23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Nov uspeh za slovensko športno plezanje: Peto zlato za Janjo Garnbret, prvo srebro za Mio Krampl

Slovensko športno plezanje se je danes razveselilo novih dveh odličij na svetovnem prvenstvu, zanju sta v disciplini težavnost poskrbeli prvakinja Janja Garnbret s svojo šesto kolajno in srebrna Mia Krampl s svojim prvim odličjem z največjih tekmovanj. Tretja slovenska finalistka v Hachiojiu Vita Lukan je osvojila sedmo mesto.

 

“Moram reči, da je bila balvanska zmaga zelo dober začetek svetovnega prvenstva, potem sem bila popolnoma sproščena in težavnost sem tako tudi odplezala. Priznam, da sem bila pred finalno smerjo nervozna, a sem ta pritisk uspešno obvladala. Res sem se potrudila v smeri, dala sem vse od sebe, škoda, da sem zadnji oprimek malo zgrešila, a to, da sem zmagala na svetovnih prvenstvih v Parizu, Innsbrucku ter letos balvane in težavnost v Hachiojiju in to po tej sezoni svetovnega pokala, ki jo imam, je res neverjetno,” je bila prešerno razpoložena Garnbretova.

Letos je bila na balvanih nepremagljiva skozi celotno sezono, rekorde pa niza enega za drugim: “Ne vem, kaj naj rečem. Ta statistika je res nora. Kot jaz vedno rečem, jaz samo uživam in plezam tako, kot znam. To sem danes naredila, dala sem 120 odstotkov od sebe. Moj trud in vsi treningi letos so se izplačali, vse sezone so bile odlične, a nobena ne preseže letošnje sezone, tako da samo neverjetno.”

Njen uspeh je na drugem mestu dopolnila Mia Krampl. “Po polfinalu nisem pričakovala, da bi lahko bila na stopničkah, a sem vedela, da sem pripravljena tudi za to. Odplezala sem kolikor se je dalo dobro in se je uresničilo. Ne dojemam še čisto, bo še prišlo še za mano. Smer se mi po gibih ni zdela tako zahtevna, je bila pa konstantna. Mislim, da mi je tako uspelo ohranjati moč in me je to pripeljalo do drugega mesta,” je po uspehu kariere povedala mladenka z Golnika.

Garnbretova je bila na Japonskem razred zase že v balvanskem plezanju. Kot prva favoritinja pa je najvišja pričakovanja upravičila tudi v težavnosti. Na letošnjem prvenstvu je obe zlati kolajni osvojila kot vodilna in najboljša po kvalifikacijah, polfinalu in finalu.

Prva je za višji srčni utrip slovenskih ljubiteljev športnega plezanja v finalu težavnosti poskrbela Mia Krampl, ki je v finale vstopila kot četrta najboljša ter prikazala eno svojih najboljših predstav.

Devetnajstletna tekmovalka z Golnika je prevzela vodstvo z najvišjo višino 39+. V čakalnici pa so bile le še tri tekmovalke, od tega dve Slovenki.

Domače občinstvo je razvnela Ai Mori, ki pa so ji moči pošle en gib nižje od višine Kramplove, kar je pomenilo, da ima Slovenija že kolajno in da je Gorenjka osvojila svoje prvo veliko odličje na največjih tekmah.

Pred letošnjim prvenstvom je Kramplova najvišje posegla v svetovnem pokalu v težavnosti s četrtim mestom julija v Brianconu. Maja v Münchnu pa je na balvanih s tretjim mestom osvojila svoje prve stopničke na članskih mednarodnih tekmah. Na lanskem SP v Innsbrucku je bila v težavnosti sedma.

O tem, kakšna bo razvrstitev na odru za zmagovalke, je odločal slovenski troboj. Osemnajstletni Radovljičanki Viti Lukan, ki je navdušila v polfinalu z drugim dosežkom, so v svojem prvem finalu na SP nekoliko pošle moči, dosegla je sedmo mesto.

Nato je nastopila še prva favoritinja Janja Garnbret in še v drugem zaporednem finalu na tokratnem SP upravičila najvišja pričakovanja.

Garnbretova se je ustavila šele pri višini 43+. Že pri višini 38+ je bilo jasno, da bo imela Slovenija danes dve kolajni. Na koncu se je današnji finale razpletel v zlato-srebrno simfonijo.

Prvič ima Slovenija v težavnosti zlato in srebro na svetovnih prvenstvih. Garnbretova pa navdušuje s svojo vsestranskostjo. V balvanskem plezanju že vse od lanskega aprila še ni bila slabša kot prva. Letos je tudi prvič osvojila balvanski seštevek svetovnega pokala.

V težavnosti pa blesti že vse, od kar je nastopila med članicami, od 10. julija 2015. V zadnjih treh sezonah je osvojila seštevek svetovnega pokala v tej disciplini. Je pa tudi trikratna zmagovalka svetovnega pokala v kombinaciji, torej seštevku disciplin.

Po današnjem finalu težavnosti ima Slovenija po zaslugi Garnbretove in Kramplove na števcu odličij na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju že sedemnajst kolajn, tri na tem prvenstvu.

Garnbretova je kot prva tekmovalka v zgodovini na istem prvenstvu osvojila zlati medalji v balvanskem in težavnostnem plezanju. Pred njo se je s takšnim dosežkom, da je v istem koledarskem letu postal svetovni prvak v balvanskem in težavnostnem plezanju, lahko pohvalil le Čeh Adam Ondra, ki je leta 2014 na balvanskem SP v Münchnu vzel balvansko krono, na težavnostnem SP v Gijonu pa težavnostno.

Slovenija ima s svetovnih prvenstev šest zlatih kolajn. Kar pet jih je od leta 2016 osvojila najuspešnejša slovenska plezalka ter najuspešnejša med vsemi tekmovalkami.

Južnokorejka Jain Kim, ki je letos v težavnosti izpadla že v polfinalu, je na svetovnih prvenstvih zbrala prav tako šest kolajn, ob tem dve zlati. Šest kolajn s SP ima tudi Japonka Akiyo Noguchi, a niti enega zlata. Noguchijeva je letos doma osvojila peto mesto.

Slovenska zvezdnica vertikale lahko seveda ta dosežek še izboljša in že letos postane najuspešnejša tekmovalka po številu kolajn v zgodovini športnega plezanja, saj prvenstva še ni konec.

Z enajstimi kolajnami najuspešnejši je Čeh Adam Ondra, ki je še tretje zlato osvojil prav na Japonskem.

Pred tremi leti v Parizu je imela Slovenija že dve nosilki kolajn v težavnosti, zlato Garnbretovo in bronasto Markovičevo. Tokratni finale težavnosti v Hachiojiju se je razpletel v znamenju zlata in srebra.

Slovensko športno plezanje je bilo pred zgodovinskim uspehom in trojno zmago. Vita Lukan je bila druga po polfinalu, a se ji v premiernem finalu na članskih SP naskok na stopničke ni izšel, finale pa je končala na sedmem mestu.

Tri mlade športne plezalke so pred tremi leti na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Guangzhouju v kadetski konkurenci do 16 let prišle do trojnih slovenskih stopničk. Takrat je zlato osvojila Janja Garnbret, srebro si je priplezala Mia Krampl, bron pa Vita Lukan.

Tega uspeha so se spomnile tudi danes. “Pred finalom smo se pogovarjale, da imamo spet možnost vse tri priti na stopničke kot na Kitajskem pred leti, ena članica sicer manjka, a sem zadovoljna z rezultati,” je dejala Kramplova, Garnbretova pa je dodala: “Res sem vesela za Mio, škoda da še ni Vita tretja, da bi ponovile rezultat iz 2016, a sem res vesela za Mio, ker si je to zaslužila.”

Na svetovnem prvenstvu bo v petek dan premora, v soboto pa se bo prvenstvo nadaljevalo s preizkušnjo v hitrosti, v kateri Slovenci doslej niso osvajali vidnejših uspehov.

V nedeljo se bodo začele kvalifikacije v olimpijski kombinaciji, v kateri se bo pomerilo 20 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v zmnožku rezultatov na svetovnem prvenstvu v vseh treh disciplinah.

Enak format tekmovanja v tej kombinirani disciplini bo tudi na sporedu olimpijskih iger prihodnje poletje v Tokiu na Japonskem.

Gostitelji Japonci imajo že dve mesti na olimpijskih igrah zagotovljeni. Preostalih 19 v vsaki od konkurenc pa bodo podelili letos in prihodnje leto. Prvih sedem olimpijskih vozovnic v ženski in prvih sedem v moških bo svoje lastnike dobilo ravno na letošnjem prvenstvu na podlagi končne razvrstitve v finalu kombinacije.

V najboljšem položaju po dveh prvih mestih je seveda slovenska šampionka Janja Garnbret.

Zadnje novice

Sorodne vsebine