3.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Ob slovenskim dnevom športa v Sloveniji uradna otvoritev Evropskega tedna športa v Ljubljani

Piše: L. B.

V četrtek, 23. septembra 2021, bo v parku Tivoli v Ljubljani potekala osrednja prireditev ob Slovenskem dnevu Športa, na kateri bosta ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel simbolno otvorili Evropski teden športa.

Ob 9. uri bodo zbrane najprej nagovorili ministrica prof. dr. Simona Kustec, evropska komisarka Mariya Gabriel in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Nato bo sledil sprehod skozi park Tivoli, v katerem se bo v okviru Slovenskega dneva športa predstavilo 30 različnih športov, Fakulteta za šport bo v okviru Slofit organizirala meritve, Zdravstveni dom Ljubljana pa bo ozaveščal o zdravem načinu življenja. Na igrišču Gogi bo evropska komisarka s simbolnim metom otvorila Evropski teden športa, v okviru katerega se bodo zvrstile številne aktivnosti širom Evrope. Ob simbolnem metu se bosta komisarka in ministrica srečali tudi s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije in Športnim društvom Šentvid, ki je partner v evropskem projektu Erasmus+ z naslovom Košarka za ženske ter na tak način spodbudili k večji vključenosti žensk v športne aktivnosti.

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje je Bodi aktiven (#BEACTIVE), njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti, ne le med tednom športa, temveč vse leto. Vseživljenjska telesna dejavnost je tudi ena izmed ključnih prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU, saj želimo spodbuditi k telesni aktivnosti in okrepiti zdravje celotne populacije. Zlasti med mlajšimi je potrebno spodbujati programe za povečanje vseživljenjske telesne dejavnosti. Tako za Slovenijo kot za EU je to izjemno pomembna prioriteta, saj sta šport in telesna dejavnost pomembna za ohranjanje in krepitev zdravja ter prispevata k aktivnemu in zdravemu staranju. Na Dan slovenskega športa ob 15. uri bo Evropska komisija na Bledu organizirala seminar »Zdrav življenjski slog za vse«, na katerem bo ministrica prof. dr. Kustec nagovorila prisotne ter predstavila posebno slovensko zavezo o spodbudi k zdravem načinu življenja in vlogi vseživljenjskega telesne dejavnosti. V petek, 24. septembra, bo nato v organizaciji slovenskega predsedstva potekala Evropska konferenca Vseživljenjska telesna dejavnost, na kateri bodo evropski strokovnjaki osvetlili izzive in načrte za spodbujanje in promocijo telesne aktivnosti. Ministrica bo na konferenci ob 9.uri predstavila pomen, vlogo in spremljanje vseživljenjske telesne dejavnosti ter predvidene aktivnosti na tem področju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine