zbudilo začudenje?

PELKO: To je bila čudna zgodba. Zaradi problemov s korono se je lanski spomladanski del prvenstva začel kasneje in se podaljšal v julij. Dali so mi ponudbo za dva meseca in sem jo podpisal. Rekli so mi, da bodo potem pripeljali vratarja iz svoje agencije iz Nemčije. To so storili že pred koncem prvenstva, ga takoj tudi uradno predstavili. Po zadnji tekmi so mi rekli samo hvala lepa. Bilo je malo čudno, tudi čustveno, konec koncev sem na tej tekmi dobil pokal za najboljšega vratarja lige. Vseeno sem želel ostati, si izboriti mesto prvega vratarja.

DEMOKRACIJA: Nekaj časa ste bili potem brez kluba. Februarja ste se preselili v slovaškega prvoligaša Zlate Moravce. Kako ste se znašli na Slovaškem?

PELKO: Oni so mi poslali uradno ponudbo, prvo v teh mesecih, odkar sem odšel iz Celovca. Takoj sem jo sprejel, saj trenutna situacija zaradi virusa ni ugodna. Podpisal sem z danes na jutri. O klubu nisem vedel nič. Velika prednost je podobnost jezika. Hitro sem se znašel. Odločitev je bila več kot odlična.

DEMOKRACIJA: Kaj bi rekli o samem klubu, njegovi organiziranosti?

PELKO: Tu se dobro dela. Prav tako so pogoji celo boljši, kot sem jih imel v Celovcu. Mislim na možnost regeneracije, imamo savno, bazen. Prišel sem ravno pred zgodovinskim uspehom. Uvrstili smo se med prvih šest ekip v play off za prvaka. Premagali smo Slovan, Dunajsko stredo, Banik, velike slovaške klube. Mesto je sicer manjše, finančno klub ni tako močan.

DEMOKRACIJA: Trener Slovana je nekdanji trener Maribora Darko Milanič. Sta mogoče v stiku?

PELKO: Nisva v stiku, upam pa, da bova malo govorila na tekmi, ko bomo igrali proti njim. Sem pa v stiku z igralcem Alenom Ožboltom. Za Slovan igra tudi nekdanji igralec Olimpije Kenan Bajrić.

DEMOKRACIJA: Slovenija in Slovaška sta v isti kvalifikacijski skupini za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2022. Se kaj pogovarjate s soigralci o tem?

PELKO: Se pogovarjamo. Oni so remizirali z Malto, bili so zelo razočarani. Slovenijo malo podcenjujejo. Komaj čakam na medsebojno tekmo v Bratislavi. Sicer poznajo Maribor in Olimpijo. Spartak Trnava je pred tremi leti igral v okviru evropske lige z Olimpijo, trije igralci s teh tekem igrajo sedaj tu.

DEMOKRACIJA: Ste v najboljših letih za vratarje. Kakšni so vaši načrti v prihodnosti?

PELKO: Star sem trideset let, počutim se odlično, zelo sem motiviran. Želim nadaljevati svojo poklicno pot ne glede na težje lansko leto. Želim pokazati vse svoje vratarske sposobnosti.

DEMOKRACIJA: Ste se pripravljeni vrniti v Slovenijo?

PELKO: Seveda pride tudi to v poštev. Nimam nobenih zadržkov. Šest let sem že v tujini. Vem, da se tudi v Sloveniji dobro dela. Če pride dobra ponudba, zakaj ne. Res pa je, da me v tujini veliko bolj cenijo kot doma.

DEMOKRACIJA: Slovenija ima odlične vratarje. Handanović in Oblak sta v samem svetovnem vrhu. Kaj menite o njima? Kdo od mladih slovenskih vratarjev vam je všeč?

PELKO: Oba sta seveda top vratarja. Imata drugačen slog, sta med petimi najboljšimi vratarji na svetu. Vesel sem za Handanovića, ki bo po toliko letih igranja v Italiji letos najverjetneje postal prvak z Interjem. Oblaka v Španiji vsak teden hvalijo. Odlično se postavlja, predvideva, komunicira s soigralci. Od mladih slovenskih vratarjev bi omenil vratarja Brava in reprezentance U21 Vekića. Veseli me, da je postal prvi vratar Brava.

DEMOKRACIJA: Ali vam je bolj všeč italijanska ali nemška vratarska šola?

PELKO: Raje imam italijansko, je mehkejša, bolj se dela na občutku za žogo. Nemška je nekoč temeljila na metanju, »paradah«, v zadnjih letih se je spremenila, ker se je tudi vloga vratarja v igri spremenila.

DEMOKRACIJA: Današnji nogomet zahteva popolnega vratarja, ki mora biti dober tudi v igri z nogo, komunicirati s soigralci.

PELKO: Danes ne moreš biti vrhunski vratar, če ne znaš igrati z nogo. Hkrati pa je to tudi velika odgovornost, saj ne sme priti do napak pri podajah. Osebno mi ni všeč nabijanje vratarjev. Raje imam igro od zadaj naprej.

DEMOKRACIJA: Kako mora reagirati vratar pri strelih iz bližine? Nekateri se vržejo, drugi poskušajo te strele obraniti z nogo …

PELKO: Odvisno je od situacije. Če je nasprotni igralec blizu, se prakticira napadanje žoge, da gre vratar z roko v blok. Je pač tako, da se mora vratar vreči tudi »na kopačko«, če je treba. Od tistih, ki veliko strelov obranijo z nogo, bi omenil španskega vratarja De Geo.

DEMOKRACIJA: Koliko je pomembna komunikacija vratarja? Na tekmah Austrie sem opazil, da ste bili »dirigent« obrambe, postavljali ste igralce pred sabo, ves čas glasno komunicirali.

PELKO: Komunikacija je zelo pomembna. Tu je za vratarja veliko dela, znati mora postavljati igralce pred sabo, govoriti pri povratnih žogah. Vratar mora to početi ves čas. Sedaj, ko na tekmah ni gledalcev, se vratar veliko bolj sliši. To lahko opazite pri prenosih tekem. Kot rečeno je tudi v tem elementu Oblak vrhunski.

DEMOKRACIJA: Kdo je bil vaš vzornik na začetku kariere?

PELKO: Vratar Reala iz Madrida Iker Casillas. Sva nekako iste višine. Ni bil med najvišjimi vratarji, a je bil vseeno vrhunski. Od današnjih pa bi omenil še Švicarja Yanna Sommerja iz Borussie iz Mönchengladbacha in Nemca Marca ter Stegna iz Barcelone. Zelo dobro igrata z nogama.

DEMOKRACIJA: Kaj bi dodali za konec?

PELKO: Žal mi je, da v Triglavu ni bilo več zaupanja v takratno mladinsko ekipo. Dvakrat smo bili pokalni zmagovalci. Tudi sam sem si zaslužil več. Lahko bi rekel še, da si želim dobiti pravo priložnost v kakšnem dobrem klubu.

Biografija

Žan Pelko, letnik 1990, je z osemnajstimi leti debitiral v prvi slovenski ligi. Po odhodu iz Triglava se je izkazal v dresu celovške Austrie. Lani je bil po mnenju stroke najboljši vratar druge avstrijske lige. Letos je pristopil k slovaškemu prvoligašu Zlate Moravce, ki je z uvrstitvijo v play off za prvaka presenečenje prvenstva. Bolj znan in cenjen je v tujini kot pri nas. O tem priča tudi to, da ga boste našli na nemški Wikipediji, na slovenski ne. Govorila sva o njegovi dosedanji karieri, vlogi vratarja v sodobnem nogometu, željah v prihodnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine