1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Nukić odločil derbi v Stožicah, v Fazaneriji neodločeno

Piše: Samo Vidovič

Največ pozornosti 21.kroga prvenstva prvoligašev je pritegnil večni derbi dveh naših najtrofejnejših ekip, Olimpije in Maribora. Obe ekipi si letos želita osvojiti naslov državnega prvaka, vse drugo bo za oboje neuspeh.

Prve minute derbija so potekale v hitri, angažirani igri z obeh strani. Domači so dvakrat poskusili s streli od daleč,  vratar gostov Jug ni imel veliko dela.

Na nasprotni strani je lepo prodrl Žugelj,  Mudrinski pa njegove podaje ni uspel vnovčiti z zadetkom.

V 22.minuti je Milec s prostega strela blizu desne avt črte skoraj presenetil domačega vratarja Banića. Žoga se je od leve vratnice odbila v za gol.

Dve minuti kasneje je dobro streljal Repas, Banić je žogo odbil v kot.

V 37.minuti strel Alvirja z roba 16 meterskega prostora,  Banić je tokrat žogo prijel. Minuto kasneje je imel s strelom Ivanovića precej več dela.

Prvi polčas se je končal brez zadetkov.  Maribor je bil nekoliko boljši, imel je več priložnosti za gol. Olimpija je v fazi napada pokazala premalo.

Drugi polčas se je začel z lepo akcijo Ivanovića. Njegov strel z vrhom čevlja pa je končal ob levi vratnici.

V 67.minuti gol Mudrinskega, ki pa ga je sodnik Matej Jug upravičeno razveljavil zaradi nedovoljenega položaja podajalca Sikoška.

V 70.minuti je žoga po kotu z desne strani Watsona, ki je bil že obrnjen s hrbtom, zadela v roko. Sodnik Jug je po pregledu posnetka pokazal na enajstmetrovko,  ki jo je Nukić uspešno izvedel.

Maribor je nato padel v igri, zato je trener Karanović v 80.minuti opravil kar trojno menjavo.

Repas je imel v 85.minuti “čist” udarec,  a je streljal slabo. To je bilo tudi vse, kar se priložnosti tiče.

Olimpija je že drugič zapored zmagala z 1:0. Ne moremo reči, da zmaga ni zaslužena. Dejstvo pa je, da je bolj priborjena z disciplinirano igro v defenzivi kot pa z navdušujočo igro v fazi napada. Tudi nekatere okoliščine so Ljubljančanom šle na roko. Predvsem situacija pri golu Mudrinskega, kjer je šlo za nekaj centimetrski nedovoljeni položaj ter  dosojena enajstmetrovka. Igre z roko Watsona igralci Olimpije namreč niso opazili oziroma signalizirali sodniku. Odločitev je prišla iz sobe za VAR. S to zmago so se Ljubljančani povsem vrnili v boj za naslov prvaka. Še posebej,  če v četrtek dobijo tudi zaostalo tekmo proti Domžalam. Njihov najboljši igralec je bil vratar Banić, ki je dokazal, da je prava okrepitev za “zmaje”. Ostali so se izkazali predvsem s tekom, izjema je bil le Ziljkić s svojo odlično individualno tehniko. Potrpežljivo so čakali na svojo priložnost in jo tudi realizirali.

Maribor je bil do prejetega gola boljši, nevarnejši. Po golu se je igra Mariborčanov nekoliko “sesula”, vijoličasti niso več znali priti do priložnosti in resnejše akcije. Ni bilo igralca, ki bi prevzel odgovornost nase.

V fazi obrambe so odigrali dobro, tudi v polju ni bilo slabo, zatajili pa so v napadu. Situacij za dosego zadetka je bilo kar nekaj, toda pravega strelca, ki bi jih realiziral, ni bilo. Izgubili so sicer dokaj nesrečno, a vzroke za poraz morajo iskati pri sebi.

V prvi današnji tekmi sta v Fazaneriji igrala Mura in Bravo. Soseda na lestvici sta se pomerila za tri točke, ki bi jih približale ekipam s samega vrha lestvice.

V prve pol ure smo gledali zanimivo tekmo z nekaj priložnostmi na obeh straneh, vendar zadetka nismo videli. Najbližje uspehu sta bila Kous v 5.minuti za domače in Sever v 30.minuti za goste.

V 31.minuti pa je Daku z dobrim vtekavanjem v prostor navlekel nase dva gostujoča branilca, potem pa med njima podal Kousu, ki mu ni bilo težko zadeti mreže vratarja Josipovića.

V 43.minuti je domači vratar Ljubič po strelu Memića s parado preprečil izenačenje.

V drugem polčasu je bila Mura vse do 63.minute boljša. Takrat pa je sodnik Matkovič zaradi ostrega štarta po ogledu z VAR-om izključil Žigo Kousa. Bravo je z igralcem več začel napadati, domači so poskušali s protinapadi.

V 79.minuti je bil znova na sceni Daku. Po prodoru po desni strani je na drugi vratnici lepo našel Šturma, slednji pa je s petih metrov povišal na 2:0.

Že v naslednjem napadu znižanje rezultata.  Po predložku Križana je Kerin s strelom z glavo znižal, tekma je bila spet odprta.

V 88.minuti je po podaji Horvata Daku streljal, Josipović je s prsti odbil v kot.

V sodnikovem podaljšku so gostje močno pritisnili in v 92.minuti je Kurež po kotu izenačil. Kerin je naslednjo minuto zadel prečko, ostalo je pri 2:2.

Muraši so zapravili vodstvo dveh zadetkov, na koncu so lahko celo zadovoljni s točko. Boljši del ekipe je bil napad, predvsem novinec Daku se je pokazal v lepi luči. Zna preigravati, asistirati, zadržati žogo. Manjkal mu je samo zadetek ob koncu tekme. Obrambni igralci Mure so si dovolili dve osnovni napaki, pri obeh prejetih zadetkih so stali predaleč od nasprotnih igralcev. Predvsem prvega gola si ne bi smeli dovoliti.

Bravo je bil do izključitve Kousa v podrejenem položaju. Po drugem golu Mure so Ljubljančani odlično reagirali. Tako na klopi kot na igrišču. Trener Grabić je zadel z menjavami, malo je manjkalo, da niso celo zmagali. Točka je, glede na potek tekme, velik uspeh.

21.krog bosta v Kidričevem zaključila Aluminij in Kalcer Radomlje.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine