3.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Nov velik uspeh za slovenski šport: Janja Garnbret evropska prvakinja v težavnostnem plezanju

Piše: C. R., STA

Janja Garnbret je v Münchnu pričakovano postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Olimpijska prvakinja iz Tokia je z najboljšimi predstavami v kvalifikacijah, polfinalu in finalu osvojila še zadnje odličje, ki je manjkalo v zbirki. Odslej ima tudi naslov evropske prvakinje v posamični disciplini športnega plezanja.

Garnbretova meri na še dve zlati kolajni na prvenstvu stare celine v bavarski prestolnici, v balvanih in v novi olimpijski disciplini kombinaciji balvani-težavnost.

Triindvajsetletna tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je Sloveniji priborila še deveto zlato kolajno na prvenstvih stare celine.

V finalu je nastopila tudi Mia Krampl, ki je osvojila četrto mesto.

Garnbretova je v polfinalu in finalu daleč prekašala tekmice, čeprav danes ni osvojila vrha smeri. V finalu so ji priznali višino 50+, saj vrha ni zadržala. Avstrijka Jessica Pilz je bila druga z višino 45+. Francozinja Manon Hilly je bila tretja z višino 41+, Kramplova je bila četrta z višino 40+.

“Ko slišiš publiko, kako navija za vse, in samo vzdušje, je veliko lažje tekmovati. Samozavestno sem začela finale in tudi tako nadaljevala čez celotno smer. Šla sem pametno, nisem delala večjih napak, spočila sem se tam, kjer se je bilo treba spočiti, nisem bila nervozna in res sem uživala, kar je meni res ‘top’ (vrhunsko, op. STA),” je po finalu in osvojenem naslovu dejala Ganbretova.

Korošica je šestim osvojenim naslovom svetovne prvakinje, naslovu olimpijske šampionke dodala še naslov evropske prvakinje v posamični disciplini športnega plezanja.

Leta 2017 je sicer osvojila naslov evropske prvakinje v kombinaciji prvenstva, potem ko je bila zgolj četrta v težavnosti v Italiji in nato istega leta druga v balvanih v Olimpijskem parku v Münchnu.

“Res sem si želela ta naslov, čeprav bi lahko kdo rekel, da gre samo za evropsko prvenstvo, ampak še vedno vemo, da je to ena najtežjih tekem, ki jo zmagaš, zato ker jo ‘moraš’,” je dejala.

Nova evropska prvakinja ne čuti olajšanja, ampak veselje, da ji je uspelo: “Enkrat sem bila četrta, pa druga, enkrat nisem nastopala, z evropskimi prvenstvi doslej nisem imela ravno dobrega razmerja. Zato sem še toliko bolj vesela, da sem prišla z malce drugačno glavo sem in tekmovala tako, kot ste navajeni.”

Prvenstva za serijsko zmagovalko seveda še ni konec, v nedeljo jo čaka balvanska preizkušnja, po koncu katere bo znana osmerica, ki se bo v sredo merila v novi olimpijski kombinaciji balvani-težavnost.

“Ni mi problema menjati težavnosti in balvanov. Tega sem vajena že z olimpijskih iger. Je pa res, da moraš biti štiri dni po vrsti stoodstotno zbran za vsako rundo, kar je naporno predvsem za glavo,” je dejala.

“Po OI v Tokiu sem imela res obdobje, ko sem razmišljala, kaj pa zdaj, doživela sem vrhunec svoje kariere, kaj najprej. Kolikor sem sebe nato spoznala, si vedno najdem nek nov izziv. Tekmovati mi bo vedno lepo. Ne glede na to, ali je to biti evropska prvakinja, kar je malce nižje od olimpijskih iger, ali zmaga na domači tekmi, karkoli, nikoli mi ne bo dolgčas,” je še dodala.

Mnogim ljubiteljem vertikale je v današnjem finalu zastal dih, ko je poskusila zadržati vrh smeri, vendar ji ni uspelo. “Res je, to je bil moj najhujši ‘padec’ do zdaj, nikoli me še ni tako zavrtelo,” je v smehu dejala evropska prvakinja. Tekmovalke seveda pred poškodbami in pravimi padci varuje vrv, s katero so pripete ves čas, ko so v steni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine