6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Olimpijska prvakinja prihaja v Kranj, kjer bo tekma svetovnega pokala

Piše: L. B.

V Kranju bo letos že 25. tekma svetovnega pokala v športnem plezanju. V dvorani Zlato polje bo 3. in 4. septembra mogoče videti elito svetovnega plezanja z našo zlato olimpijko Janjo Garnbert.

Tekmo bo organizirala Planinska zveza Slovenije v sklopu Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), in sicer v dvorani Zlato polje v Kranju. Kranj ima najdaljšo tradicijo med organizatorji tekem za svetovni pokal v športnem plezanju.

Leta 1996 je bila organizirana prva tekma za svetovni pokal v težavnostnem plezanju na novi plezalni steni v športni dvorani Zlato polje v Kranju. Iz 24 držav je bilo kar 152 plezalcev in plezalk. Že 25 let je vodja tekmovanja vrhunski alpinist, športni plezalec, nekdanji trener in strokovni sodelavec PZS Tomo Česen. »V vseh teh letih je bilo res precej takšnih trenutkov, ko mi je srce razbijalo močneje. Zaradi zmagoslavja, seveda. Še zelo močno se spominjam prve zmage Martine Čufar. Dvorana je pokala po šivih in navijala za Martino. Takšnega vzdušja kasneje nismo ponovili. Želim si, da bomo letos z odlično Janjo Garnbret kljub vsem korona omejitvam vnesli zmagoslavno vzdušje. Vem, da so tudi ostala dekleta in fantje zmožni seči po medaljah in zaradi tega se še posebej veselim kranjske tekme,« je dejal Tomo Česen.

Poleg Janje Garnbert imamo še druge odlične slovenske plezalce, ki so se že večkrat uvrstili v finale tekem svetovnega pokala. Na ženski strani bodo tekmovale slovenske plezalke zlata olimpijka Janja Garnbert, Lučka Rakovec, ki je na tej tekmi leta 2019 dosegla tretje mesto, olimpijka Mia Krampl, trenutno tretja na IFSC lestvici v težavnostnem plezanju Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak.

Med moškimi pa se bodo borili letos Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak, Timotej Romšak in Lovro Črep.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine