2.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Olimpija boljša, zmagal pa je Maribor

Piše: Samo Vidovič

Sobotne tekme 30.kroga so bile odigrane v zelo slabih vremenskih pogojih. Tekmi v Ljubljani in Domžalah sta motila dež in sneg, igrišči sta bili namočeni, težki za igro. Bilo je tudi zelo mrzlo, temperature so bile blizu ledišča. Na večerni tekmi v Mariboru so bile razmere nekoliko boljše.

V Spodnji Šiški je Bravo gostil Muro. Ekipi se potegujeta za četrto mesto, razlika med njima na lestvici sta le dve točki.

Gostje so bili v prvem polčasu podjetnejši. Bobičanec je v 16.minuti zapretil z razdalje, vratar Brava Orbanić ni imel dela, saj je strel zletel čez gol. Drugače je bilo minuto kasneje, ko je streljal T. Cipot, Orbanić pa je žogo odbil.

Šiškarji so redkeje prihajali pred gol gostov. Nekajkrat so sicer obetavno napadli, toda zadnja podaja je bila vedno nenatančna.

Prekmurci so povedli v 25.minuti. Bobičanec je streljal z dvajsetih metrov, Orbanić je žogo prekratko odbil, tako da Daku ni imel težkega dela, z bližine je zadel za vodstvo gostov.

V 28.minuti je bil prvič na preizkušnji vratar Mure Zalokar, ki je strel Kurtovića z razdalje odbil v kot.

V 36.minuti pa izenačenje. Zalokar je najprej strel Bajdeta odbil v kot. Po kotu, ki ga je izvedel Trontelj, pa ga je Bajde le premagal.

V drugem polčasu so se razmere za igro še poslabšale, naletavati je začel sneg.

Domači so bili blizu vodstva v 61.minuti, ko je po podaji Memića Križan zadel prečko.

V 65.minuti je poskušal Ouro, Orbanić je bil tokrat na mestu.

Tri minute kasneje pa je Klepač,  ki je malo predtem vstopil v igro, preigral Španringa in s strelom v krajši kot premagal Orbanića.

Do konca tekme večjih priložnosti ni bilo, gostje so zadržali prednost in zmagali z 2:1.

Rezultat je realen, Muraši so bili za nianso boljši nasprotnik. Seveda bi se tekma lahko končala tudi drugače, saj je Križana do zadetka ločilo le nekaj centimetrov.

Igralci Mure so dobro reagirali po porazu s Koprom v prejšnjem krogu. Z zmago so se odlepili od Ljubljančanov, sedaj čakajo na morebitne spodrsljaje ekip pred njimi, da se prebijejo do tretjega mesta.

Za Šiškarje poraz ni usoden. Za njih je sedaj veliko bolj pomembno pokalno tekmovanje, tja bodo sedaj usmerili pozornost, saj imajo možnost,  da pridejo v finale. Premalo so pokazali v napadu.

Kalcer je bil domačin Aluminiju v Domžalah, kjer igrajo Radomljani svoje domače tekme. Tekma je bila za obe ekipi zelo pomembna, Aluminij lovi priključek k Taboru na devetemu mestu, Kalcer pa želi ostati na osmem in se izogniti tako izpadu kot tudi kvalifikacijam.

Špehar je že v 7.minuti zapretil vratarju domačih Veliću. Streljal je mimo leve vratnice.

V 14.minuti pa je bil isti igralec natančnejši. Po predložku Bresta je z glavo ukanil Velića, gostje so povedli.

V 22.minuti so imeli domači prvo priložnost. Po kotu z desne strani je streljal Guček, vratar gostov Nwolokor je bil na mestu.

Deset minut kasneje močan strel Šrolerja s petindvajsetih metrov, ki je končal ob levi vratnici domačih vrat.

V 40.minuti je Musa pred golom podrl Mrkonjića, slednji pa je dosojeno enajstmetrovko pretvoril v izenačenje.

Do konca polčasa smo videli še nenatančen strel Martina.

V nadaljevanju so imeli rahlo pobudo Radomljani, bolj nevarni pa so bili gostje. Najprej sta poskušala  Šroler in Marinšek,  ki pa nista zadela vrat.

Domači so imeli možnost spremembe rezultata v zadnji minuti, strel Guzine z glavo pa je Nwolokor uspel zadržati.

Rezultat 1:1 je pravičen, bolj zadovoljni so lahko pri Kalcerju. Prednost devetih točk pred Aluminijem so uspeli zadržati,  kar pomeni, da so si zagotovili najmanj kvalifikacije za obstanek. Z igro niso navdušili, bolje igrajo v gosteh kot doma.

Kidričani so ostali neporaženi, še vedno pa so zadnji. Odigrali so solidno tekmo, v zadnjih šestih krogih pa bodo morali začeti zmagovati, drugače se izpadu iz lige ne bodo mogli izogniti.

Derbi v Ljudskem vrtu med Mariborom in Olimpijo je potekel v izjemnem vzdušju. Na tekmi se je zbralo 8200 gledalcev, ker je največ na eni tekmi v tej sezoni.

Marbor je krenil silovito, Ivanović je že v prvi minuti s strelom iz voleja ogrel gostujočega vratarja Banića.

V 14.minuti je Repas potegnil skozi sredino, prišel do strela,  ki pa ni bil natančen.

Prvi poskus Olimpije smo videli v 25.minuti. Po hitrem protinapadu je z dvajsetih metrov streljal Ziljkić, tudi on je streljal mimo vrat.

Bližje zadetku je bil dve minuti kasneje Prtajin, ki je s šestnajstih metrov za las streljal mimo desne vratnice.

To so bile minute gostov, ki so preprečili zgodnjo organizacijo mariborskih napadov. Vijoličasti so v tem obdobju težko prihajali pred gol gostov, ponavadi so se njihovi napadi zaključili že kakšnih trideset metrov pred vrati gostov.

Do konca polčasa smo videli po eno priložnost na obeh straneh. V 37.minuti je po podaji Elšnika z leve strani z enajstih metrov mimo desne vratnice streljal Kvesić.

V zadnji minuti polčasa pa je Repasov strel z roba kazenskega prostora Boakye odbil v kot.

V 48.minuti je Elšnik pobegnil po desni strani in podal Ziljkiću, čigar strel je v odločilnem momentu Milec uspel preusmeriti v kot.

V 56.minuti je bil znova na sceni Elšnik, ki je premešal mariborsko obrambo, njegove akcije pa Kvesić ni uspel zaključiti z zadetkom.

Mariborčani podobno kot v prvem polčasu niso mogli do prave igre. Niso znali odgovoriti na visok presing gostov, ki so se zdeli bolj gibljivi, prej so se transformirali iz ene faze v drugo.

V 67.minuti je Elšnik naenkrat prišel do strela s petindvajsetih metrov, s pravo “bombo” je zatresel desno vratnico, Jug je bil že premagan. Velika sreča za Maribor.

Šele v 71.minuti minuti so si vijoličasti končno pripravili priložnost. Po solo akciji je Alvir zgrešil Banićeva vrata.

V 75.minuti pa je Mudrinski, ki se do takrat praktično ni dotaknil žoge, z mojstrskim strelom z osemnajstih metrov premagal Banića. Pred tem je veliko dela opravil Selouki, ki mu je žogo podal.

Crnomarković je v 86.minuti sicer premagal Juga, toda bil je v nedovoljenem položaju, sodnik Kajtazović je zadetek upravičeno razveljavil.

Končalo se je z 1:0 za Maribor, ki je bil v polju slabši nasprotnik, toda v svojih vrstah je imel Mudrinskega, ki mu je bila dovolj ena nepazljivost gostujoče obrambe, da je premagal Banića.

Mariborčani so veliko kalkulirali, z nekoliko sreče se jim je taktika izplačala. S tremi osvojenimi točkami so naredili velik korak proti naslovu državnega prvaka. Predvsem napadalci pa so ostali veliki dolžniki. Mudrinski se je sicer odkupil z zadetkom, Ivanović in na drugi strani Žugelj pa sta bila brez prave akcije, prodora, igre ena proti ena. Selouki, ki je vstopil, je bil boljši, nakazal je potencial.

Čvrsta obramba, sreča pri strelu Elšnika in golgeterske sposobnosti Mudrinskega so jim prinesle zmago.

Ljubljančani pod vodstvom Prosinečkega delujejo boljše, v sami igri so nadigrali Maribor. Manjkal jim je kvalitetnejši napadalec, ki bi znal zaključiti prodore Elšnika oziroma ostale priložnosti z zadetkom. Ljubljančani si nimajo kaj očitati, izgubili so častno, igrali so ofenzivno. Sedaj sami ne odločajo več o prvaku, čakati morajo spodrsljaje Maribora in Kopra. Do konca prvenstva je samo še šest tekem, razlika do Maribora pa je zdaj že deset točk.

Igralec tekme je bil Elšnik, junak pa seveda Mudrinski, ki je s tem zadetkom Olimpijo najverjetneje izločil iz boja za naslov.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine