5.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Olimpijski objekti v južnokorejskem Pyeongchangu v odličnem stanju, vendar praktično neizkoriščeni

Južnokorejski Pyeongchang je pred letom dni gostil zimske olimpijske igre. Objekti so vzdrževani in že jutri bi v Južni Koreji lahko gostili novo olimpijsko prireditev, po drugi strani pa številni objekti kljub vzdrževanju samevajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Olimpijski park v Gangneungu daje vtis, kot da se bodo igre pravkar začele in ne, da so se pred letom dni končale. “Vsi objekti so v zelo dobrem stanju,” ponosno pove tudi menedžer tamkajšnje infrastrukture Choi Jong Won. Glavni objekt je seveda dvorana, ki je gostila turnir v hokeju na ledu.

A že leto dni v olimpijskem parku vlada tišina. Po igrah je dvorano za nekaj tekem in treningov sicer izkoristilo nekaj mladinskih ekip, a prave vsebine in domačega moštva ni dobila. Prav v teh dneh pa sta tam celo napovedana mednarodni moški in ženski turnir, s katerim bodo obeležili obletnico olimpijskih tekmovanja. Večji del časa pa dvorana sameva, kljub temu pa tam potekajo redni pregledi, potrebna vzdrževalna dela in tudi čiščenje, celo sedišč za gledalce, ki objekta že dolgo niso napolnili.

V brezhibnem stanju je tudi arena za hitrostno drsanje, ki je stala več kot 100 milijonov evrov. Objekt sicer še krasi pet olimpijskih krogov, ledu v dvorani pa že dolgo ni. Še vedno ni jasno, kaj se bo z dragim objektom zgodilo. Prav to je ena od težav dediščine iger. “Načrt rabe objektov še ni popolnoma dokončan,” je nedavno priznal tudi guverner province Gangwon Choi Moon Soon.

S tem naj bi se v bodoče ukvarjal poseben sklad, ki ga v Južni Koreji nameravajo dokončno oblikovati marca ali aprila. Za hokejski center se zanima tamkajšnja nacionalna panožna zveza. Cho Young Gi, ki se v provinci Gangwon ukvarja s športnimi objekti, pa je prepričan, da bodo z drsalci uspešno napolnili tudi prej omenjeni center. Ledna dvorana, kjer je potekalo umetnostno drsanje in tekmovanja v drsanju na kratke proge, naj bi postala večnamenska, namenjena koncertom, svoj dom naj bi tam našli tudi badmintonisti, v spodnjem nadstropju pa bo zrasel bazen.

Težava je tudi s stezo za bob in sankanje. Tudi ta je bila zgrajena samo za igre, ostajajo pa načrti, da bi se steza uporabljala vsaj za trening. To naj bi se začelo pred naslednjo sezono, v oktobru. Prav poseben primer pa je smučarska proga v Jeongseonu. Ta z vložkom 160 milijonov evrov še vedno velja za najdražji in najbolj sporen objekt iger. Vnovič so glasni naravovarstveniki, ki zahtevajo vrnitev zemljišč v prvotno stanje. Športne organizacije in številni meščani pa želijo obdržati smučišča. Slednji še vedno upajo na razvoj turizma.

Del upravljanja športne infrastrukture je našel zanimanje med zasebniki, drugo je ostalo mestu in provinci. Stadion, ki je bil zgrajen samo za odprtje in sklepno slovesnost iger, so v Pyeongchangu v skladu s prvotnimi načrti že podrli. In ker je ostalo veliko neizrabljenih objektov, se je tudi v Južni Koreji odprlo vprašanje, koliko velikih olimpijskih športnih centrov res rabi posamična država, ki v zimskih športih predstavlja palčka v tekmovalnem smislu. Trajnostna raba in vzdrževanje sta tudi za Južno Korejo velik zalogaj. A vsaj za 10 dni bo drugače, saj prav zdaj poteka festival “Again Pyeongchang”, kjer se bodo 10-dni z različnimi dogodki in prireditvami spominjali lanskih iger.

Guverner Choi pa opozarja tudi na drugo dimenzijo iger, predvsem na geopolitično področje. “Imamo mir med obema Korejama in pomembno je, da se je Severna Koreja odločila za jedrsko razoroževanje,” poudarja guverner, ki del zaslug za spremembe pripisuje tudi igram. Tudi skupni nastopi športnikov, udeležba Severne Koreje na igrah in prihod številnih visokih uradnikov so po celem svetu poskrbeli za pozitivne novice in vnovično zbližanje razdeljenih držav na Korejskem polotoku.

A osnovnega načrta Pyeongchang z igrami vsaj zaenkrat še ni dosegel. Prireditelji so najavljali, da bo Pyeongchang postal nekakšno zimsko-športno središče za celo Azijo. To se doslej ni zgodilo, je pa regija doživela razvoj in hitrejšo povezavo s prestolnico. Pomembno vlogo igra predvsem nova železniška povezava, ki je ob primernem načrtovanju lahko tudi podlaga za turizem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine