13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Novi nogometni selektor Matjaž Kek še ne ve, ali se bo Jan Oblak vrnil v reprezentanco

Novi slovenski nogometni selektor Matjaž Kek v prvem velikem intervjuju za enega od slovenskih medijev ni razkril še nič konkretnega o vrnitvi zvezdniškega vratarja madridskega Atletica Jana Oblaka v slovensko nogometno reprezentanco. Kek je za Delo dejal, da je začutil reprezentanco kot velik izziv, zato ima največji možni motiv.

 

“Vem, da razumete, da gre za moj sveti tempelj, ki se mu reče slačilnica, zato ne bi nadaljeval pogovora o tej tematiki. Lahko rečem le, da sem zelo zadovoljen s prvimi odzivi. Po enem tednu ne želim govoriti o optimizmu, saj bi lagal samemu sebi, zadovoljen sem le s čisto komunikacijo in pogledom vseh skupaj v prihodnost,” je na temo vrnitve Oblaka v reprezentanco dejal 57-letni Mariborčan, ki ne napoveduje pomlajevanja.

“Večina nima v nogah niti 20 tekem. Morda so nekateri odšli prehitro in bi lahko še kaj dali reprezentanci. Izkušnje so izjemno pomembne, govorim o Oblaku, Kamplu, Birsi in še kom. Ključna je čista komunikacija, treba je opozoriti na te izzive, ne bežati od konflikta in prisluhniti tudi igralcem. To je zame največji izziv, s kakovostnim pogovorom – tega bo sprva več kot treniranja – je treba nekaj rešiti. Fantje kažejo odgovornost v svojih klubih, torej to zmorejo,” nadaljuje.

Slovenska nogometna reprezentanca bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020 v skupini G začela 21. marca v Izraelu, nato sledijo doma obračun z Makedonijo, junija gostovanji v Avstriji in Latviji.

“Tudi v boju za Južno Afriko so nas mnogi odpisali že po porazu v Belfastu, a se nam je nato izšlo. Prepričan sem, da bomo tudi naslednje leto dobili kakšno tekmo. Nočem se ukvarjati s stvarmi, ki jih ne morem spremeniti. Gotovo pa se bom z vsemi močmi usmeril v spreminjanje stvari, na katere lahko vplivam. Gre za odnos posameznikov in skupno razmišljanje, željo, nastop, vizijo, ki bi potrdila potencial vsakega posameznika, kot ga kaže v svojem klubu. Če gre Benjamin Verbič na glavo v majici Dinama v Astani in na igrišču prenaša pretepanje ter se odzove s še boljšo igro, potem lahko to ponovi tudi v reprezentanci,” navaja Kek.

“Začutil sem, da gre za velik izziv, zato imam največji možni motiv. Kar nekaj mi jih je reklo, češ kaj ti je treba tega. Vrsto let si bil uspešen na Reki, prihajaš v zgodbo z negativnim predznakom. Toda sprejel sem izziv, nazaj več ne gre. Najbolj bom srečen, če bom izpolnil pogodbo do konca, kar bi pomenilo, da se je zgodilo nekaj lepega in velikega. Vrhunci našega nogometa s prvim EP, Korejo in nato Južno Afriko so visoko postavljeni mejniki. Toda ne vem, kako bi me gledali najprej vi, nato pa cela javnost, če bi rekel, da je moj cilj graditi neko dolgoročno zgodbo in da merim na tretje ali četrto mesto. Seveda želimo na EP 2020. Toda, pozor, če Slovenija ne bo prava, bomo imeli strahovite težave tudi z Makedonijo in Latvijo,” napoveduje.

Znana so imena Kekovega štaba, trener Igor Benedejčič, njegov obstanek je bil eden od temeljev pogovora s predsednikom NZS, trener vratarjev Borut Mavrič in Luka Brkljača, s katerim je sodeloval pri Rijeki. “Gre za strokovnjaka, ki mu je to delo pisano na kožo, ima specifičen individualni pristop in ve, kdaj je treba fante ‘pobožati’, kdaj pa ravnati obratno. Morda ta rod reprezentance kar kliče po takšni obravnavi. Fante zdajšnjega rodu je treba včasih poujčkati, toda to ne pomeni, da jim je treba karkoli zamolčati. Prav zato pride v poštev zgolj čista komunikacija,” je sklenil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine