6.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Olimpija, Maribor in Domžale za naslov, Mura bo popestrila DP

S petkovim obračunom med Aluminijem in Celjem se bo začela 28. sezona nogometnega državnega prvenstva. Naslov brani ljubljanska Olimpija, ki bo bržčas imela za glavne izzivalce večne tekmece iz Maribora ter hit spomladanskega dela zadnje sezone, Domžale. Za popestritev prvenstva bo poskrbela Mura, ki se po petih letih vrača med elito.

Uvodno dejanje Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2018/19 bo v petek ob 18. uri, ko se bosta pomerila Aluminij in Celje. V soboto bo ob 18. uri Mura gostila Triglav Kranj, ob 20.15 bo tekma Gorica – Olimpija. V nedeljo ob 18.15 bo tekma Rudar Velenje – Maribor, ob 20.15 pa Domžale – Krško.

Večna tekmeca Olimpija in Maribor se bosta prvič med seboj udarila 18. avgusta v tekmi 5. kroga v Stožicah. Drugi derbi bo v 14. krogu 27. oktobra v Ljudskem vrtu. Tretji derbi bo 16. marca v 23. krogu znova v Stožicah, zadnji pa v 32. krogu 11. maja v Ljudskem vrtu.

Zadnje prvenstvo sta Olimpija in Maribor končala zelo dramatično. Odločitev je padla v zadnjem krogu, ekipi sta končali z enakim številom točk, takrat še izbranci Igorja Bišćana so se naslova veselili, ker so bili boljši na medsebojnih tekmah. Bišćan je navkljub dvojni kroni Ljubljani, zmaji so osvojili tudi pokalno lovoriko, pomahal v slovo, nasledil ga je Ilija Stolica.

Slovenski prvaki bodo domačo sezono začeli v pošteno premešani postavi. V ekipi ni več nekaterih ključnih mož zadnje sezone: Roka Vodiška, Mitcha Apaua, Jasona Davidsona, Daria Čanađije, Ricarda Alvesa … Kot najvidnejša okrepitev je v Olimpijo z Reke prišel Matic Črnic, novinci pa so še Asmir Suljić, Marko Gajić, Haris Kadrić, Marko Putinčanin, Andrija Kaludjerović in Vitalijs Maksimenko. Kot naložbo za prihodnost pa so pri Olimpiji izpostavili podpis dolgoročne pogodbe z mladim slovenskim upom Žanom Baskero.

Mariborčani se letos, potem ko so v sezoni 2017/18 ostali brez lovorik, v domačem tekmovanju želijo vrniti na vrh. V Ljudskem vrtu je prišlo le do nekaj sprememb, niso bile tako korenite kot pri tekmecih iz Ljubljane, saj je na trenerskem položaju ostal Darko Milanič. Po znanih spomladanskih zapletih pa je bilo junija jasno tudi to, da v klubu ostaja alfa in omega – direktor Zlatko Zahović.

V Maribor sta pred novo sezono prišla le vratar Kenan Pirić ter mladi napadalec Nardin Mulahusejnović, tik pred začetkom so iz Ankarana pripeljali še Brazilca Santosa. Vijoličasti dres je za nove izzive v poljskem Lublinu zamenjal Damjan Bohar, prva evropska tekma je razkrila, da bo Milanič morda spet več pozornosti namenil Gregorju Bajdetu.

Večjih kadrovskih pretresov ni doživelo tretje moštvo lanskega DP Domžale, ki začenja sezono na dveh frontah, poleg DP še v kvalifikacijah za evropsko ligo. Nogometaši trenerja Simona Rožmana so bili hit spomladanskega dela DP, v tej sezoni upajo, da bodo vsaj ponovili zadnje prvenstvo in se vmešali v boj za vrh. V domžalskem klubu so zadržali lansko ekipo, ki jo na igrišču vodi najboljši igralec sezone 2018/19 Senijad Ibričić.

Velenjčani sezono začenjajo na dveh frontah, poleg državnega prvenstva bo četrta ekipa lanske sezone igrala še v evropski ligi, kjer je po prvi tekmi prvega kroga kvalifikacij praktično že napredovala. V moštvu je nekaj sprememb, odšla sta Jaka Bijol in Ilja Antonov, v Velenju niso podaljšali pogodbe z Matejem Radanom, novinci pa so hrvaški vezist Domagoj Muić, Tim Vodeb ter Andraž Vrabič.

Po mnenju predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića bi lahko štrene Olimpiji, Mariboru in Domžalam mešali Celjani pod vodstvom Dušana Kosića, ki je moštvo okrepil z nekaterimi mladimi nogometaši, med katerimi poimensko izstopa Jakob Novak, nekdanji up Olimpije. Klub je zadržal nosilce iz lanske sezone: Metoda Jurharja, Elvedina Džinića in Rudija Požega Vancaša.

Goričani so zadnjo sezono končali mesto za Celjani, glavni kadrovski spremembi pred začetkom nove pa sta prihod obetavnega Adisa Hodžića iz Maribora ter prekinitev pogodbe z Nigerijcem Kyrianom Nwabuezejem.

V zadnji sezoni sedma ekipa Krško je nekoliko okrepila moštvo, a kakšnega posebej izstopajočega nogometaša v svoje vrste ni zvabila. Osmouvrščeni Aluminij je svoje vrste okrepil s Tadejem Trdino, Erikom Gliho, Marcelom Kenetom in Ivanom Kontekom. Triglav se je v prejšnji sezoni rešil izpada v drugo ligo, novi trener Dejan Dončič je novo sezono začel z 29 nogometaši. Klub je podaljšal pogodbe z mlajšimi igralci, ostal pa je brez tretjega strelca lige v zadnji sezoni Mateja Poplatnika, ki se je poleti poslovil od kranjskega kluba ter poiskal izzive v indijski ligi pri Kerali.

Mura, nekoč že ekipa, ki je krojila vrh slovenskega nogometa, je lansko sezono z uspešnim nastopanjem v drugi ligi začrtala vrnitev na pota stare slave. V Murski Soboti so že maja podaljšali pogodbo s trenerjem Antejem Šimundžo, pred novo sezono pa so v klubu poskrbeli za štiri okrepitve: novinci so napadalec Mihael Rebernik, ofenzivni vezist Tomi Horvat ter branilca Špiro Peričić ter dosedanji Krčan Klemen Šturm. Zapustila pa sta jo Zvonimir Žiger in Arpad Vaš. Prekmurci bodo zagotovo popestritev DP, saj so bile tekme v Fazaneriji vselej nekaj posebnega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine